Un matí a Catalunya Ràdio

Com cada curs, el departament de llengua catalana i literatura ha programat la visita als estudis de Catalunya Ràdio per a 3r d'ESO.
Han estat tres dies diferents -segons el grup- i, per tant, la sortida ha variat una mica en funció dels col·laboradors que rep la Mònica Terribas, al programa cada matí.
Expliqueu què us va semblar la sortida. Com us imaginàveu que es feia un programa en directe? Quines aptituds ha de tenir un bon periodista que treballi a la ràdio? Us agradaria formar part d'un equip de periodistes a la ràdio i preparar reportatges, entrevistes i altres tasques ?

Compartiu la vostra experiència amb la resta de companys de nivell i escriviu un comentari o valoració global del que vau viure, tot explicant alguna anècdota que recordeu.

Podeu redactar una notícia, crònica, crítica o article d'opinió !


26 comentaris:

  1. La sortida em va semblar molt divertida , ja que vam conèixer moltes persones importants en el món de la ràdio.Vam fer una visita guiada per tota la corporació de la ràdio. No ens imaginàvem que gravarien el programa, ja que és de ràdio.
    Vam poder observar molta naturalitat a l’hora de treballar, i si es queda en blanc algú que pugui seguir improvisant sense cap problema, la manera de parlar sigui fluid, etc..
    Ens va agradar molt conèixer a la Mònica Terribas i altres persones de la ràdio i viure una experiència única.
    Estel Palau. 3r-B

    ResponElimina
  2. La sortida em va semblar molt divertida , ja que vam conèixer a moltes persones importants en el món de la ràdio.Vam fer una visita guiada per tota corporació de la ràdio.No ens imaginàvem que gravarien el programa, ja que és de ràdio. Vam observar molta naturalitat a l’hora de treballar, si es queda en blanc pugui seguir improvisant sense cap problema,la manera de parlar , que sigui fluid, etc..
    Ens va agradar molt conèixer a la Mònica Terribes i altres persones de la ràdio i viure una experiència única.

    David Duaigües----- 3B

    ResponElimina
  3. Mireia Fernández LópezA mi m'ha semblat molt interessant com poden transmetre la notícia amb micròfons i música a les ràdios dels cotxes. I està molt ben preparat,amb tots treballadors que s'ocupen de cada funció, per tal d’ escoltar nosaltres la ràdio.
    El que m'ha agradat més és que quan van arribar al locutori principal de ràdio, estava la Mònica Terribas,va entrar el company de la Mònica i va preguntar si algú tenia cognoms que acabessin amb -ez. I jo vaig dir que els meus dos cognoms acabaven en -ez i va preguntar per tota la classe si havia algú. Quan va arribar l'hora que la Mònica l’ entrevistés va dir que a classe hi havia una noia que tenia dos cognoms,i els va dir,i em va agradar que em mencionés.
    I la monitora que ens va ensenyar tot l’edifici va ser molt simpàtica i va agafar uns quants voluntaris per fer l’ activitat de locutar les notícies de cada hora ,i ens va agradar.

    ResponElimina
  4. Andrea Massagué Morales
    3rB

    Vam fer una sortida a Catalunya Ràdio el passat dijous 5,tenia ganes de veure un programa de ràdio en directe.
    Va ser molt entretingut i em va agradar molt.
    Vam veure el programa ‘Els matins’ de la Mònica Terribas on van venir els seus col·laboradors.
    Ramon Solsona va parlar dels cognoms més típics a Catalunya, després van venir un director de cine,Marc Recha, que va parlar de la seva pel·lícula ‘Un dia perfecte per volar’, també hi havia crítics de cinema que van opinar sobre la nova pel·lícula de James Bond (Spectre).
    Vam visitar tot l’edifici de Catalunya Ràdio i vam fer una simulació de com si fossim nosaltres els locutors d’un programa de ràdio.
    Va ser molt entretingut i em va agradar moltíssim.

