'Gràcies per la propina', Ferran Torrent
Ara que acabes de llegir el llibre "Gràcies per la propina" de Ferran Torrent, et proposo quatre activitats de reflexió sobre la novel·la que complementen la prova de lectura que hem fet a classe. Respon a aquestes qüestions tot redactant les respostes en un comentari a aquest article que hauràs de penjar abans de la classe del proper dimarts que ve, 13 d'abril, en què analitzarem les respostes a classe.
1. Trobes semblances entre la foto del nen de la portada (Ferran Torres) i la foto de l'autor (Ferran Torrent)? A partir de la resposta, justifica per què aquesta obra està catalogada amb el nom de "novel·la (1) autobiogràfica (2)"; és a dir: què té de novel·la i què té d'autobiografia?
2. Busca informació sobre el context històric i polític de la novel·la (franquisme) i resumeix-la breument. Creus que aquest context condiciona el comportament del protagonista (Ferran Torres)? Si creus que sí, cita almenys dos moments del llibre en què es vegi clarament com la situació política en què viu el condiciona.
3. Has tingut dificultats de comprensió del llibre? Si és que sí, digues quins d'aquests factors t'han dificultat la comprensió tot raonant la teva resposta. Si has trobat altres dificultats, afageix-les al raonament:
a) El lèxic en valencià que no coneixia.
b) El llenguatge és a vegades massa culte.
c) El llenguatge a vegades és massa col·loquial.
d) Els salts de temps i d'espai de l'obra han fet que em perdi.
e) El desconeixement del context històric i polític (franquisme) en què es desenvolupa l'acció fa que no hagi entès alguns moments de la història.
4. Expressa la teva opinió ben argumentada sobre la novel·la. Pots aprofitar per analitzar els personatges, els espais, el context social, el lèxic, el llenguatge, etc., i dir què t'han semblat aquests o d'altres elements de l'obra. Al final de l'argumentació, posa una nota de l'1 al 10 al llibre.
(1) Novel·la: Escrit, generalment en prosa i d'una llargària considerable, destinat a delectar el lector amb narracions (ja siguin relacionades amb la història o inventades) o bé amb descripcions de fets, d'accions i de caràcters que volen, o no, representar els de la vida real.
(2) Autobiografia: Història de la vida d'una persona feta per ella mateixa.
Etiquetes de comentaris:
Curs 2009/10
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1).
ResponEliminaÉs autobiogràfica perquè en el llibre redacta la seva biografia. Parla de quan ell era petit i explica tota la seva vida fins ara. Tot i que, a vegades, canvia algunes coses com el nom del poble. A la vegada és novel·la per la forma de com està escrita, ja que és de llarga extensió perquè és una hisoria complexa i extensa. També perquè explica en ella fets i accions que va viure ell en la realitat.
2).
El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde.
Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic.
Jo crec que si condiciona el comportament del protagonista. Els dos moments són:
- Quan a l'escola, no els hi deixaven parlar valencià.
- S'havien d'apendre les capitals d'Europa no comunistes i l'escola era nacional.
3).
He tingut algunes dificultats com:
-El llenguatge a vegades és massa col·loquial.
-El desconeixement del context històric i polític (franquisme) en què es desenvolupa l'acció fa que no hagi entès alguns moments de la història.
En el vocabulari hi ha hagut algunes paraules que no entenia. Però molt poques.
També m'ha costat una mica posar-me en la situació que vivien ells en l'època franquista.
4).
Personalment, no ha sigut un dels llibres que m'ha agradat més. La veritat és que sí que hi han hagut capítols que m'han atret, com las morts dels familiars i com es sentia ell. Ho trobava interesant. Però en canvi, hi han hagut capítols que no m'han enganxat. Com, per exemple, quan parlava de bars i locals, que es passaven mitja vida allà.
No puc dir que m'ha encantat però mirant-ho bé no ha estat malament.
La descripció dels personatges m'ha agradat i el llenguatge tampoc m'ha costat gaire.
