Laura a la ciutat dels sants

Després d'haver acabat la lectura , redacta un text ( 150 paraules aproximadament) amb les teves opinions sobre la novel.la. Et suggerim una sèrie d'interrogants per tal que et centris en alguns d'aquests aspectes significatius.

a) Indica alguns dels aspectes positius i negatius del comportament humà descrits a través dels personatges.
b) Fins a quin punt els personatges són lliures o es troben sotmesos a la pressió ambiental? 
c) Per què Miquel Llor no aboca Laura al suïcidi? 
d) Es podria dir que un dels temes de la novel.la és la recerca de la felicitat o de la llibertat? Podria ser també la inadaptació a un lloc?  Què en penses?  Justifica-ho.

15 comentaris:

  1. Aspectes positius i negatius? Com en totes les novel•les, pel•lícules i la vida real. Però destacaria de positiu, per exemple, la evolució del personatge de la Beatriu a l’obra, ja que comença sent una persona tancada, avorrida i sense personalitat a una persona que pensa per si mateixa, que té ganes de viure i que és una persona de gran ajuda per la Laura. I de negatiu destacaria, al igual que veig com positiu la evolució de la Beatriu, seria la evolució cap enrere d’en Tomàs. Al principi sembla ser un bon home, encara que amb les seves coses com tothom, però sembla estimar veritablement la seva dona, respectant-la i cuidant-la, però en el transcurs de la novel•la veiem que això no és així i que només era un entreteniment i un objecte que passejar pel poble per presumir de dona.

    Veient aquest dos personatges, i la seva evolució que ha sigut tan distinta, a la següent pregunta contesto que, segons que personatges, si que estan molt sotmesos a la pressió de Comarquinal, com podria ser el cas de la Beatriu, ja que la seva evolució junt amb els “ideals” o les “tradicions” absurdes d’aquest poble no són compatibles. I al igual que la Beatriu, poso també el cas de la protagonista, la Laura. Però d’altres, com també és el cas d’en Tomàs, es pot sentir lliure, perquè de fet sí que ho és, de lliure. I queda ben reflectit al llibre, en moments com quan li diu a la Laura que se’n va de Comarquinal ,ves tu a saber on, i se’n va dies i dies sencers sense cap problema. I ningú diu res.

    Miquel Llor no aboca a Laura al suïcidi pel mateix motiu pel qual la Laura mateixa no es rendeix. Llor amb el seu personatge, vol donar a entendre que no ens tenim que conformar amb el que tenim i que hem de lluitar pel que volem i pels que volem. I tot això està molt lligat amb els temes de la pròpia novel•la, que son la recerca de la pau, la tranquil•litat i la felicitat, i que encara que la Laura no s’hagi acostumat al lloc, serà el lloc qui s’acostumi a ella, o no, però la Laura sigui o sigui podrà ser feliç i lliure.


    María Sanromà Martín
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  2. Durant tota la novel·la, es veu reflectida la soledad i la inadaptació de la Laura a Comarquinal. La barcelonina té una cultura completament diferent a la de les persones que viuen allà. A través dels personatges, es poden veure aspectes positius i negatius del comportament humà. Un dels aspectes positius és que reflecteix la realitat a l'hora de descriure els personatges, ja que existeix gent molt creient i de personalitat tancada. O també la força que té la Laura per a superar els problemes que li venen a cada moment. L'aspecte negatiu del comportament humà, seria aquest rebuig que tothom fa a la protagonista per ser més moderna o per no pensar com ells. O simplement per estimar a algú sense voler. Això a la realitat també pot passar. En la novel·la no es reflecteix la llibertat en els personatges, ja que tots segueixen unes mateixes normes per viure i si no les compleixes ja no ets benvingut. Penso que el tema principal seria aquesta inadaptació a un lloc. I com a tema secundari podria estar aquesta recerca de la felicitat i la llibertat. Per mi, per ser feliç has de ser lliure i si ets lliure ets feliç. Així que seria com un mateix tema. Miquel Llor prefereix que la protagonista abandoni la família i la ciutat amb una mostra de rebel·lia, en lloc d'abocar-la al suïcidi.