    ResponElimina
  5. A mi m’ha agradat molt. La veritat ha sigut tal i com m’imaginava . Em sembla un treball molt curiós i divertit, parlar per la ràdio. A més, veure en viu com fa el seu treball la gent ha sigut molt interessant. He notat que veure un programa en viu i veure’n un per un vídeo o només escoltant-ho no és el mateix.
    El programa de la Mònica Terribas ha sigut molt divertit. Ensenya coses ( com la secció dels cognoms que acaben en -ez , els patronímics) i també et diu notícies ( com l’obra teatral Traga-Traga o la nova pel·lícula “ Un dia perfecte per volar”).

    Ha sigut molt interessant veure com funciona tota una ràdio, m’ha agradat. Irina

    ResponElimina
  6. La sortida, del dijous passat a Catalunya ràdio em va agradar .
    Pensava que el programa en directe, es feia d’una altra forma no com aquesta que seien en una taula amb micròfons i amb auriculars; alguns tenien un ordinador que projectaven el diàleg alguns ho feien amb paper.
    Darrere de la cabina, hi havia un tècnic amb tot ple de teclats per poder transmetre la notícia o informació, hi havia fins i tot una sala d’ idiomes. Pensava que la ràdio era molt diferent a com la vist, tot això és molt treball.
    També, em va agradar estar a la ràdio en directe. Va venir un director de cinema, per parlar una mica de la pel·lícula.
    Penso que aixecar-se a les quatre del matí, com fa la presentadora del programa, és molt dur i cansat, però va ser una experiència molt bona.
    Rocío García 3rºB

    ResponElimina
  7. Mireia Fernández López 3B
    A mi m'ha semblat molt interessant com poden transmetre la notícia amb micròfons i música a les ràdios dels cotxes. I està molt ben preparat,amb tots treballadors que s'ocupen de cada funció, per tal d’ escoltar nosaltres la ràdio.
    El que m'ha agradat més és que quan van arribar al locutori principal de ràdio, estava la Mònica Terribas,va entrar el company de la Mònica i va preguntar si algú tenia cognoms que acabessin amb -ez. I jo vaig dir que els meus dos cognoms acabaven en -ez i va preguntar per tota la classe si havia algú. Quan va arribar l'hora que la Mònica l’ entrevistés va dir que a classe hi havia una noia que tenia dos cognoms,i els va dir,i em va agradar que em mencionés.
    I la monitora que ens va ensenyar tot l’edifici va ser molt simpàtica i va agafar uns quants voluntaris per fer l’ activitat de locutar les notícies de cada hora ,i ens va agradar.

    ResponElimina
  8. El 5 de novembre del 2015, el grup de 3er ESO B va arribar a Catalunya Ràdio. Allí vam presenciar un programa en directe amb Mònica Terribas. El programa parlava d’una nova pel·lícula anomenada: “Un dia perfecte per volar”. Era una pel·lícula d’uns 70 minuts per tota la família. També criticaven les pel·lícules del James Bond.
    Després, vam anar a un estudi on vam gravar el nostre propi reportatge de notícies. Va ser molt divertit.

    ResponElimina
  9. La visita a Catalunya Ràdio, ens va agradar molt. Tot el que ens van ensenyar ens va sorprendre molt, tant el programa en directe que vam estar presents, amb la Mònica Terribas, una dona molt amable, amb molt caràcter i decidida, com les persones que no participen de manera directe al programa, organitzen tot, busquen les informacions de cada dia.
    Vam tenir la oportunitat de visitar tots els establiments que hi ha a Catalunya Ràdio, les sales en las que gravaven la veu dels anuncis, i de totes les intervencions que podia arribar a tenir el programa.
    Al final de la visita ens van donar l’oportunitat de fer un simulacre, i sis alumnes vam llegir una notícia concreta que ens van donar i la vam haver de llegir, com si fos el programa de Catalunya Informació que és una de les emissores que té Catalunya ràdio. Al acabar ens van enviar l’àudio.
    En definitiva, va ser un dia inolvidable, ja que no cada dia es pot ser present en un programa de tanta categoria.


