TOT ET SERÀ PRES


 El dimarts 20 de març, amb l'esclat  de la primavera del 2012, ens visitarà l'escriptor Pau Joan Hernàndez per conversar amb tots nosaltres del llibre d'aquest trimestre.
Tot et serà pres és una novel.la publicada fa temps que toca molts temes , però un dels que destaca és el dret a morir dignament, poc tractat fins aleshores.
  • Quins altres temes hi apareixen? Comenta'ls.
La maduresa del protagonista evoluciona ràpidament perquè ha de perdre la por i enfrontar-se a una situació límit.
  • Hauries fet el mateix que el "noi"? Segons la teva opinió actua bé el Xavier?
Cada capítol s'inicia amb un títol.
  • Creus que els títols són prou expressius i estan ben pensats? Posa algun exemple.
L'estructura narrativa que fa servir l'autor enllaça dues històries des del principi.
  • Trobes original aquesta unió? Per què?
Pel que fa als personatges, n'hi ha dos que  no tenen un nom propi.
  • És un caprici de l'escriptor? Per quin motiu no els dóna un nom?
Recorda ara la tipologia dels metges que apareixen a la novel.la. Malgrat ser ambdós científics, el doctor Andreu es preocupa pels pacients ; en canvi, el doctor Casaforta pensa més en la seva  reputació  que  en els pacients.
  • Amb quin t'identifiques més? Explica-ho
  •  I per acabar, quin final t'hauria agradat?  

Pots contestar les preguntes en un text ( 175 paraules aproximadament)  ordenat amb les respostes o bé centrar-te en un comentari global , parlant de tots els aspectes proposats o bé d'altres amb què hagis pensat quan llegies aquesta història. 

    32 comentaris:

    1. "Tot et serà pres" és una novel·la que tracta l'eutanàsia, l'amor, l'amistat...
      Apareixen situacions molt difícils on s'ha d'escollir entre la vida i la mort. El noi decideix lluitar per viure i se'n va cap a la muntanya.
      Jo no sé què és el que hauria fet en una situació com aquesta, però probablement hauria seguit a l'hospital, ja que sóc molt poruga i no seria prou valenta com per a fer això.
      Crec que en Xavier va fer bé ajudant el seu amic ja que va prendre una decisió i jo hagués fet el mateix.
      La reacció que ha pres la noia, marxar de casa seva, jo mai hauria fet això. És cert que la meva relació familiar és molt diferent, però crec que mai s'hauria d'arribar a l'extrem com per fer això, ja que parlant segurament es podria arreglar i fent el que ha fet només ha fet que els seus pares pateixin i es preocupin.
      M'hauria agradat, que al final del llibre el noi, s'hagués recuperat i hagués viscut en pau amb la noia i els seus amics, ja que la mort és el pitjor que li pot succeir a una persona.

      Mª del Mar Gutiérrez 3rA

      ResponElimina
    2. El llibre tracta un tema molt normal,però fa 20 anys era un tema tabú, ja que la societat europea no parla molt de la mort ,perquè si penses en la mort estàs més trist.
      La meva opinió sobre l'eutanàsia ,és di ets amic de veritat faràs el que ell et diu,ja que és la
      seva voluntat.
      És millor viure poc temps pero lliure, que una eternitat conectat a un aparell.

      ResponElimina
    3. Aquesta novel·la tracta de diferents temes, com per exemple: l'amor, l'amistat...
      Si a mi m'hagués passat el mateix que al noi no sabria que fer però jo crec què em quedaría a l’hospital perquè potser al cap d'uns mesos si encara estigués viva potser tindrien la solució i em podria salvar.
      Jo crec que en Xavier va ser un gran amic en ajudar al noi, perquè si el noi li va demanar que l’ajudés, ell va fer el que ell volia i pensava que era el millor per a ell.
      Jo crec que els títols de cada capítol estan ven pensats perquè et diu una mica el que vindrà després de llegir el capítol.
      La unió entre les dues històries esta molt ben feta perquè al principi no t'ho imagines que passara això, però al final està molt bé.
      El noi no vol tenir nom perquè com ja sap que morirà renuncia al seu nom.I la noia perquè ha marxat de casa seva i ja no té a ningú de la seva família.
      Jo m'identifico més amb el doctor Andreu perquè a mi m'agrada ajudar les persones.
      Aquest final m'ha agradat no em puc imaginar un altre perquè per aquest llibre amb aquest final esta molt bé.