    Itziar Martínez 1r Batx. B

    ResponElimina
  3. Aquesta novel·la reflecteix la realitat . La Laura , una dona jove , que es casa amb un home amb un estat econòmic molt bo a qui gairebé no el conèix . Ella comença a gaudir de la vida amb ell , però no li agrada l'ambient d'aquesta ciutat on viu des de fa poc temps. Però malgrat tot ella segueix amb l'esperança de ser feliç amb aquest home que cada cop és més fred .La Teresa , una dona amargada i sola , com que no tenia una família , tampoc volia que el seu germà amb Laura fossin feliços . L'enveja que sentia la Teresa , no es podia descriure .L'aparició d'en Pere , el nebot del mossèn , va empitjorar les coses que ja no anaven molt bé per aquesta casa. El Pere s'anava enamorant de Laura , se sentia cada vegada més a prop d'ella . El Pere era un home jove que feia companyia a la Laura en els moments de solitud i en la pèrdua de la nena , ja que el Tomàs no tenia temps per ella , només pels seus amcis per anar al Casino

    La Laura és una dona molt forta , supera qualsevol obstacle . La solitud que va acompanyar al llarg de tot el trajecte a Comarquinal és horrible , però supera això amb la tornada a Barcelona. Amb l'arribada a la seva ciutat natal , Barcelona li torna la vida , l'alegria i la felicitat

    Jo crec que uns dels temes de la novel·la seria la búsqueda de la felicitat . Però la Laura no va poder aconseguir ser feliç en aquesta família ja que no s'adaptava al nou lloc ple d'individus que no la deixen viure tranquil·la, ja que la tenen enveja per tot. Ella es va casar amb la il·lució de ser feliç la resta de la seva vida junt amb el Tomàs , però el seu desig va fracassar a Comarquinal . Tornant a Barcelona ella troba la seva felicitat lligada amb la llibertat . Està molt sola , però és feliç, ja que és plenament lliure . Sembla que la seva felicitat es troba en la solitud.

    Yuliya Koval 1r Btax B

    ResponElimina
  4. En la novel·la de Miquel Llor, Laura a la ciutat del sants, podem trobar aspectes positius i negatius en el comportament humà. Algun aspecte positiu podria ser la tendresa de la Laura al començament de l'obra quan intenta ser amable amb tothom i ajudar a les persones, com la Beatriu que termina sent feliç. També podríem contar amb el mossèn Joan Serra que és una bona persona que es manté durant tota l'obra. I alguns aspectes negatius en el comportament podria ser la Teresa, germana d'en Tomàs, que sempre ha detestat la Laura i fins al final de l'obra ha buscat destrossar-la. També podria ser l'esperit de la gent del poble, que són persones perverses que només s'interessen per xafardejar la vida dels demés i fer-lis dany sentimentalment (cas de la Laura que terminen arraconant-la i marginant-la socialment i la fan sentir molt malament).
    Els personatges estan clarament sotmesos a una pressió ambiental, no són lliures, estan condicionats per les circumstancies i no poden fer res que no estigui ben vist per la societat, ja que serien discriminats i serien noticia de tothom.
    Jo crec que Miquel Llor no ha abocat a Laura al suïcidi perquè sinó seria molt semblant a l'obra de Gustave Flauvert, Madame Bovary, on la protagonista, Emma, termina suïcidant-se. A més ha volgut ser positiu donant l'esperança a dones que es troben en situacions semblants a que tot té solució i poden canviar de situació, sempre hi ha sortida.
    En la meva opinió aquesta novel·la busca la recerca de la felicitat, ja que la Laura sempre busca la felicitat i no la llibertat. Al principi creia que era feliç perquè estimava a en Tomàs i posteriorment amb en Pere. Al final la solució per trobar la felicitat és l'estat de ser lliure.