    Moltes gràcies.
    Miriam Ghachem Acuña

    ResponElimina
  10. A mi , personalment, la sortida m’ha agradat, ja que mostrava un lloc on no havia estat mai en la meva vida. Ha estat molt interessant des del meu punt de vista. Ens van mostrar les sales on feien les emissions en directe i ens van dir les aptituds que ha de tenir un bon locutor: tenir una bona vocalització, aprendre a llegir amb els punts i comes i saber convertir la noticia en alguna cosa més interessant.
    Ens van donar l’oportunitat d’ estar d’oients en una emissió en directe, que va durar aproximadament 50 minuts i va ser interessant. A mi em va passar en 10 minuts.
    En general, la sortida em va agradar molt.


    Marcos Mansilla 3r B

    ResponElimina
  11. L'excursió va resultar ser un èxit . La manera d'ensenyar-nos el lloc va està molt bé , perquè al final del recorregut vam anar a un locutori i vam fer una prova de com si fóssim els de la ràdio , i ens va agradar molt escoltar-nos com ho fèiem.
    La meva opinió, és, que em sembla que els de la ràdio s'ho passen massa bé.

    Víctor Calso Martínez

    ResponElimina
  12. La visita va estar molt bé, però el programa en directe va ser una mica avorrit. Em va agradar molt la visita, perquè vaig veure com treballaven en grup.

    Jo m’imaginava que un programa en directe es feia d’una altra manera.

    Em va agradar com posaven les falques publicitàries i les estones de descans.
    Crec que per ser un bon periodista, una persona ha de ser clara, ha de tenir tranquil·litat i profunditat, empatia amb els que entrevista.


    Robert Azcona Guerra

    ResponElimina
  13. La visita em va agradar, encara que el programa en directe que estàvem a dins es va
    fer una mica pesat, ja que no havia vist anunciada la pel·lícula de la qual estàvem parlant. Ja m’ imaginava que un programa de ràdio fos així.
    Vam fer una simulació de un programa de notícies de ràdio i després van ficar la gravació perquè s’ escoltés com ho havien fet.

    Noemí Vega 3rB

    ResponElimina
  14. Va ser una sortida meravellosa , no imaginava que fos així. El que no em va sorprendre va ser, fer un programa en directe ja que es no és tan interessant. Un periodista ha de tindre una bona vocalització , perquè l’entengui l’oient ha de ser directe i llegir molt bé la notícia. Una de les coses que més em va agradar va ser conèixer la Mònica Terribas i el famós jugador del futbol club Barcelona Éric Abidal, casualment que vam trobar al carrer de tornada.

    Guillem Sabatés

    ResponElimina
  15. La sortida em va agradar perquè vam ser oients de Catalunya Radio en directe, i Ramon Solsona va fer una explicació sobre el significat dels cognoms espanyols, i d’ altres països d’ Europa.
    D’ altra part va ser interessant dels temes que va parlar Ramon Solsona, sobre el significat dels cognoms espanyols i d’ altres països d’ Europa.
    Generalment em va agradar bastant l’ experiència de poder veure qui hi ha darrere d’ una ràdio. També em va agradar el detall al final quan ens anàvem, la motxilla de Radio Catalunya.

    Georgi Ismailov 3rB

    ResponElimina
  16. El passat 12 de novembre els alumnes de 3rA vam fer una sortida a Catalunya Ràdio.
    Per mi va ser una sortida molt divertida , perquè vaig veure com era la ràdio per dins i com es treballava. Per mi va ser molt interessant perquè jo de gran vull ser periodista i vaig aprendre moltes coses.
    Jo pensava que treballar a la ràdio era una feina fàcil, però en arribar allà, em vaig adonar que no ho és gens.
    Hi ha molta gent darrere treballant, no només els que podem escoltar: redactors, locutors, tècnics de so…
    El primer que vam fer va ser una visita guiada per les instal·lacions i vam poder veure els diferents locutoris que hi ha, sales grans on estaven treballant els redactors… Ens van explicar que els locutoris tenen el sòl de moqueta, dobles finestres i dobles portes per tal d’aïllar la sala i que el so fos perfecte.
    Després ens van deixar fer un butlletí de notícies en el qual alguns companys van gravar un programa com si fossin periodistes de veritat.
    Per últim, hauríem d’haver vist com es gravava el programa de la Mònica Terribas, però com vam anar un dia en el qual hi havia notícies d’última hora, no ens van deixar entrar.