      Sara Faidi 3rQ

      ResponElimina
    4. En aquest llibre es comenten els temes de l'amor, l'amistat, l'amor i la comprensió. No crec que hagués pogut fer això que fa el noi. La por a la mort i fer mal a la família no m'agrada.
      En Xavier actua bé perquè ajuda l'amic que pugui passar els seus últims dies de vida feliç.
      Penso que els títols dels capítols són macos, però en algunes ocasions no estan molt ben pensats, perquè no expressen bé la idea del capítol.
      Trobo original la idea de ajuntar les dues histories, ja que al principi semblen diferents però s'acaben ajuntant, formant un final molt maco.
      M'hauria agradat que la noia bruna hagués passat més temps amb el noi, però encara així m'ha agradat.

      ResponElimina
    5. Els temes que apareixen en la novel·la, a part del dret a morir, són l'amistat i l'amor entre joves.
      Si hagués estat en la situació del noi no sabria ben bé què fer. Per una part no renunciaria a la vida, però, per una altra banda, arribaria un punt que m'ho plantejaria. Veig bé com actua en Xavier, perquè si l'amic ha pres aquesta decisió ell ho ha de respectar.
      Els títols donen alguna pista de què passarà però no donen molta informació. Per exemple, el capítol de Nit de Gràcia, no et donen la informació suficient.
      Trobo original l'opció d'unir dues històries ja que et dóna més intriga.
      L'autor no dóna un nom als protagonistes perquè no li vol donar molta importància al tema dels nom. De fet, és indiferent com es diguin.
      Pel que fa als metges, jo em fixaria més en els pacients, com el doctor Andreu, que no en la meva reputació. Els que busquen la teva ajuda són ells i tu els ajudaràs.
      El final m'ha agradat, ja que si no hagués mort no hagués sigut del tot creïble, a part m'ha agradat com ho ha narrat.

      José Luis Bueso
      3r Q

      ResponElimina
    6. A mi m'ha agradat molt el llibre, sobre tot perquè no és massa llarg i no parla només d'un tema sinó de l'amistat, l'amor, la fidelitat...
      La part que més em va agradar és quan el noi es va desconnectar de tots els aparells i es sent lliure.
      La part que menys em va agradar va ser quan el noi li demana al metge que el desconnectés i ell li diu que això no serà possible per tres raon.
      Si jo fos el doctor, li faria aquell favor ja que és la seva vida i si no ho faig moriria d'una mala forma i molt a poc a poc.
      També m'ha agradat el fet que ell es troba amb la noia bruna i es fan molt bons amics, ja que al principi no hi ha confiança entre ells, però al final parlen, ell li diu a ella de que tracta la seva malaltia i ella li diu el motiu pel qual ha marxat de seva casa.
      A ell li agrada molt la seva companyia i diu que aquesta noia serà la darrera amiga que tindrà en la seva vida i també es faran noviis.

      Antonella Ravenna
      3r C-Q

      ResponElimina
    7. Un dels temes és el tema de l'amor entre la noia bruna i el noi, que a mesura que passa el temps s'enamoren més.
      No seria capaç de fer-ho ara mateix però potser se estigués en la seva situació pensaria diferent i ho faria. El xavier actua bé ja que és el seu amic i és el que vol abans de morir,
      Crec que cada títol està relacionat amb la part més important del capítol.
      El fet que uneixi les dues històries al principi ho trobes estrany però quan s'uneixen trobes el sentit a tot.
      M'indentifico amb el doctor Andreu perquè em preocuparia molt pel meu pacient per sabes si segueix amb vida.
      M'hauria agradat que el noi quedes viu i junt a la noia, que es tornessin a trobar amb el Xavier, l'Arnau i la Maria, i el noi i la noia reformessin la casa de la muntañya
      Miquel Martorell 3ºC

      ResponElimina
    8. Aquesta novel.la m'ha agradat bastant, perquè tracta sobre l'amistat i l'amor, però, per sobre de tot parla del dret a morir.
      No he entès gaire bé que els protagonistes no tinguin nom, però potser representa que aquests dos nois volen ser individus i tindre llibertat.
      Si jo hagués estat en la situació d'en Xavier hagués fet el mateix, perquè per ser un bon amic has d'ajudar, i en aquest cas respectar les opinions dels altres.
      Després, m'agrada més l'Andreu que el Casaforta, ja que l'Andreu es preocupa pels altres, en canvi, en Casaforta només es preocupa de la seva reputació.
      També, he trobat molt original aixó d'anar explicant dues històries diferents i que al final es juntin, ja que no ho han fet en molts llibres, almenys els que he llegit jo.
      Per totes aquestes raons, jo a aquesta novel.la li donaria un vuit i mig.