    Cristina Ortiz
    1rBatxA

    ResponElimina
  5. Aquesta novel·la reflecteix la soledat que una una persona pot tenir al moment de deixar el seu llar i la inadapació que en tens . En els aspectes positius destacaria a la Laura perquè malgrat la teresa , la seva cunyada ,el tractés malament ella volia que siguin amigues. Els personatges que porten un aspecte negatiu seria la Teresa perquè va fer la vida impossible a la Laura també afegiria a en Tomàs perquè va deixar sola a la seva muller i per tant va ser el responsable de la seva soledat.
    La boira en un moment va fer de mur protector fins i tot la Laura quan arriba a Barcelona ho va trobar a faltar.
    En Miquel no va evocar a la Laura al suicidi perquè va voler que ella sigui lliure i lluiti per el que vol com tot humà ho faria .
    El tema seria la llibertat perquè si u es lliure és feliç. Es pot veure que la Laura en tot moment va estar com sotmetra a l'ordre de la cunyada i del seu marit inclouent la gent de Comarquinal per el fet del que diuran

    stephany zelada 1r Batx B

    ResponElimina
  6. La novel·la de Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor, tracta d'una noia barcelonina, na Laura, pobra i amb pocs recursos econòmics que es casa amb en Tomàs, un noi de poble (Comarquinal), al poc temps de conèixer-se. La protagonista, un cop allà, descobreix que no estima el seu marit i "s'enamora" d'en Pere, un noi modern i de ciutat.
    Per diferents causes, la Laura abandona el seu matrimoni, al seu amant i al poble per anar-se'n a un convent de Pedralbes.
    El comportament dels personatges és molt diferent dels uns als altres. Per exemple, la Laura és una noia culta i amb una ment liberal; en canvi, la Teresa és una dona masclista, ressentida sexualment i tafanera.
    En Tomàs és un covard masclista, que quan es cansa de la seva dona se'n va amb altres, en canvi, en mossèn Joan Serra és un bon home, amb caritat que l'única intenció que té és ajudar a la gent.
    La protagonista, al començament de la història, és una noia lliure, però a mesura que va passant el temps a Comarquinal, es va trobant sotmesa, sense llibertat, es trobava empresonada.
    La Beatriu, "l'avorrida", no tenia cap mena de llibertat però va ser arribar la Laura i tenir-ne mes.
    Miquel Llor no aboca a la Laura al suicidi perquè la caracteritza com a una noia forta, amb molt de coratge i després d'haver aguantat tot el que ha patit, l'autor ens volia demostrar que ella podia avançar i tirar endavant.
    Els temes que mes surten a la novel·la són la recerca de la felicitat i de la llibertat, ja que, els protagonistes, per motius diferents no aconsegueixen ser feliços ni lliures del tot.
    I aixo és la base de la vida: la felicitat.
    També un altre tema seria la inadequació en el poble de Comarquinal, encara que no es del tot veritat, ja que per la gent que vivia a Comarquinal et podia dificultar l'adequació i adaptació en el poble: sempre vigilant el que es fa o preocupant-se pel què diran.


    Marina Márquez Salamanca 1r Batx A

    ResponElimina
  7. Després d’haver llegit tota la novel•la i d’haver vist com són tots els personatges, crec que no hi ha gaires aspectes positius a destacar sobre ningú. Exceptuant la Laura i mossèn Joan, tots són cruels i injustos amb molts temes però sobretot amb la barcelonina. En la vida real sí que existeixen casos com el de Teresa o el de la viuda de Torroella, persones que només saben posar-se en la vida dels altres i inventar-se coses sense saber realment el que diuen.
    Com a aspecte positiu, destacaria la força de la Laura fins al final, en aquella ciutat on ningú la vol i on no es sent estimada de veritat. Crec que és un personatge molt fort, ja que tot el que passa des que es casa fins que torna a Barcelona (la mort de la seva filla, els rumors de la gent, les baralles amb la cunyada...) és duríssim.
    Els personatges que viuen a Comarquinal, és a dir, els que són natius d’allà són lliures perquè sempre han estat allà. Al contrari que la Laura, no noten la pressió de la boira que cau sobre d’ells perquè ja hi estan acostumats. Però ella, que arriba nova a una ciutat desconeguda, des del principi de l’obra fa referències a aquell fenomen. Personalment crec que l’element de la boira es pot identificar amb l’estat d’ànim de la Laura i per tant és com si allò formés part d’ella.
    Si Miquel Llor hagués fet que la Laura es suïcidés, dins de l’obra hauria donat la raó als personatges que no la volien, com Teresa o qualsevol dels que la critica. Si s’hagués suïcidat, la Laura no hauria pogut defensar les seves idees fins al final ni podria haver estat lliure.
    Al llibre es toquen molts temes. Uns dels que més apareixen són el de la recerca de la felicitat, de la llibertat i la inadaptació de les persones a la societat o a un lloc, en aquest cas Comarquinal.
    Laura sempre està buscant aquest sentiment de llibertat. Al principi vol canviar la manera de ser d’en Tomàs, no vol que sigui com la gent de Comarquinal perquè veu que així no seran mai feliços. L’únic que ella vol és ser feliç amb l’home que creu que estima. Quan les coses comencen a anar malament entre ells dos, apareix un altre element que fa que torni la felicitat en Laura, l’espera d’un fill. Ella torna a ser feliç, a estar contenta, però amb la mort de la filla quasi quan acaba de néixer tot això desapareix. A partir d’aquí és quan més apareix el tema de la inadaptació. No es relaciona amb ningú, només amb Beatriu (qui finalment podem dir que també la deixa de banda per casar-se), Pere, que al final resulta ser un home diferent al que ella creia, i mossèn Joan, l’únic que la comprèn des de la seva arribada i amb la seva marxa cap a Barcelona.