La meva puntuació és: 7.
Itziar Martínez 4t ESO B.
1)El nen i l'home de les fotografies són la mateixa persona.
ResponEliminaCrec que és diu una novel·la autobiogràfica perquè s'inspira en la seva vida, alguns elements en els que es basa, escrits en la novel·la que ha fet ell.
2)El franquisme va ser un règim autoritari i dictat pel Franco. Si que està condicionat el personatge, però no recordo cap moment en la història.
3)El lèxic en valencià que no coneixia.
Hi havien paraules que no sabia clarament el seu significat, però llegint el context s'entenia una mica.
4) Aquest llibre si que m'ha agradat. Està molt ben redactat,com l'autor passa de capitol en capitol amb una altre edat del personatge. No es com els demés llibres en el que la historia passa de dia en dia. Potser el que menys m'agradava era l'idioma, el valencià. Però en general els personatges també estaven força imaginables.
Jo li possaria un 7,5 al llibre.
Laia Martínez Mallorquí
4ºESO A.
1. No s'hi assemblen massa, però si té algúna semblança física. És una novel·la autobiogràfica, perquè representa que el seu autor, Ferran, és es protagonista de la història del llibre, tot narrant el que li va anar passant quan era petit.
ResponElimina2. És un terme utilitzat per referir-sea la ideologia política i moviment social que va servir d'ajuda al règim dictatorial surgida en Espanya durant la Guerra Civil entre 1936 i 1939, i que liderat pel general Francisco Franco, va durar fins a la seva mort al 1975. Les seves característiques o fundaments eren: Antiliberalisme, Totalitarisme, Antiparlamentarismo, anticomunisme, Nacional-catolicisme, Centralisme, Tradicionalisme, militarisme, Partit únic, corporativisme sindical, Control dels mitjans de comunicació, Influència en les famílies, Simbologia feixista i Culte al líder. Si que creec que aquest context condiciona el comportament del protagonista, un exemple es troba en la pàg.43, quan estan en el cinema i quan surt Franco en la pantalla del cinema, Tomàs fa fer un llarg i sonor pet amb els llavis, paren la projecció per que surti el culpable d'aquest incident; l'altre exemple es troba en la pàg.23, quan Ferran diu: "Fins aquell curs rebíem aprenentatge a l'escola pública del poble, aleshores anomenada <>. Llavors el tret més significatiu de l'ensenyament consistia en la memorització integral del catecisme catòlic, recitar de carretera la taula de multiplicar, els rius i la història d'Espanya i les capitals d'Europa no comunista, bo i posant un èmfasis especial en Alemanya i Itàlia".
3. Les meves dificultats han sigut: el lèxic en valencià que no coneixia, el llenguatge és a vegades massa culte, Els salts de temps i d'espai de l'obra han fet que em perdi i el desconeixement del context històric i polític (franquisme) en què es desenvolupa l'acció fa que no hagi entès alguns moments de la història.
4. La història m'ha semblat una mica enredada, ja que cada vagada s'hanaven complicant més les coses. Els personatges m'han semblat bastant diferets els uns dels altres: Ferran és el que quasi mai aconsegueix allò que tantes ganes té de tenir; Pepín ho té tot, dones, tot el que vol; Tomàs està fet tot un home i en canvi Ramón és molt més sensible que ell. L'espai en el que es desenvolupa la història no m'ha agradat tant com jo pensava, ja que tenen molta mobilitat els personatges. El llenguatge m'ha costat una mica entendre'l, ja que per a mi era massa culte. A la novel·la li donaré una puntuació d'un 7, perquè per la part possitiva m'ha enganxat una mica a llegirlo amb interès.
(1)Si, son la mateixa persona. És una novel·la autobiogràfica perquè és la seva historia narrada en un llibre.
ResponElimina(2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic.
El franquisme influeix en el comportament de protagonista, per exemple, en l'escola no el deixaven parlar català o quan estaven en el cinema i passaven les noticies polítiques.
