"L'auca del senyor Esteve", Santiago Rusiñol


El proper 11 de febrer, uns quants alumnes d'ESO i Batxillerat i professors anirem a veure una de les obres més emblemàtiques del teatre català de tots els temps, "L'auca del senyor Esteve" de Santiago Rusiñol, el dramaturg, pintor i narrador que encapçalà el moviment modernista a casa nostra i qui millor personificà la voluntat de transformar la cultura catalana amb voluntat de superar les formes de vida preindustrials encara vigents a les darreries del XIX.

L'obra narra les peripècies que s'esdevenen a La Puntual, una botiga familiar barcelonina fundada fa quatre generacions, on al principi la vida avança sense sotracs fins que Ramonet, el més jove de la família i relleu generacional del negoci, decideix no seguir la tradició familiar i dedicar-se a l’escultura.
Santiago Rusiñol parteix d’aquesta trama per escriure un retrat magnífic i punyent de la burgesia barcelonina, menestral i treballadora, i de la confrontació entre l’artista i la societat.

Va ser
publicada com a novel·la l’any 1907 i representada per primer cop com a comèdia teatral el 1917, amb un èxit immens, és una de les obres cabdals del modernisme català i va ser la peça escollida per inaugurar oficialment el Teatre Nacional de Catalunya l’11 de setembre de 1997. L’encarregada de comandar aquesta nova posada en escena del gran clàssic de la comèdia catalana és Carme Portaceli, que hi aporta la vitalitat i l’enfocament irònic dels seus muntatges per oferir-nos el que ella descriu com el retaule (més esperpèntic que naturalista) de la creació de la Barcelona moderna des del 1830 fins a més d’un segle després. Una dramatúrgia que parteix de la novel·la sense deixar de banda la peça teatral, un grup extraordinari d’actrius i d’actors i cinc músics en directe dalt de l’escenari completen aquesta producció.

Gaudirem tots plegats d'una posada en escena extraordinària, i en parlarem quan ja l'haguem vist. De moment, perquè aneu fent boca, aquí teniu la informació concreta sobre la posada en escena que anirem a veure al TNC:


L'Auca Del Senyor Esteve


1 comentari:

  1. Em sembla una obra artística excel·lent, que ens mostra com ha anat canviant la moral i la mentalitat a travès del segle XX a Catalunya. És una història molt ben enquadrada dins el marc històric, i en ser la versió moderna, és una mica diferent a l'original. De tota manera, em va semblar molt entretinguda i perfectament interpretada pels actors, que transmetien aquesta diversió. No cal dir que és ara mateix una de les millors obres que ens ha deixat el teatre català, de la mà de Santiago Rusiñol.

    FERNANDO DE MURGA MIRALLES
    1 BATX A

    ResponElimina