    Angi, 1r Batx. A

    ResponElimina
  8. En aquesta novel•la hem pogut observar alguns aspectes positius i negatius. Algun dels aspectes positius pot ser l’evolució de la Beatriu durant l’obra , ja que al principi és una noia molt tímida que no es relaciona amb ningú i que li diuen “l’avorrida”, però a mesura que va passant el temps es va relacionant més amb la gent, concretament amb la Laura. Moltes tardes queden per parlar de les seves coses i finalment es fan molt amigues. L’aspecte negatiu que més em crida l’atenció és el personatge del Tomàs, que comença sent una persona que cuida la Laura i es preocupa per ella però que poc a poc la va deixant de costat i no es preocupa gens per ella, mai és a casa. La Laura reconeix que es va casar amb ell per pujar de classe social i per no passar més problemes econòmics, no perquè l’estimava de veritat.
    Penso que sí que es troben sotmesos a la pressió ambiental, perquè cada cosa que fas t’estan vigilant els veïns. És un poble on són molt tafaners, perquè vas caminant pel carrer i tens a molta gent darrere les finestres veient el que fas o deixes de fer.
    Miquel Llor no aboca la Laura al suïcidi perquè no és un bon final per aquesta novel•la, perquè la Laura és una dona que em fa una mica de pena per totes les situacions que ha de passar. I per això ha decidit que el final sigui que la Laura se’n va de Comarquinal cap a Barcelona, suposant que allà tindrà un millor futur on la cuidaran més.
    Crec que un dels temes d’aquesta novel•la seria la recerca de la felicitat, perquè la Laura primerament se’n va a viure a Comarquinal pensant que allà serà ben rebuda , perquè és un poble molt tranquil i a més no haurà de preocupar-se de la seva situació econòmica. En definitiva pensa que allà viurà la bona vida.
    Per altra part, també penso que la inadaptació a Comarquinal pot ser també el tema de la novel•la perquè no es troba còmoda en aquest poble i perquè sent que el Tomàs no es el seu home i decideix finalment tornar a Barcelona.



    Víctor Vila Amado
    1r –A Batxillerat

    ResponElimina
  9. Al llibre apareixen una sèrie de personatges amb caràcters i personalitats diferents, destacaria la Beatriu, un dels personatges que no es manté constant durant la obra, ja que a la primera part de l'obra és una persona tancada, avorrida, però aconsegueix evolucionar i créixer com a persona , ja que acaba aconseguint el seu somni ( casar-se amb en Ramon, parent de la Laura) . D'aspectes negatius destacaria en Tomás, un personatge simple i directe, que al principi sembla estimar la Laura, que la respecta i la cuida però en realitat només la volia per passejar-la pel poble per poder lluir de dona.
    En la novel·la la Laura és molt forta, supera moments molt durs de soledat a Comarquinal, però ho superà quan se’n va a Barcelona, la seva ciutat que li torna la felicitat, l'alegria i les ganes de viure.
    Miquel Llor no aboca la Laura al suïcidi perquè penso que aboca l’ obra a la recerca de la felicitat, perquè la Laura en tota la novel·la té una gran força interior que fa que no es rendeixi mai; això la converteix en una dona molt forta que supera tot el que ha viscut tornant a Barcelona i deixant el passat enrere.