(3)No he tingut dificultats per comprendre el llibre, potser hi havia alguna paraula canviada però es entenia bastant bé.
(4) Aquesta novel·la no m'agradat gens. Sempre estaven al bar. La historia era avorrida i trista. Parlaven massa sobre política i sobre sexe. La meva nota es un 4.
Cristina Ortiz
4t B
1)
ResponEliminaClar que tenen semblances; son la mateixa persona, només que amb uns quants anyets més. Aquesta novel•la és autobiogràfica perquè l’autor vol reflectir, més que la història en sí, l’època en que ell va viure i com la gent i ell mateix portaven aquella situació política i social.
2)
El franquisme és el terme emprat per referir-se a la ideologia política i moviment social que va servir de suport al règim dictatorial sorgit a Espanya durant la Guerra Civil entre 1936 i 1939, liderat pel general Francisco Franco.
Que si ha condicionat al personatge (i autor) en el seu comportament? Totalment. Però a ell i a tothom que hagués viscut hi ha viscut en aquells anys.
Dos moments del llibre on crec que es veu clarament aquesta situació i el condicionament al protagonista són:
-Quan els nois parlen Valencià a l’escola i no els volen deixar parlar-ho.
-Quan anaven al cinema, abans de la projecció de la pel•lícula sempre donaven les notícies del règim: El NO-DO.
3)
Sincerament, cap d’aquestes opcions em serveix, ja que cap es el meu cas. Però per dir-ne una, seria la dels salts en el temps. Això es lo que em va costar alomillor una mica més. M’agraden més les novel•les en que els fets transcorren de forma lineal.
4)
La meva opinió...Es que no es el tipus de llibre que a mi m’agraden, l’he trobat avorrit i sobre tot un llibre que (per la meva opinió) per obligació no es pot llegir amb ganes. Et té que agradar molt, doncs. No m’ha dit res i no m’ha narrat una història (crec jo) en que m’expliqués alguna situació i sobre tot que no he tingut les ganes de seguir llegint-lo. No dic en cap moment que no sigui bo aquest llibre, perquè per això ja estan els crítics que saben més, però, per gustos els colors i no ha sigut un llibre que m’hagi entusiasmat.
De l’1 al 10...Un 4.
María Sanromà Martín 4t A
El nen de la portada i la foto de l’autor crec que són la mateixa persona, s’assemblen bastant en la forma de la cara. És una novel•la autobiogràfica perquè crec que el protagonista és el propi autor, ens explica la seva vida i ens parla de les seves vivències.
ResponEliminaEl franquisme era un règim dictatorial vigent a Espanya de caire feixista imposat pel general Franco entre 1939 i 1975. Estava caracteritzat per ser antiliberal, anticomunista, totalitari, catòlic i nacional-sindicalista.
Aquest sistema polític va acabar al morir Franco.
No crec que condicioni el comportament del personatge, però dos moments en els que es representi el franquisme són quan no els deixen parlar català a l’escola i quan al cinema els criden l’atenció per fer sorolls quan surt la imatge de Franco.
He tingut dificultats per entendre el sentit d’una frase en la que hi havia alguna paraula en valencià, però segons el context es podia endevinar.
També m’he embolicat quan el narrador feia els salts de temps, per exemple estava parlant de la seva infància i de cop anava anys més endavant.
El personatge que he trobat més intel•ligent era l’avi d’en Ferran, perquè era l’únic que semblava que podia esquivar el mal i el que es portava bé amb tots.
No m’ha agradat que la novel•la parli de tantes coses relacionades amb la prostitució i temes semblants, m’hauria agradat més si hagués parlat més sobre temes polítics(de l’època)
Un personatge que tampoc m’ha agradat és el de Tomàs i menys el final, quan apareix la Elisa amb la seva filla. No li trobo sentit a aquest final, encara que tampoc l’hagués trobat en un altre, perquè crec que és un llibre poc interessant.
