Els aforismes d'Oscar Wilde

Aquest primer trimestre de curs, els alumnes de 3r d'ESO esteu llegint relats de l'Oscar Wilde. Anireu descobrint alhora la personalitat de l'escriptor i també la seva popularitat com a generador d'aforismes.



Segons la definició del diccionari : un aforisme és una sentència breu i contundent, però al mateix temps reflexiva, que cal interpretar. Com a sinònims tindríem: apotegmes, màximes, axiomes, proverbis, sentències, dites ... En tot cas han de ser frases breus amb voluntat didàctica o crítica i han de desfermar una certa sorpresa. Un aforisme frega el joc de paraules i la poesia.

Vet aquí aproximadament una desena d'aforismes d'Oscar Wilde:

http://www.youtube.com/watch?v=5b-BLJqxw1M   

Després de visionar el document , trieu el que us hagi agradat més i expliqueu-ne el motiu, o bé si us ha fet pensar en alguna experiència que heu tingut.  El text ha de tenir 150 paraules aproximadament.

13 comentaris:

  1. "L'única manera de lliurar-se d'una temptació és caure-hi"

    He agafat aquest aforisme,perquè moltes vegades m'ha passat.Llavors crec que seria fàcil explicar-ho.
    Vol dir que a vegades, tens ganes de fer alguna cosa que per exemple està malament, i et diuen que no ho facis, llavors tens moltes més ganes de fer-la.Al final per oblidar-te d'allò que vols fer l'únic que pots fer és fer-ho.
    No deixes de voler fer una cosa fins que la fas.

    Natàlia Garcia Caldeiro 3Q

    ResponElimina
  2. "L'UNICA MANERA D'ALLIBERAR-SE D'UNA TEMPTACIÓ ES CAURA-HI"
    vol dir que si tu tens ganes de algo el millor es fer-lo o menjar-lo depen del context, que si no estares amb remordiment de no fer-lo.
    Això en recorda a el meu pare, que una vegada li va doanar ganes de menjar-se un pastis de chocalate, però com estava gras no podia mejar-se això, llavors sempre que pasava per una fleca deia.
    -ho! el meu pastis, quan ho podre menjar-
    fins que una vegada amb la meva paga li vaig comprar un i ja no va a tornar a dir això, però volia altres coses. jaja.

    German Trujillo

    ResponElimina
  3. "L'única manera d'alliberar-se d'una temptació és caure-hi." L'única manera de treure's del cap alguna cosa és fent-la, si no, no et pots alliber d'ella. Em sembla que aquesta frase es molt certa perquè si ja has caigut probablement no tornaràs a caure-hi.
    "El plaer és l'única cosa per la qual s'ha de viure.Res no envelleix tant com la felicitat." S'ha de ser feliç a la vida rient,disfrutant de les coses i de les oportunitats.

    ResponElimina
  4. "Perdona sempre el teu enemic: no hi ha res que l'enfureixi més."
    He escollit aquest aforisme, ja que crec que és una filosofia de vida intel·ligent, per vàries raons.
    En primer lloc, perquè d'aquesta manera no esn alterem, i això és bo per a la salut.
    A més, amb aquesta filosofia s'aconsegueixen que l'enemic, que norma sol ser una persona dolenta, no aconsegueixi el seu objectiu de fer-te enfadar, sinó tot el contrari, és ell el que s'enfada; llavors és una manera d'efecte bumerang.
    Finalment, amb aquesta actitud,contrària d'alguna manera a l' "ull per ull", també crec què ajuda a crear un món millor, on no hagi guerres.

    Emma-Dafne Cervantes Timmmerman

    ResponElimina
  5. "L'unica manera d'abilerar-se d'una tempatació és caure-hi"
    M'ha agradat aquest aforisme, m'ha xocat bastant i el millor és que és totalment cert.
    Per exemple, un plat calent: Fins que no el toques i no saps que realment crema no et quedes tranquil. Són errors que has d'assumir, d'afrontar, de caure-hi i que fins que no ho fas no estàs tranquil.
    A mi, i penso que a tothom ens ha passat, caure-hi en una temptació , per estúpida que sigui, és genial, sempre et diuen com és però caure-hi és una forma segura de saber-ho per tu mateix.
    Que et diguin (per exemple) "aquest plat crema és una temptació, fa que et piqui la curiosita, per tant, estic totalment d'acord amb Oscar Wild, i per part també agraïda que algú m'entengui!

    Carlota Martínez Álvarez 3r. A

    ResponElimina
  6. He agafat l'aforisme "Perdona sempre el teu enemic: no hi ha res que l'enfureixi més", perquè m'ha cridat l'atenció, ja que penso que té raó.
    Quan una persona et fa una malifeta, no espera mai que li perdonis, degut a que ho fa amb mala intenció, perquè t'enfadis. Si el que fas és perdonar-li, això li farà molta ràbia. De totes maneres, jo penso que és molt difícil perdonar tan fàcilment, ja que quan algú et fa mal, l'últim en què penses és en fer com si no hagués passat res. Més aviat el que penses és en com tornar-li-ho.
    Aquest aforisme m'ha fet pensar en una experiència que vaig tenir. La meva reacció va ser una altra. Potser, si jo hagués conegut aquest aforisme en aquell moment, i l'hagués posat en pràctica, m'hauria sentit millor i no m'hagués enfadat amb mi mateixa. L'altra persona s'hauria molestat i no m'hagués ferit.