      EVA BONA

      ResponElimina
    9. "Tot et serà pres" Jo crec que els temes que es tracten en aquesta novel·la són l'eutanàsia, l'amor i l'amistat entre la gent jove. També es parla de la relació entre pares i fills, doctors i pacients, etc.

      Si jo estigués en el cas del Noi, probablement no hauria fet el mateix, sinó que m'hagués quedat a l'habitació de l'hospital esperant el tractament. En el cas d'en Xavier, jo crec que ha fet el correcte amb el seu amic.

      Els títols de cada capítol estan molt ben escollits, l'autor aconsegueix fer un petit resum d'aquests només amb una línia de text. La idea de les dues històries separades que acaben ajuntant-se, és força original, encara que al principi resulta una mica difícil de comprendre.

      No entenc per què l'autor amaga el nom dels dos protagonistes, així només es causen dubtes; però no, no crec que sigui un caprici de l'autor.

      Dels dos doctors, amb el qui m'identifico més és amb l'Andreu, ja que es preocupa pels seus pacients; en canvi en Casaforta té un comportament un tant egocèntric.

      Al final, m'hauria agradat que fos més tancat, m'he quedat amb molts dubtes després de la mort del noi i m'agradaria saber-ne més.

      Lucía Gasión 3rQ

      ResponElimina
    10. És un llibre molt interessant i que quan ja l'has començat t'enganxes i ja no pots parar, i és una historia que podria pasar de veritat i que fa molta pena, perquè és molt perillosa la malalita que té el noi, i quan s'escapa, té por dels atacs que li puguin agafar, perquè pot morir.
      És una novel·la en què apareixen dues històries i l'altra història és la d'una noia que s'ha escapat de casa i al final es dos protagonistes es troben i viuen junts fins que el noi mor.
      M'hagués agradat que el noi pogués viure tranquil i en pau amb el seus amics

      Raquel Martinez 3r Q

      ResponElimina
    11. ·Uns altres temes que hi apareixen al llibre són l'amor entre el noi i la noia. I també jo crec que és important el fet que la noia s'escapi de casa per les discussions que hi ha entre els seus pares. Ja que potser ells no se n'adonen però la noia pateix molt per ells.
      ·Jo crec que no; per fer això s'ha de ser molt valent. I penso que el Xavier actua bé ja que ajuda al seu amic però també penso que que s'arrisca molt.
      · Si, però penso que la gent no li dóna gaire importància als títols.
      ·A mi personalment no m'agrada ja que per mi és molt més difícil d'entendre i per exemple a la història hi ha una història en aquest cas la de la noia bruna que no se li dóna gaire importància.
      ·Jo no entenc massa bé la raó per la qual els protagonistes no tenen nom.
      ·M'identifico més amb el doctor Andreu ja que és més amable, més comprensiu i pensa més en el pacient que en ell mateix. No com el doctor Casaforta.
      ·Penso que aquest final està bé ja que si el noi no hagués mort no seria un final gaire realista. També crec que haurien d'explicar una mica més el que passa amb la noia bruna ja que així no seria un final tan obert. Si torna amb els seus pares o si es queda a la masia...
      Però en general el final m'ha semblat bé.