L’únic que m’ha agradat és que es descobreix que Ramonet és homosexual i sembla que acabi amb la persona que ell vol.
En definitiva, no m’ha agradat llegir el llibre, podríem haver llegit un altre. La meva nota és un 5.
Angi.
1)si, és el mateix de petit
ResponEliminael llibre que escriu, redacta la seva infància.
el que li havia passat de petit.
2)El franquisme va ser un Règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el Lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder és va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat. Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa Perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, Trencant-es Doncs el principi de separació de poders pròpies d'un Règim Democràtic.
-si condiciona el comportament del protagonista.
-els moments: quan diuen s'havien d'apendre les capitals d'Europa no comunistes i l'escola era nacional.
3)el llibre no ha estat malament però algunes paraules eren una mica difícil de comprendre.
4)el llibre no ha estat malament, però algunes paraules era una mica difícil d'entendre. la veritat el llibre no ha estat com altres amb la mateixa història. m'ha intrigat com la mort dels familiars i com el expressava els seus sentiments, el que m'ha sorprès és L'oncle Ramonet era tímidament, Molt bona persona, fa de mare per a Ferran, Pepín i tota la família. En Descobreix Després de molts anys que és homosexual i porta Veient-se en secret amb el seu amant des de fa dècades.
finalment el llibre acaba enganxant una mica.
la meva nota es un 6.
Darlyne Requelme
4t B
1) Són la mateixa persona
ResponEliminaÉs una novel•la auto bibliogràfica ja que es basa en arguments de la seva vida per redactar aquesta novel•la.
2) El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic,el moviment nacional i de l'exèrcit.
Es veu clarament com la situació política el condiciona en:
-Quan els obligaven a parlar en castellà.
-Al cinema posaven notícies polítiques.
3) Que estigués en Valencià m'ha dificultat una mica que em fiqués en la història,però després d'acostumar-me,m'ha començat a agradar la novel•la.
5) La novel•la estava bastant bé. Les històries que explicava al llarg de la seva vida eren gracioses i entretingudes,però la forma d'explicar-les no m'ha agradat molt.
Després dels primers capítols,després d'acostumar-m'hi al valencià,m'ha començat a agradar la història,tot i que al principi deia que era una tortura llegir-la.
Els personatges són divertits i es prenen la vida amb ironia i,a diferència d'altres,no m'han avorrit els jocs que freqüenten tot i que són sempre els mateixos.
Li poso un 6.8
Maricel Gil Castro 4tB
1) Les dues persones de les imatges tenen moltes semblances perquè són la mateixa persona. L'autor escriu una novel·la autobiogràfica, explica la seva vida, encara que modifica certes coses, que no són com li van passar a ell realment.
ResponElimina2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Franco, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. Era una dictadura.
A la novel·la si que es veu reflectit el condicionament del comportament del personatge, per exemple quan a l'escola volien parlar valencià, però la professora no els hi deixava. O el telenotícies NO-DO.
3) No he tingut gaire dificultat en comprendre el llibre, però en certs moments puntuals m'he perdut una mica per els salts de temps que fa i una mica per el desconeixement del context històric i sobretot polític.
4) Aquest llibre m'ha agradat força. Explica la vida d'en Ferran Torrent, la vida del mateix autor. això fa que el llibre sigui una mica més pesat en certs moments, però la manera de com ho explica fa que aquest avorriment es transformi en una mena d'intriga per el que passarà a la vida d'aquesta persona. A mi, el llenguatge, no m'ha costat gaire entendre'l ja que te molta semblança amb el català. El que més m'ha costat es situar-me en l'edat dels personatges al llarg dels capítols, però per tot el demès es un llibre força entretingut i que es llegeix ràpidament.
La puntuació que li poso es d'un 7.
Marta Martorell Crespo
4t ESO A
1)Es novel•la perquè es una historia plena de narracions i autobiogràfica perquè explica la vida del nen Ferran, amb qui va viure, les seves anècdotes, etc que se suposa que es l’autor del llibre, tot i que canvia alguns detall, com els cognoms, alguns noms, el nom del poble.