    Mireia Brito Hernando
    Literatura Catalana
    02/06/2011
    1r Btx A

    ResponElimina
  10. Al llibre apareixen una sèrie de personatges amb caràcters i personalitats diferents, destacaria la Beatriu, un dels personatges que no es manté constant durant la obra, ja que a la primera part de l'obra és una persona tancada, avorrida, però aconsegueix evolucionar i créixer com a persona , ja que acaba aconseguint el seu somni ( casar-se amb en Ramon, parent de la Laura) . D'aspectes negatius destacaria en Tomás, un personatge simple i directe, que al principi sembla estimar la Laura, que la respecta i la cuida però en realitat només la volia per passejar-la pel poble per poder lluir de dona.
    En la novel·la la Laura és molt forta, supera moments molt durs de soledat a Comarquinal, però ho superà quan se’n va a Barcelona, la seva ciutat que li torna la felicitat, l'alegria i les ganes de viure.
    Miquel Llor no aboca la Laura al suïcidi perquè penso que aboca l’ obra a la recerca de la felicitat, perquè la Laura en tota la novel·la té una gran força interior que fa que no es rendeixi mai; això la converteix en una dona molt forta que supera tot el que ha viscut tornant a Barcelona i deixant el passat enrere.



    Mireia Brito Hernando
    Literatura Catalana
    02/06/2011
    1r Btx A

    ResponElimina
  11. L’obra destaca aspectes tant positius com negatius. Se centra en una relació entre Laura i en Tomàs que en principi és una relació normal com la de tothom, però al llarg de l’obra s’observa un canvi en els dos personatges.
    La Laura , una dona Barcelonina amb una educació diferent que la gent de
    Comarquinal , se sent una mica desplaçada pel seu comportament i sobretot per la seva forma de pensar.
    Aquesta situació provoca un aspecte negatiu en la Laura ja que no s’obre del tot amb la gent i no es pot desenvolupar amb plena llibertat.
    Però també realitzarà un aspecte positiu, ajudarà a la Beatriu a sortir de la closca on viu ja que està sotmesa a l’ombra de la seva família.
    El Tomàs, un noi enamorat al principi de l’obra, l’únic que feia era presumir de dona; això l’omplia plenament de satisfacció , ja que vivia de les aparences.
    Durant el transcurs de l’obra es veu com Tomàs va canviant la seva forma de pensar sobre la Laura. I això esdevé un aspecte negatiu d’ell, perquè dóna molta importància a les opinions dels altres.


    Els personatges no són plenament lliures ja que viuen en una societat una mica conservadora, per això, Tomàs i Laura no poden estimar-se de la manera que volen i aquest serà el problema del trencament de la seva relació.
    Laura no pot actuar tal i com vol ja que sempre és jutjada per la germana d’en Tomàs. En canvi Tomàs és un home molt preocupat pel que diran el seus amics i coneguts sobre la seva xicota, i això provoca que no es preocupi d’ ella. Laura se sent sola i buscarà un altre pilar, en aquest cas en Pere.

    Miquel Llor no aboca la Laura al suïcidi ja que ella va buscant la seva llibertat com a dona i persona des del moment que va arribar a Comarquinal.
    Els temes tractats en l’obra es pot dir que són tant la recerca de la felicitat, ja que Laura el principi pensa que tot serà una meravella amb la seva nova vida a Comarquinal i el seu estimat, com la recerca de llibertat, fugir d’aquell poble tant en el cas de la Laura com la Beatriu, dues dones tractades malament per la gent d’aquell poble per pensar diferent o pels fets del passat com en el cas de la Beatriu.

    També es pot dir que per la inadaptació, la Laura no ha encaixat ben bé del tot, però Laura només té la seva personalitat a Comarquinal. Si li traïssin la seva forma de pensar i actuar del tot, la Laura no hagués sobreviscut aquella situació d’opressió social que va viure.