      Marta Botía Gómez 3r C-Q

      ResponElimina
    12. Jo m'identifico amb la noia bruna, ja que tots necessitem allunyar-nos de la realitat en algun moment dela nostra vida, al igual que necessitem estar sols amb només la companyia del nostre silenci i pensament

      alternativa 1 a el final:al noi li dona un atac , es portat a l'hospital,i amb el temps curen la seva malaltia. Poc després torna a buscar a la noia ,però no la troba.
      apunt de morir de vell, ell es recorda amb enyorança i anhela tornar a veure-la
      alternativa al final 2: Ella es capturada pe els mossos d'esquadra i portada a casa, no es pot despedir d'ell. Però eltindra present i el recordara amb melancolia
      el llibre necessita un final mes emotiu =)

      Gerard Cabo Jose 3er C

      ResponElimina
    13. la història d'aquesta novel·la m' ha agradat molt, el recomandaria a la gent perquè llegeixin. Es tracta d'un noi que té una malaltia molt perillosa i que està connectat a una màquina. La malaltia és molt estranya i intenten averiguar alguna medicina per aquesta malaltia. El noi decideix sortir de l' hospital i anar-se'n a la muntanya a l'aire lliure i oblidar-se de la malaltia que té i com ja sap que es pot morir vol morir tranquil i que ningú el molesti. Al final el noi mor per el atac.

      El que no m'ha agradat d'aquesta història és que el noi morís.Jo d'ell m'esperaria a la medicina.



      nutsa kikoliashvili 3eso C

      ResponElimina
    14. El llibre TOT ET SERÀ PRES

      És un llibre molt intessant, i porta alegria ,emoció,malalties,tristesa,soletat,risc, una mica de tot.
      JO crec què el Xavier és un bon noi però per arriscar-se pel seu amic,i ajudar-lo a què s'escapi de l'hospital,un ha de ser molt valent.
      I l' amic del Xavier és molt valent per anar-se'n a la muntanya perquè no vol ser un vegetal per la seva malaltia,però dóna la casualitat que es troba amb una noia que també està a la muntanya perquè se n'ha anat de la de casa seva per problemes familiars.
      Passen dies,setmanes i el noi i la noia comencen a enamorar-se fins que el noi mor.
      M'ha agradat el llibre i m'ha semblat molt interessant.

      Stephanny Paredes 3r C

      ResponElimina
    15. Aquesta novel.la m'ha agradat,perquè tracta sobre l'amistat i l'amor, però, per sobre de tot parla del dret a morir i que podria pasar de veritat.
      penso que el Xavier actua bé ja que ajuda al seu amic però també penso que que s'arrisca molt

      ResponElimina
    16. Tot et serà pres m' ha agradat molt perquè va de l'amor i l'amistat entre dos amics,que han de prendre una decisiò per la malaltia que té un noi.L'amic l'ha de ajudar.

      uday thakur 3r C

      ResponElimina
    17. "Tot et sera pres"M'ha agradat molt perquè tracta de dos amics que han de prendre una desició,de viure la vida o quedar-se que li arribi la cura de la malaltia.Ell va decidir anar-se'n de la clínica per viure la vida .Ell pensava que si desitgés molt de viure ho aconseguiria.
      Va anar-se'n a una muntanya on ell pensava que no hi havia ningú;quan anava pujant per la muntanya li va donar un atac que ell pensava que es moriria.Quan és va despertar es va posar tan content que no s'havia mort va pensar que tenia una mica més esperança de salvar-se.
      Jean Carlos Jiménez 3c

      ResponElimina
    18. Aquest llibre va d'un noi i una noia que es van enamorar després d'un temps.
      En aquest llibre també apareix el tema de l'amor entre el noi la noia.
      Crec que jo faria el mateix que el noi i sortiria de l'hospital.
      Jo crec que els capitols són molt bé agafats perque quan et llegeixis ja et donen una imaginació de quê va el capítol.
      El noi té una malaltia mortal.


      Petro Yaremko 3-C

      ResponElimina
    19. Tema:tracta de l'amistat d'una persona amb l'altra, de la mort com una persona abans de morir vol fer alguna cosa més,de l'eutanàsia..
      Jo li hagués dit al meu amic que desconnectés tot , per poder anar-me'n. Voldria disfrutar la vida fins al final.
      Els títols donen alguna pista que passarà.
      Jo m'identifico amb l'amic que li diu que té una malaltia perquè jo no voldria que es moris el meu amic.


      Josep Muguerza 3rC

      ResponElimina
    20. Era un home molt agradable i molt culte .La visita em va agradar molt perquè el tema d' aquest llibre és molt interessant i pot passar-te el mateix que li va passar al noi.Perquè ningú sap què li pot passar en la vida.