    Inés Campos

    ResponElimina
  17. La sortida del passat 12 de novembre a Catalunya Ràdio em va agradar molt i em va semblar molt interessant, perquè vam conèixer les instal·lacions de Catalunya Ràdio i com treballaven els locutors i redactors.
    El primer que vam fer, va ser una visita guiada per les instal·lacions i vam poder veure els diferents locutoris que hi havia. Els locutoris tenen doble finestra, tenen el sòl de moqueta i tenen un sostre de mentida i damunt el de veritat.
    Els treballadors d’ allà treballen molt, ja que que quan surt una notícia nova, els redactors han d'anar ràpid i escriure la notícia perquè els que estan a la radio en directe han de llegir la notícia i dir-la en directe a la ràdio.

    Moltes gràcies.
    Erika Galindo Clavero 3rA

    ResponElimina
  18. La sortida em va agradar, perquè vam aprendre que un bon periodista ha de tenir una veu molt clara i que s’expliqui molt bé, com són les instal·lacions de Catalunya Ràdio i altres emissores de ràdio. Allà hi ha molts treballadors perquè en qualsevol moment podria sortir una notícia d’ ultima hora i havien de preparar la música de fons, el text de posar en directe, etc. Tenien una planta per funció per exemple: la primera per les notícies d’ última hora, la segona per la música i la tercera per al descans del personal.

    Bruno Meola 3rA

    ResponElimina
  19. La sortida a Catalunya Ràdio em va semblar fascinant. Jo creia que un programa en directe es feia amb una sola persona i que tenia memoritzada la notícia que ens explicava a la ràdio. Però no va ser així, tenien un butlletí informatiu on estava escrita la informació o la notícia que explicava i improvisa la notícia que dóna.
    Per ser un bon periodista que treballa a la ràdio has de tenir una vocalització bona, que s’entengui el que dius i que siguis capaç d’improvisar al programa.

    Winnie B.

    ResponElimina
  20. El dia 12 novembre tots els companys de 3-A vam anar als estudis de Catalunya Ràdio.

    Pel camí ens vam trobar un exjugador del FCBarcelona , moltes persones es van poder fer fotos amb ell. Això va ser tot un cop de sort.

    Quan vam arribar als estudis ens va rebre una guia que es deia Bea , aquesta noia ens va fer passar per un control de seguretat , específicament un detector de metalls.

    Després ens va guiar fins a una sala d'espera on vam deixar les nostres motxilles i abrics. Més tard la guia ens va fer un tipus d'introducció sobre quins tipus d'emissores tenia Catalunya ràdio.

    A continuació, vam anar a uns locutoris que estaven buits i Bea ens va explicar com es gravava una sessió de ràdio , el funcionament d'aïllar i el so.

    Malgrat de que no vam poder entrar al programa en directe , ja que en el Parlament estaven fent la tornada per escollir el seu President , vam poder fer un tipus de simulacre d'un butlletí de l'anterior hora.

    Jo abans d'aquesta sortida, m’ imaginava una cosa semblant de com es feien aquests programes, però no amb tanta complexitat.

    Crec que les bones aptituds que ha de tenir un bon periodista de ràdio bona veu , poder improvisar i algunes vegades tindre la seva gràcia.

    Resumint , aquesta sortida m'ha agradat molt.

    Sergio Díaz 3-A

    ResponElimina
  21. La sortida a Catalunya Ràdio em va semblar fascinant. Jo creia que un programa en directe es feia amb una sola persona i que tenia memoritzada la notícia que ens explicava a la ràdio. Però no va ser així, tenien un butlletí informatiu on estava escrita la informació o la notícia que explicava i improvisa la notícia que dóna.
    Per ser un bon periodista que treballa a la ràdio has de tenir una vocalització bona, que s’entengui el que dius i que siguis capaç d’improvisar al programa.