    Joaquin Chicaiza
    1r Batxillerat A

    ResponElimina
  12. En aquesta novel·la estan força clars els aspectes positius i negatius de cada personatge i de cada situació. Un bon exemple és en Tomàs, un home molt egoista que només volia la Laura per exhibir-la pel poble, com a símbol d’elegància , és a dir, de tenir al seu costat una dona tan bonica i simpàtica . Al principi sembla un home molt amable i acaba sent el contrari per la manera com es comporta deixant de costat a la Laura. Aquest símbol d’abandó ens fa veure que en Tomàs és un personatge autoritari i ambiciós. En canvi, la Teresa apareix com una dona molt sèria però ens fa veure que en el fons les persones dures també tenen sentiments , encara que no els expressin, com expressa l’amor que sent per en Pere a la Laura perquè ella s’allunyi d’ell.

    Els personatges estan molt sotmesos per la pressió ambiental a la qual pertanyen. No poden ser lliures perquè a la mínima que fan el que senten la gent del poble malparla, com en el cas de la relació d’en Pere i la Laura.
    Miquel Llor, no aboca al suïcidi la Laura perquè vol sorprendre el lector. En una situació com la que pateix finalment la Laura, una gran majoria de gent hagués optat per l’opció del suïcidi per desfer-se del malson que estava vivint, i amb això l’autor també ens vol fer reflexionar i que com la Laura ha lluitat pel que vol, ha aconseguit fer una nova vida a Barcelona després de la desgràcia que va viure a Comarquinal.

    Un dels temes de la novel·la podria ser la recerca de la felicitat i de la llibertat per part, sobretot, de la Laura. Ella només casar-se amb el Tomàs va imaginar la seva nova vida plena de luxes, i imaginava trobar la felicitat amb tot el que volia, però s’equivocava, una vegada arribada la situació, la nova vida que imaginava volia tornar a la llibertat anterior.


    MARTA MARTORELL CRESPO 1r Batxillerat A

    ResponElimina
  13. A la novel•la apareixen una sèrie de personatges amb personalitats i caràcters diferents. Entre aquests destaca la personalitat de la Laura, un dona lliberal, sincera, guapa que arriba a Comarquinal amb el propòsit de canviar la seva vida, i s’acaba equivocant, ja que s’enamora de dos homes que en el fons són completament iguals, i s’adona que allò no era amor sinó que era un sentiment de companyia i tendresa i perquè era una dona maca per gaudir-la. És al final de la història quan se sent realment lliure, després de patir molts moments per la seva solitud. També està en Tomás, que és un personatge que es manté constant durant tota la novel•la i no canvia de personalitat. És un home groller, simple i directe. La laura es casa amb ell pel seu prestigi i el seu poder econòmic. No obstant això, un dels únics personatges que no es manté constant és la Beatriu , ja que és presentada com l’avorrida al principi de la història, però creix i evoluciona , ja que al final acaba aconseguint el seu somni: casar-se amb en Ramon, al contrari de la Laura que no aconsegueix els seus objectius i representa un personatge que decreix.
    L’autor no aboca la protagonista al suïcidi perquè es veu una dona molt sola, sense amics que ha patit molt.. tot i així té força interior per començar de nou una altra vida intentant deixar el passat enrere.
    Es podria dir que els temes de la novel•la són la llibertat i la felicitat. Factors presents sobretot en la protagonista que des del primer moment en el qual es casa amb en Tomàs és el que anava cercant. És al final, quan s’adona que aquests aspectes no es complirien a Comariquinal. Un dels aspectes importants de la història psicològica és també la recerca i l’adaptació d’un lloc que està relacionat amb la llibertat i la felicitat. Sembla que la Laura al llarg de la novel•la se sent incompleta i infeliç, fins i tot quan decideix fugir a Barcelona.

