El sentit figurat

Hem vist aquests dies a classe que el sentit figurat dels mots ha esdevingut tan habitual en la llengua col·loquial que l'usem sense adonar-nos-en en situacions comunicatives quotidianes. De fet, abans que poetes i escriptors els empressin, aquestes estructures expressives en forma de metàfora, metonímia o comparació ja existien de manera natural en el nostre llenguatge, fins al punt que podem afirmar que formen part, sense que en siguem conscients, de la nostra manera de pensar i d’explicar-nos el món que ens envolta. Hem vist també que els mitjans de comunicació també n'estan plens, d'expressions en sentit figurat, sobretot el periodisme esportiu. Vegem-ne ara nous exemples als titulars del dia d'avui en diferents diaris digitals:

l'Avui

El Periódico

El Punt

Fixem-nos ara en un altre context, proper a la poesia: el de les lletres de cançons. Escolta aquesta cançó de Mishima i fixa't en quines expressions d'aquest tema estan usades en sentit figurat i anota-les. Dedueix a què es refereixen en cada cas. Aquesta cançó, a més, és tota ella una metàfora. Ens parla en sentit figurat d'alguna cosa que enganxa, que et transporta, t'inflama el cor, etc. A què creus que es refereixen Mishima? De què parlen? Resol aquesta activitat a la llibreta; dijous en parlarem.


QUI N'HA BEGUT
(Mishima, del disc "Set Tota La Vida")

Qui n'ha begut
en tindrà set tota la vida.
Qui ho ha deixat
ja no suporta el pas dels dies.

Enganxa més que l'heroïna.
I és tan eficaç com l'aspirina.

Diu que et transporta a un altre planeta,
t'inflama el cor amb mil somriures,
i del cel fa caure espurnes d'or
per cada moment que el tornes a viure.

I ara tu digue'm si és veritat,
el que m'han dit que vas explicant.
Diu que tu també ho has provat,
digues, que ho recordes?
O quan ho deixes tot s'oblida?

I ara tu digue'm si és veritat,
o tu tampoc saps ben bé de què et parlo.
Digue'm si és veritat,
digue'm que no pot ser
que això també sigui mentida.

Diu que et transporta a un altre planeta,
t'inflama el cor amb mil somriures,
i del cel fa caure espurnes d'or
per cada moment que tornes a viure.



Per cert: la imatge de Chema Madoz que il·lustra aquest article també és metafòrica. Què et suggereix?

29 comentaris:

  1. Aquesta fotografia representa una peça d'un puzle que simbolitza que és algú que se sent sol, i encara que estigui envoltat de gent troba que ningú és com ell.


    Joaquin Chicaiza 4ºA

    ResponElimina
  2. A mi em suggereix una altra forma de pensar, una altra forma de vida, diferència.



    Carolina López de Castro sierra 4tA

    ResponElimina
  3. L'imatge em diu que tots som diferents i que cada persona es unica, encara que intentin imitar algu, es impossible.


    Marco Silva 4t A

    ResponElimina
  4. Aquesta fotografia em transmet soledat. La peça del puzzle que es veu més clara, sota el meu punt de vista es que no encaixa en ningun lloc, que aquell no es el seu espai...Y moltes persones arreu del món es senten així.





    María Sanromà Martín 4t A

    ResponElimina
  5. Jo crec que aquesta imatge és una manera de la explicació de la diferencia que hi han entre objectes o entre algú igual.
    És una gota, però diferent a les altres.

    Laia Martínez Mallorquí 4t ESO A

    ResponElimina
  6. Aquesta fotografia em representa soledat pero unica perque no encaixa amb ningó. Crec que vol dir que tothom som diferents.







    Deeya Shrestha. 4t "A"

    ResponElimina
  7. A mi, la fotografia em suggereix diferència, la peça de puzle és distinta a la resta de gotes que li envolten. Ella no és una gota com les demès, irregular i cada una amb una forma diferent, ella és única. Al mateix temps em fa sentir que la peça de puzle està solitària enmig de coses diferents a ella, com si no es sentís agust en el àmbit en el que està.


    Marta Martorell Crespo 4t ESO A

    ResponElimina
  8. En la fotografia hi ha moltes gotes d'aigua totalment diferents entre si i n'hi ha una que té forma de peça de puzzle tant per cridar la nostra atenció com per fer el joc de paraules de no encaixar amb ningú més. Es a dir, la imatge representa la diferència que hi ha entre els uns i els altres, destacant una amb la que ens poguem identificar.


    María Marín García
    4tA

    ResponElimina
  9. Aquesta imatge em fa veure que cadascú es d'una manera diferent, i també que encaixa molt bé amb el protopit de la societat on viu.


    Irene Pareja Area 4t A

    ResponElimina
  10. Aquesta imatge hem diu que cadascú es diferent i també que la gota representada com una peça de puzzle no encaixa en la societat.


    Irene Pareja Area 4t A

    ResponElimina
  11. La meva opinió es que hi ha una persona que es diferent a la resta de persones i no encaixa bé i per aixó, ell mateix es va allunyan sense donar-se conte fins que es queda sol.