ResponElimina2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola.
Si, quan a l’escola no els deixan parlar valencià.
3)He tingut dificultat una mica amb tot.
4)Aquesta novel·la no m’agrada’t, perquè parla sobre temes que no m’interessen i tampoc em deixa amb la intriga de seguint llegint ni de saber que passarà i la historia de vegades no s’entén molt bé.
Han hagut alguns moments de la vida del personatge que eren interessants, perquè feien gràcia o perquè la seva vida també era una mica estranya perquè que li pesessin aquelles coses a un nen tan petit no era normal.
A aquet llibre li posaria un 3.
Irene Pareja Area 4tA
1. El noi i l'home de la fotogràfia no s'assemblen gaire, crec que és una novel·la auto-bibliogràfica perquè narra la seva vida quan era petit.
ResponElimina2. El franquisme va aser un règim polític autoritari i dectatorial vigent a Espanya de 1939-75. Basat en el lideratge del Franco.
3. El llibre era dificil d'entendre, per algunes paraules que no entendia gens.
4. M'ha agradat la seva historia, estava bé, peró no entendia algunes paraules que deia el llibre. La nota que poso per el llibre es un 5.
Deeya Shrestha 4t A
1.Son la mateixa persona la foto que apareix a la portada es la foto de l'autor quan era petit.
ResponEliminaCrec que es una novel.la autobiogràfica parla de cosas que l'autor ah viscut a la seva vida
2. El franquisme es un regim basat en la dictadura un regim liderat per Franco, crec que el noi de la novel.la es comporta d'una manera no massa correcta però d'aquesta forma ell fa veure el seu idealisme, la forma com a ell li agradaria viure.
- No pot parlar valencià
3. Si eh tingut dificultats:
a) El lèxic en valencià que no coneixia.
d) Els salts de temps i d'espai de l'obra han fet que em perdi.
4. El llibre no m 'agradat perquè
es una mica avorrit parla gairebé sempre sobre uns temes que son el sexe i la política, la nota es un 4
MªFernanda Norabuena Bustamante 4t A
1) les dues fotografies s'assemblen perquè son la mateixa persona, el llibre es una novel·la autobiogràfica perquè es una narració feta per el mateix subjecte mostrant el seu naixement, la adolescència.
ResponElimina2) Hi avia la dictadura de el General Franco hi havia molta pobresa i la vida era difícil i en cara mes per dos nois joves que havien perdut el pares, aquestes coses van condicionar el comportament del protagonista.
3) N'he tingut algunes dificultats en la comprensió de algunes paraules perquè estaven escrites en valencià i també hi vaig trobar paraules que eren d'un lèxic una mica culte.
4) La novel·la m'ha agradat perquè explica com es vivia aquella època, ens ensenya molt be la duresa amb la que es tractava a la gent. Real ment en Ferran i en Pepín ho passen molt malament per culpa de la mort de la seva mare, l'avi i el seu tièt Tomàs pero al final crec que estan contents perque acaben troban el novio del seu tièt Ramonet el nòvio es en Manolo. Realment la novel·la trata sobre la història de la seva vida
Pau Torres Garaboa
1)Les dues fotografies s'assemblen perquè son la mateixa persona, el llibre es una novel·la autobiogràfica perquè es una historia narrada per el mateix escriptor.
ResponElimina2)En aquests anys i dictava la dictadura de Franco, la vida era difícil i havia molta pobresa ,la mort dels pares condiciona el comportament del protagonista.
3)N'he tingut algunes dificultats en algunes de les expressions que hi havien en la historia.
4)La novel·la explica la forma de vida de dos nois que al perdre els seus pares i ser expulsats del col·legi son obligats a treballar. La novel·la tenia un llenguatge una mica estrany però s'entenia.