    Winnie B.

    ResponElimina
  22. El dia 12 de novembre el curs de tercer d'ESO A vam anar als estudis de Catalunya Ràdio, a Barcelona, concretament al costat de la Diagonal. Quan vam entrar als estudis ens van fer passar un control de detector de metalls, com els de l'aeroport, que per cert em va semblar bastant bona idea.

    Després d’ aquest control, ens van fer una presentació sobre el que faríem en aquesta ocasió. La guia, la Bea, ens va dir des d'un principi potser no entraríem en directe, ja que en el Parlament de Catalunya estaven fent la segona tornada per escollir el seu President.

    Després d'aquesta primera impressió ja ens va picar la curiositat per saber com es grava un programa de ràdio en directe. Malgrat que no vam entrar en directe, vam tenir la possibilitat de gravar un programa de ràdio, el butlletí de l'anterior hora.

    Finalment ens vam fer fotos amb alguns dels famosos. Abans d'aquesta experiència jo pensava que els programes estaven gravats abans d’hora, ja que no podia arribar a conèixer la pressió del treball.

    Per a mi algunes de les aptituds de un periodista són que ha de tenir una bona veu i no tenir vergonya a l'hora de parlar.

    En definitiva, hem va agradar molt.

    ResponElimina
  23. Em va semblar molt divertida la visita. Pensava que els estudis eren molt més grans, però no m’ho esperava tal com els vaig veure, que tinguessin tants locutoris.
    També m’ha sorprès molt que cada locutori estigui tapissat i aïllat perquè el so no faci eco o el soroll d’altres habitacions es sentin.
    Després de tota aquesta experiència he entès que per ser un bon periodista que treballa a la ràdio s’ha de tenir un bon to de veu,que vocalitzi, que expressi bé.

    Weimen Qiu Zhang 3rA

    ResponElimina
  24. El dia 12 de novembre vam anar a visitar Catalunya ràdio i va ser una experiència molt divertida, perquè vam veure com és una ràdio per dins en una hora punta, perquè en el parlament estaven debatent per veure qui seria el nou president, llavors vam tenir la sort de veure tots els redactors treballant molt ràpidament.

    A més a més , vam fer una activitat com si nosaltres fóssim els locutors de ràdio i havíem de llegir un text i després et donaven el que havies gravat; llavors t'escoltaves a tu mateix com si haguessis parlat per la ràdio (Una experiència molt divertida.)

    Al final havíem de veure el programa del matí de la Mònica Terribas, però degut a que aquell dia estaven molt enfeinats amb el temea polític dell parlament no vam poder entrar, però encara que no vam entrar al programa m'ho vaig passar molt bé i crec que els meus companys també.

    Pol Blavia

    ResponElimina
  25. El dijous 12 de Novembre vam visitar els estudis de Catalunya Ràdio. Al principi , la sortida em va semblar una mica avorrida, però després em va agradar bastant. M’imaginava tal com ens van ensenyar, ja que l’havia vist en pel.lícules.

    Joban
    Un bon periodista ha de tenir una veu clar, ha de vocalitzar, respectar les pauses i saber improvisar.

    ResponElimina
  26. La sortida em va semblar molt divertida. Em va agradar molt, perquè és una experiència que mai havia viscut ni experimentat.
    Una anècdota del dia va ser que pel carrer, la meva companya Nesrin es va posar molt nerviosa ,perquè havíem vist al presentador de TU CARA ME SUENA i ella no. Quan es va assabentar li va fer molta ràbia i es va posar trista, estava a punt de plorar.
    Després vam veure al ex jugador del barça Eric Abidal i ens vam fer una selfie.
    Quan vam entrar a Catalunya Ràdio, els estudis eren molt diferents al que jo m’ imaginava, el lloc on es treballava era molt petit i poc còmode.
    La guia ens va explicar que un periodista ha de tenir una bona veu, que s’entengui el que digui i que sàpiga improvisar...

    Moltes gràcies.
    Hounayda el Abbassi

    ResponElimina