      Taylor Quichimbo 3B

      ResponElimina
    21. Aquest llibre em sembla molt interessant,perquè el noi va ser molt valent.
      Jo no sé què faria si tingués aquella malaltia tan rara i la noia bruna em va sorprendre;és una noia molt valenta perquè està sola en un lloc on no hi havia ningú. Jo m'hagués mort.Crec que el llibre
      interessaria a molts alumnes i a molts lectors.
      També ens va venir a visitar la persona que va escriure el llibre,és diu Pau Joan Hernàndez.Em va semblar un senyor simpàtic, m'agrada la seva forma de pensar.

      Kiara Jara 3er B

      ResponElimina
    22. La visita va estar molt bé, perquè em va agradar com parlava, és un home molt culte,la seva filosofia de la vida em va transmetre molt.
      Ha escrit molts llibres.Em vaig quedar amb el dubte de preguntar-li quin dels seus llibres em recomanaria.


      Rehman Muhammad 3rB

      ResponElimina
    23. El llibre de m'ha agradat perquè no és molt llarg i parla de diferents temes de l'amor, l'amistat, l'eutanàsia, la mort..
      EN la meva situació no hagués fet el mateix.Si em diuen que no té solució m'hagués anat a viure el poc que em queda, però no sense dir res,Li diria a la meva família d'anar-me'n amb ells, però si té solució em quedaria fins que trobin la medicina.
      Trobo original que les dues histories al final s'ajuntin.

      Brayan Guerrero VIdal
      3B

      ResponElimina
    24. Em va agradar molt aquest llibre. Porquè la història no és fantasia. És una història que pot passa de veritat. I és moit interessant. M'ha agradat molt com va fugir de l'hospital. I com ha tirat la seva documentació. I volia començar una vida nova. Però un mica trist, perquè al final s'enamora de la noia però es mor.

      Nazar Yaremko 3r B

      ResponElimina
    25. La xerrada del dia 20 amb l'escriptor de "tot et serà pres" va ser molt interessant i entretinguda. Després d'una introducció ,per trencar el gel , ens va contestar algunes preguntes que li vàrem fer.
      Li vam preguntar sobre el tema que planteja en el llibre de l'eutanàsia, ens va dir que era un tema molt fort en aquell temps en el que ell va escriure tot et serà pres.
      Un altre pregunta que li vàrem fer va ser que com tenia la constància de començar un llibre i no deixar-lo i ens va respondre que es tot un repte per a ell , pensant tot el temps que haurà de passar fins haver acabat el llibre.


      MªRosa Riaza Lopez
      3Eso B

      ResponElimina
    26. Aquesta historia es tracta de l'eutanasia de l'amistat ,de decidir si tu vols morir amb dignitat .
      La seva reacció en va sorprendre, va reaccionar de manera diferent a qualsevol persona,volia que els seus últims dies era d'estar fora de l'hospital,sentir-se lliure. va aconseguir el que volia gràcies a l'ajuda dels seus amics ,va conèixer l'amor i va a acomseguir el que volia.

      Sergio Mendoza 3rB

      ResponElimina
    27. Aquest llibre és bastant interessant perquè combina el tema de l'amor amb un altre tema que no té res a veure; la mort.
      Es estrany que en un llibre per adolescents es parli sobre l'eutanàsia potser per això a la gent li a cridat més l'atenció.
      I per lo que fa el llibre es parla de situacions molt complexes, que fan que el protagonista hagi d'escolli entre la vida i la mort.

      Després d'haver llegit aquest llibre, estic segura que tots valorarem més la nostre vida i ens deixarem de tonteries!

      Laura Tarragó
      3ESO B

      ResponElimina
    28. Els temes que apareixen,són l'amistat entre dos joves i l'amor entre un noi i una noia.
      Si jo hagués estat en la situació del noi, no crec que hagués assimilat tan ràpidament la meva malaltia com ho va fer ell. L'amic actua bé,perquè es preocupa pel seu amic i l'ajuda. Potser que els títols et donin alguna pista però no et pots imaginar bé el que passarà. Trobo bastant original el fet d'unir les dues històries, però potser és una mica enredat, perquè estàs amb una història i de sobte te n'apareix una altra. No donarà un nom, perquè no és tant important, el que importa és la història. M'identifico més amb el doctor Andreu, perquè jo em preocuparia més pels pacients que per la meva reputació. M'ha agradat aquest final,perquè es veu que la malaltia és real ja que li van dir que moriria i no sobreviuria.