Nota del llibre:5
Josep Bona Martínez 4tA
1)Si que s'hi assemblen en les dues fotos. Es una novel•la autobiogràfica perquè la novel •la esta feta amb petits detalls que li van ocorrir en la vida real al autor.
ResponElimina2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola.
Els moments on hi apareixia Franco van ser quan estaven a casa i discutien entre tots sobre el viatge a Valencia. També surt el que no puguin parlar en català a l’escola i tinguin que parlar en castellà.
3)Del llibre res no em va semblar difícil, nomes a vegades no entenia certes coses perquè desconec certes coses de la dictadura de Franco però el llibre en si es comprensible.
4) La historia m’ha agradat perquè no era massa avorrida i no hi havia molta ficció que diguem. A mes a mes, no es una historia d’aquelles en les que els personatges son casi perfectes. Certs moments de l’historia feien gracia i això m’animava a seguir llegint.
La meva nota... aproximadament crec que li posaria un 7
Nikita Sobchuk 4t B
1)
ResponEliminaSon la mateixa persona, en el llibre hi ha parts on es una nove·la i d'altres on escriu el que ell va viure.
2)
Son a l'epoca franquista i això condiciona que els personatges no puguin fer certes coses.
Es veu clarament quan van al cinema y quan fan la broma l'acomodador els crida l'atenció i quan parlaven valencià a l'escola la professora els mirava emprenyada.
3)
El temps i el context moltes vegades no eren clars.
a) El lèxic en valencià que no coneixia.
b) El llenguatge és a vegades massa culte.
d) Els salts de temps i d'espai de l'obra han fet que em perdi.
e) El desconeixement del context històric i polític (franquisme) en què es desenvolupa l'acció fa que no hagi entès alguns moments de la història.
4)
El llibre en si no m'ha agradat res, moltes vegades no tenia sentit i a meitat del llibre no sabies si seguien tenint la mateixa edat o havien pasat molts anys, a més, acabes el llibre i et queden moltes incognites sense resoldre.
L'historia no engaxava i crec que ha sigut una perdua de temps important llegir-lo perquè podies aprofitar aquell temps fent altres coses, com per exemple estudiar per un exàmen de recuperació.
Finalment, no recomanaria aquest llibre a cap persona del meu voltant perquè el pot abominar i cansar.
De nota ho tinc molt clar, un 0.
Marco Silva Campos, 4t A
1) Sí que tenen semblança. És perquè són la mateixa persona. Quan era un nen i ara que és més gran. Es diu novel·la autibiografica, perquè hi ha moments en que s'inspira en la seva vida quan era un nen.
ResponElimina2) El franquisme va ser autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil.
Sí que condicionael comportament del protagonista. Per exemple: al cinema explicava com posaven les noticies; a l'escola no els deixaven parlar en català.
3)Sí que m'ha resultat una mica difícil el vocavulari valencià. Per tant algunes paraules o frases no s'entenien bé.
4) No m'agradat gaire el llibre, la majoria de converses que tenien amb els tiets o sobre sexe o anaven al bar.
La meva nota és un: 5
Carla Privat Simó
4rt. B
1. Tenen les mateixes celles. Es novel·la perquè explica uns fets específics els quals inclouen a altre gent apart del protagonista, i es autobiografia perquè explica la seva vida.
ResponElimina2. La època en la que viu el Ferran es el franquisme, i per tant, es veu sotmès a complir unes lleis molt estrictes al peu de la lletra per por al que pugui passar-li si les incompleix.
3. El lèxic en valencià que no coneixia.
4. La novel·la ma agradat perquè explica la seva vida i els seus secrets sense por del que puguin pensar les persones que llegeixin la seva autobiografia.
Jo li dono un 7 perquè el llenguatge algunes vegades es feia difícil de entendre.
Sergi Guevara 4tA
1.)
ResponEliminaSi trobo semblances, ja que són la mateixa persona.
Escriu el llibre basant-se en la seva vida, però no explicant-la igual, si no que canviant algunes coses.
2.)
El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic,el moviment nacional i de l'exèrcit.