    Sergi Guevara 4t A

    ResponElimina
  12. L'imatge em suggereix que la peça de puzzle, es diferent a la resta del que l'envolta.



    Vicente Marín Seijo 4t A

    ResponElimina
  13. A mi aquesta imatga hem diu que totes les personas som com som perquè a l'imatge es veu que la peça no encaixen amb altres com las persones


    brayan renzo 4-A

    ResponElimina
  14. Em suggereix que la peça esta sola en una món diferent al de ella.

    Santi Sánchez 4t.A

    ResponElimina
  15. A la imatge, és pot veure una gota en forma de puzzle que és diferent a totes les altres. Com si aquesta gota es sentís sola i no es pogués adaptar amb les demés. És marginada i se sent sola.



    Raquel Bogas González 4t A

    ResponElimina
  16. Aquesta imatge em dóna una sensació de soledat,totes les gotes d'aigua que representa aquest imatge són molt diferents unes de les altre.La peça de puzle no encaixa en aquest grupet,és molt diferent i no troba la semblança.



    Yuliya Koval 4t"A"

    ResponElimina
  17. El significat de la imatge, de la manera que jo la veig, és que per molt que tots estiguem fets del mateix, cadascú és diferent. És a dir, totes les gotes estan fetes d'aigua, però cap és igual a les altres. Dins d'aquesta diferència hi ha una peça que destaca i que, metafòricament, no encaixa amb les altres. El fet que sigui diferent i que estigui estratègicament situada al centre de la fotografia fa que ens fixem més en ella que no en la resta de gotes que, tot i ser diferents entre elles, resulten monòtones i no criden l'atenció.


    Sílvia Borràs Sancho, 4t A

    ResponElimina
  18. Aquesta imatge transmet la idea de que tothom es diferent i que no tots tenim que ser iguals per encaixar en un lloc concret.


    Cristina Ortiz 4ºESO B

    ResponElimina
  19. Aquesta imatge em suggereix que aquest món es un puzle y que tota cosa esta formada per varies d'altres. També que depèn de com construeixis el puzle de la teva vida, així serà la resta de vida que et queda.


    Nikita Sobchuk 4t B

    ResponElimina
  20. Aquesta imatge em sugereix soledat. Cada gota té una forma diferent, menys una que te forma d'una peça de puzzle. Aquesta peça no encaixa amb cap altre. Així es com se sent la gent a vegades, en situacions que et sembla que no tens a ningú a prop, que per més que vulguis, no encaixes. És el cas d'aquesta peça.


    Itziar Martínez 4rt ESO B

    ResponElimina
  21. Em suggereix que representa a algú que se sent sol encara que estigui envoltat de gent.





    Carla Privat Simó 4rt. B

    ResponElimina
  22. La gota amb forma de puzzle representa que algú és diferent a totes les persones, que és especial.



    Angi.

    ResponElimina
  23. Em suggereix originalitat, tenir personalitat per ser diferent dels altres, per tenir el teu propi estil. Suggereix sortir una mica de la mateixa rutina, ja que les altres gotes son del mateix estil, aquesta ha tingut la dignitat de anar al seu aire.

    ResponElimina
  24. Jo crec que aquesta imatge expressa que cadascun és diferent i per molt que s' assembli a altres, sempre serà única i no té perquè ser igual.


    Kevin Gaibor Hidalgo 4rt B

    ResponElimina
  25. Aquesta imatge em sugereix soledat y una realitat, o sigui, una gota d’aigua en forma de puzle, que es sent envoltada de més gotes d’aigua però que són diferents (diguem que són de la mateixa raça, però ningú és sembla amb la gota de forma de puzle). La peça de puzle seria algú que es sent solt en un món on tenen una semblança, però ningú és com aquella peça de puzle. Sí, tenen alguna cosa en comú, una semblança, però no són iguals. Llavors jo crec que el Chema Madoz ens vol dir a través d’aquesta metàfora que podem ser iguals, però mai serem els mateixos, hi ha un món de coses que ens diferencien.


    Andrea GARCÍA CALDEIRO
    4ºESOB

    ResponElimina
  26. La imatge em sugereix que tothom és únic, que ningú té a algú igual que ell, que cada persona és diferent a una altra. Tots som gotes d'aigua diferents a les demés.

    ResponElimina
  27. Em sugereix que la peça de puzzle està en un món totalment diferent a on es troba la resta de la imatge.


    Víctor Vila Amado 4rt.A

    ResponElimina
  28. En aquesta imatge es pot veure que hi ha gotes que no estan bè formades per aixó algunes semblan a un gos, dolfí..totes estan al voltant d`un puzzle que es l´unic bè format , molt diferent al reste perquè aquest es troba al centre de tots .Tot això vol dir que hi ha diferencies en nosaltres i cadascú es únic a la seva manera ,es cert que son les mateixas gotes per la qual se han anat formant peró aquesta es la que més ha destacat.


    Stephany Zelada Márquez
    4to B

    ResponElimina
  29. Jo crec que aquella gota expressa la diferencia que hi a entre les persones, pot ser , algunes persones siguin iguals amb el físic però la manera de pensar, de reaccionar... siguin molt diferents.


    Josep Bona 4rt.A

    ResponElimina