    Mª del Mar Gutiérrez 3r A

    ResponElimina
  7. He escollit aqueste Aforismes d'Oscar Wilde perqué em semblava interessant:
    Perdona sempre el teu enemic: no hi ha res més que l'enfureixi
    I jo crec que vol dir que a un enemic el que més el fa enrabiar és que li demanis perdó perquè l'enemic ho fa per molestar no perquè li demanin perdó.
    Sara Faidi
    3rQ

    ResponElimina
  8. "M'encanten els problemes. Són les úniques que mai no són serioses."
    He escollit aquest aforisme perquè em sento identificat amb l'Oscar Wilde, ja que per a mi els problemes no han de ser més importants que altres coses i, l'Oscar, en aquest aforisme, no li dóna importància als problemes.
    També l'he escollit perquè dels que hi havia escrits era el que millor entenia , perquè es senzill però a la vegada és complet, elaborat i`, en la meva opinió, profund, ja que crec que està extret del seu interior.
    M'agrada perquè la frase, és curta però ,com ja he dit, és completa i es refereix a unna cosa important, com és la importància que tenen els problemes en la vida d'algú.

    José Luis Bueso
    3r Q

    ResponElimina
  9. ''L' experiència no té cap valor ètic, és simplement el nom que donem als nostres errors''

    Aquest aforisme, és el que més m'ha agradat, perquè mai m'havia parat a pensar això, perquè té tota la rao del món, ja que, per més que ho neguem o no volguem adonar-nos, la vida està tota plena d'errors, fets simplement perquè nosaltres caiguem i encara no totes les "Experiències" viscudes siguin dolentes o terribles, he de ser sincera, i eh de dir que, totes aquestes vivències que hem viscut ens serveixen, perquè en un futur proper ens serviran per aprendre sobre els nostres errors, i per cada vegada, madurar més i més, també amb tot això ens ajuda a crear una personalitat definida i adonar-nos del que reialment som.

    Andrea del Mar Milán Rodríguez
    3ESO b - Q

    ResponElimina
  10. ''L'única manera d'alliberar-se d'una temptació és caure-hi''
    Si tens una tentació la millor manera de no obsessionar-se és fer allò que t'agrada perquè si no ho fas estaràs tot el dia pensant en el mateix, i si ho fas podràs saber si realment t'agrada o no. Moltes vegades passa que si no et deixen fer una cosa que en tens moltes ganes cons et vénen més ganes de fer-ho

    ''Els plaers senzills són l'ultim refuig dels homes complicats''
    Els homes compicats penses molt i necessiten gaudir de les petites i senzilles coses per poder relaxar-se de veritat. Si sempre fan coses complicades no poden riure ni passar-s'ho bé.

    ''Una veritat deixa de ser-ho quan hi creo més d'una persona''
    Moltes vegades molta gent creu en una cosa perquè ho creu tothom. No paren a pensar en si allò és mentida, només ho accepten perquè tothom diu que és així. La gent quasi sempre fa les coses que fan els altres i diu les coses que diuen els altres per quedar bé i això es pren com una veritat.

    David Otal 3ºa

    ResponElimina
  11. ``Lunica manera d´alliberar-se d´una temptació és caure-hi´´
    Jo crec que el que diu aquest aforismeés la veritat perquè quan tu tens una temptació vols fer-la però hi ha alguna cosa que t´ho impideix i penses en allò fins que no ho fas .Aquesta es la meva opinió o això em dóna a entendre L´oscar Wilde en es seu aforisme.


    Jazmany Gordillo Garcia
    3 ESO b-Q

    ResponElimina
  12. “Perdona sempre el teu enemic: no hi ha res que l’enfureixi més”

    He escollit aquest aforisme d’Oscar Wilde perquè crec que té la seva raó. Si una mala persona no pot molestar a una altra perquè l’ignora completament o la perdona sempre, l’altre s’acaba posant nerviós i rebentant dels nervis. Cosa que fa que hagi de buscar a algú altre per a molestar-lo. Encara que si el teu enemic és força dolent amb tu i no deixa d’amargarte la vida, t’acabes fartant de perdonar-lo.

    Tot i això, aquest aforisme és una mica contradictori depenent de la persona a qui va dirigit. No és el mateix algú amb el que competeixes per a alguna raó (com en una carrera) que una persona que et fa la vida imposible (com algú que et fa bullying).

    Lucia Gasión 3rQ

    ResponElimina
  13. L'aforisme que més m'agrada del Oscar Wilde és aquest:

    ''Els plaers senzills són l'últim refugi dels homes complicats''

    Aquest aforisme ens vol transmetre que la vida en si es molt senzilla, perquè la gent desprès es compliqui tant la vida per tonteries en lloc de disfrutarla cada moment com si fos l'últim.

    Laura Tarragó
    3rQ

    ResponElimina