Condiciona el comportament com per exemple, quan es reunien tots al porxo per parlar i quan ho feien una mica alt, tenien que tenir cura de que no els escoltes ningú amb temes de política ...
També quan al col·legi no els deixa'n parlar el valencià.
3.)
b) El llenguatge és a vegades massa culte.
c) El llenguatge a vegades és massa col·loquial.
d) Els salts de temps i d'espai de l'obra han fet que em perdi.
e) El desconeixement del context històric i polític (franquisme) en què es desenvolupa l'acció fa que no hagi entès alguns moments de la història.
4.)
El principi i el final no m'han agradat gens. Son molt dolents. Desprès d'uns capítols ja es més entretingut per els esdeveniments que passen, però no es el tipus de llibre que llegiria.
La meva nota és un 2.5 .
Vicente Marín Seijo
4t A
1-
ResponEliminaEl nen petit de la fotografia és ell mateix de gran. És una novel·la autobiogràfica perquè ens explica fets de la seva vida però amb altres noms i ambients. És novel·la en la extensió i la manera de com està escrita i com ja he dit abans, és autobiogràfica en la manera de narrar els fets de la seva vida.
2-
•Entre 1939 i 1975, el general Franco, vencedor de la Guerra Civil, imposarà un règim dictatorial de caire feixista. El sistema polític que funcionava a la "zona nacional" durant la guerra va estendre's per tot l'Estat a partir del 1939. Es tractava d'un nou règim per als vells grups dominants. El règim franquista s'assentava sobre un exèrcit vencedor i era recolzat pels grans terratinents, l'oligarquia industrial i financera i per la major part del clergat catòlic. El nou Estat es caracteritzarà per ser antiliberal, anticomunista, totalitari, catòlic i nacional-sindicalista.
·Sí, condiciona el comportament de Ferran Torres i es veu clarament en el llibre, quan Ramonet amaga el seu secret per por a que sigui descobert ja que l'homosexualitat és un delicte i podria acabar a la presó. Un altre punt clau on es veu el comportament és quan estan en Tomàs, en Carraca i en Tono a la terrassa parlant de política, i hi ha un moment que Franco és nombrat i va corrents Ramonet a dir-li's que baixin la veu que podria venir la guàrdia civil.
3-
a) El lèxic en valencià que no coneixia.
Em posava nerviosa perquè no entenia algunes paraules i/o conjugacions verbals, però al final em vaig acostumar a llegir-ho així.
4-
La història m'ha semblat original i bastant ordinària, ja que sortien fets del dia a dia. El franquisme estava present indirectament per petits detalls que es veien a la novel·la. Però personalment, se m'ha fet avorrida, llarga i difícil de llegir perquè no m'enganxava.
Els personatges eren peculiars i molt de poble, això donava un to al llibre humorístic.
La puntuaria amb un 5.
MARINA MÁRQUEZ
4t B
A primera vista comparant les dues imatges no trobes res d'especial, però fixan-te una mica més te’n adones d'una semblança entre ells que fa pensar que el noi de la fotografia es ell mateix, l'autor del llibre.
ResponEliminaEs catalogada com a novel•la per la forma com està escrita i per la seva extensió, i es autobiogràfica perquè redacta fets de la seva vida a través d'altres personatges i ambients diferents.
2)Entre 1939 i 1975, el general Franco, vencedor de la Guerra Civil, imposarà un règim dictatorial de caire feixista. El sistema polític que funcionava a la "zona nacional" durant la guerra va estendre's per tot l'Estat a partir del 1939. Es tractava d'un nou règim per als vells grups dominants. El règim franquista s'assentava sobre un exèrcit vencedor i era recolzat pels grans terratinents, l'oligarquia industrial i financera i per la major part del clergat catòlic. El nou Estat es caracteritzarà per ser antiliberal, anticomunista, totalitari, catòlic i nacional-sindicalista.