    Carolina López de Castro Sierra
    LITERATURA CATALANA – Laura a la ciutat dels sants
    1 BTX A

    ResponElimina
  14. Andrea GARCÍA CALDEIRO

    Al llegir Laura a la ciutat dels sants ens fixem que hi ha aspectes positius i negatius com a quasi tot a la vida. Un aspecte positiu parlant del comportament, seria per exemple el de la Beatriu. En aquest personatge observen un gran canvi (en part gràcies a la Laura) ja que al principi de la història és una dona que no parla, tímida, calladeta, vergonyosa(de fet li diuen “l’avorrida”), però al final aconsegueix casar-se amb la persona que li agrada, l’ex-estudiant per capellà. Si ara ens fixéssim en els aspectes negatius d’aquesta història, diria que seria, per exemple la Laura. Aquest personatge és molt irregular, o sigui, la seva etapa, és; dolenta-millor-dolenta. Al principi perquè és òrfena, pobra sense moltes possibilitats de futur i passa desapercebuda. Després ve l’etapa bona, perquè és quan ve l’esperança en el Tomàs: ell és ric, atractiu, la tracta mol bé (al principi), i ella viu entre somnis. I per últim malament, perquè perd a la seva filleta, en Tomàs no li fa cas, en Pere s’enamora d’ella, parlen molt malament d’ella per Comarquinal. És desgraciada, no pot ser lliure. És la Laura, el personatge que pateix més.

    En aquesta història , hi ha dos classes de personatges: els lliures o els que es troben sotmesos a la pressió ambiental. Els primers serien, per exemple en Tomàs, aquest fa el que li dóna la gana, deixa a la seva dona per anar-se’n a Barcelona a fer uns “assumptes”, se’n va amb els amics al Pica-pica. I claríssimament un exemple del segon tipus de personatges seria la Laura, per les critiques que rep ja que ella és diferent a totes les altres dones, més moderna…

    Jo crec que Miquel Llor no aboca Laura al suïcidi perquè seria massa fácil matar-se i no lluitar per intentar ser feliç. La insistència a la recerca d’aquella felicitat és important . A més , crec que és per poder continuant escrivint la continuïtat d’aquest llibre (ja que de fet l'autor va escriure una altra versió, obligat per la censura, durant la dictadura)

    Jo crec que la recerca de la felicitat o de la llibertat sí que és un dels temes principals de la novel·la, el que més, penso. Però no tots els personatges aconsegueixen ser-ho. És l’objectiu final de tota persona i es difícil, però perquè val la pena. I és clar, també és un dels temes, la inadaptació a un lloc, a Comarquinal (Vic). És el lloc que destrossa la vida de la Laura

    ResponElimina
  15. DEEYA SHRESTHA. 1r Batx A


    a) Per a mi un dels aspectes positius i negatius al mateix temps va ser la relació entre Tomàs i Laura, els dos semblaven molt enamorats i semblaven dos joves que tenien sons de casar-se i viure una vida feliç i tranquila, pero al llarg de la obra mostra lo desinteressat que es Tomàs amb ella i que ella veritablement no l'estima i això provoca una serie de problemes entre ells i la relaciò de la Laura amb la família d'en Tomás i la seva imposiblitat d'adaptar-se.

    b) Els personatges (tots) conserven una imatge d'una família perfecta o una vida perfecta, però en realitat no és així, tothom té una part fosca de les seves vides. Tothom mostra hipocresia, no hi ha fidelitat entre ningú del poble. És un poblet on tothom es conei, i cre que és per això que la gent els importa tant la imatge que donen.

    c)Encara que la Laura estigui en una depressió, per la pèrdua de la seva filla i després la pèrdua del seu amor, l'escriptor Miquel Llor ha fet que la Laura sigui un personatge fort, encara que al llarg de la seva obra es veia mès com una dona tímida i delicada. L'escriptor creu que la vida ha de continuar, encara que, hi hagi dificultats pel camí.

    d) Sí, la felicitat es un tema principal i després quan per exemple Laura que no troba la felicitat busca la llibertat, per fi se sent lliure quan se'n va de Comarquinal, encara que, els records del passat mai l'abandonarán. Els altres personatges, amb les seves hipocresies que fan se senten feliços ja que a Comarquinal tot que importa és la imatge que es dona.
    Laura no s'adapta a Comarquinal fins al final del llibre perquè no sent que estigui en casa <>, i això fa que se senti una forastera, encara que aprèn a viure així. Els altres personatges s'han adaptat a un lloc ple de hipocresia, i fan tot el posible per conservar la bona imatge que mostren, i menyspreen els altres, com per exemple la família de Vilella que passa de la Laura.

    ResponElimina