      Mònica Sánchez
      3ESO B

      ResponElimina
    29. -Jo crec que els temes que planteja el llibre són bastants: primer el dret a morir dignament, després el fet que é la verdadera amistat, si tu faries el que un amic et demanés, encara que aixoò signifiqui matar-lo.
      També planteja el tema de l'amor, de la confiança, confiar en una persona que no coneixes de res i, en poc temps, arribar a estimar-la tant.
      -Jo no hagués sortit del hospital, ja que quedat-se podria haver sobreviscut; encara que, una vegida llegida la història, potser sí que ha mort, però ha conegut l'amor de la seva vida.
      -Els títols donen una petita pista del que passarà, però no molta; potser a vegades t'imagines de què pot anar aquell capítol.
      -Trobo original que una part del text estigui escrit en cursiva i l'altra no. Altes llibres que ja havia llegit també l'autor feia el mateix però sense posar-ho en cursiva.
      En aquest llibre tot era més clar.
      -El fet de deixar els protagonistes en l'anonimat, potser és perquè aquests personatges que ell ha creat, s'ha inspirat en algú, per donar més enigma o potser perquè li donis voltes i voltes pensant en com es diuen els dos personatjes.
      -Amb l'Andreu, ja que encara que sigui un projecte per al futur, el noi també és persona i l'Andreu es preocupa per ell.
      -Aquest final m'ha agradat molt, potser m'hagués agradat més que diguessin els noms dels dos.

      Natalia Garcia Caldeiro
      3r ESO Q

      ResponElimina
    30. A mi en sembla molt bo el llibre. L'inici no m'acaba d'agradar perquè comença amb una monotonia i no dona pas a l'acció però quan comença l'acció és boníssim.
      En primer lloc la malaltia que planteja l'escriptor fa pensar si li ha passat a la vida real o coneix a algú que l'ha patit, i si no li ha passat i tampoc coneix a ningú que l'hagi patit ha tingut una idea boníssima. També està molt bé això del millor amic, perquè entre els adolescents és molt comú, també a altres edats però a l'adolescència molt més, tot el que fa l'amic per ell, no ho faria qualsevol amic.
      També m'ha agradat molt la part en què es troben els dos fugitius, a més a més que ningú té nom acaben sent tan íntims.
      La part de la mort fa una mica de pena, perquè sempre acabes agafant afecte l protagonista, però me n'alegro per ell perquè no tots tenint la sort de morir després de fer l'acte sexual.
      German Trujillo Villegas

      ResponElimina
    31. Un del temes que hi apareixen, és quan el doctor no deixa morir el pacient per què és il·legal (eutanàsia). El pacient demana al seu amic que el desconecti de les màquines i que l'ajudi a sortir de l'hospital.
      Jo hauria fet el mateix que el noi si no tenien possibilitats de salvar-me.
      Els títols de cada capítol són bastant expressius i ben pensats , perquè refereix el que passa en aquell capítol.
      La unió de les dues històries que començava des del principi es bastant original, però al principi no sabia que era una història fins al final.
      L'escriptor no dóna un nom als protagonistes perquè és per donar intriga o bé per crear un món general.
      m'identifico més amb el doctor Andreu, perquè es preocupa pels pacients i no com en Casaforta que pensa en la seva reputació més que en els pacients.
      El final m'hauria agradat que pugessin salvar al pacient i no morís en la masia.


      Songxiang Pan 3eso-Q

      ResponElimina
    32. Un dels temes centrals es l'eutanàsia, en una part del llibre els metges pensen
      en la possibilitat de fer-ho.
      Si jo fos el Xavier actuaria igual que ell, jo ho faria però m'ho pensaria molt. Jo crec que l'ajudaria perquè si el li demana que ho faci i esta segur és la seva vida.
      Els títols del capítols estan ben expressats. "La veritat"
      Lo de les dues històries és original però no m'ha agradat, perquè et confons y lo de no posar nom a alguns personatges crec que es per donar una mica d'intriga

      Jo m'identifico amb el doctor Andreu perquè li és igual la seva reputació només li importa salvar vides.
      El final està molt bé, ja que no té un final feliç com la majoria d llibres.

      Angel Flores

      3 ESO B

      ResponElimina