Sí que condiciona la seva vida, ja que tenien que anar molt en compte amb el que deien i feien perquè estaven sota un règim molt estricte.
-L’escola era nacional.
-el tenir que amagar l’homosexualitat d’en Ramonet per culpa d’aquest règim.
3) No m’ha costat gaire esforç entendre el llibre ja que no tenia gaires dificultats per entendre l’idioma i tenia coneixements bàsica sobre el franquisme.
4) En la meva opinió aquesta novel•la a sigut molt avorrida, no tenia una trama que m’enganxés, no hi havia acció i no he trobat gens d’imaginació en casi cap moment.
Penso que aquest llibre no es per llegir nois de la nostra edat ja que l’idioma no es el nostre i no es gens actual, per tant penso que no ha sigut una bona elecció.
La nota seria un 5.
Elisabet Socies 4tB
1. És la mateixa persona en les dues fotografies.
ResponEliminaÉs una novela autobiogràfica perque s'inspira en la seva vida per escriure-la
2. El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge de Francisco Franco Bahamonde. Concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic.
És clar que influeix aquesta dictadura en el comportament del personatge i en el comportament de tothom. Per exemple, que passaven les noticies polítiques, a l'escola no els hi deixaven parlar valencià, etc.
3. Sí bueno, m'ha dificultat una mica el lèxic en valencià, peró, era acostumrar-se quan anaves llegint-la.
4. Personalment no m'ha agradat, hi havien fragments que els explicava d'una manera extranya i el tema no era gaire interessant, encara què, algun capítol sí que era una mica més entretenit, però en general no gaire. Ara bé, suposu que al que li agradi llegir molt i tal potser sí li agraden aquests tipus de llibre. La meva puntuació és un: 6
Raquel Bogas González 4t A
**
ResponElimina1)Jo crec que si, tenen una semblança física, en la cara.És una novel·la autobiogràfica perquè el redacta fets de la seva vida quan era petit, encara que canvia alguns noms.
2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic.
Jo crec que si, dos moments del llibre on crec que es veu clarament seria quan no els hi deoxaven parlar valencià a la escola. I la segona quan estaven en el cinema i passaven les noticies de NO-DO.
3)Una mica si, les meves dificultats eren:
- Una mica el lèxic en valencià
- El llenguatge era massa culte i/o col·olquial , però el toranva a llegir i després si que podia entendre-ho.
4)A mi si que m'ha agradat molt el llibre,perquè m'imaginava tot el que redactava i m'he engaxat des de el primer capítol, però el que no m'ha agradava quan parlava de política perquè m'embolicava.
I la meva nota es un 9.
** Giancarlo Boggio Vega 4t d'ESO B
1. Si que hi trobo una semblança entre el nen de la portada del llibre i l’escriptor, m’atreveixo a dir que, el de la portada, és ell mateix de petit. És una novel•la autobiogràfica ja que narra uns fets viscuts per ell mateix.
ResponElimina2. El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic. Jo crec que el franquisme si que condiciona el comportament del personatge un dels exemples són quan van al cinema i abans de la pel•lícula posen les notícies del NO-DO i quan a l’escola dels jesuïtes no el deixen parlar el valència.
3. He tingut dificultats de comprensió del llibre a causa de dos factors: el lèxic valencià el coneixia però el veig una mica complicat d’entendre; també he tingut dificultats ja que desconeixia del context històric en el que estava situada la novel•la.
4. Aquest llibre de Ferran Torrent no m’ ha agradat gaire ja que se m’ha fet avorrit i pesat ja que el lèxic no el coneixia gaire apart, també del context històric. Encara que el protagonista m’ha semblat bastant simpàtic. La meva nota per “gràcies per la propina “ és un sis.
Carolina López de Castro Sierra
4t eso A
1. Si que hi trobo semblança, ja que són la mateixa persona encara que bastant mes gran. És una novella·la autobiografica ja que ell va contant la seva vida que ha viscut anteriorment.
ResponElimina2. El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entri 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franc Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder és va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimient Nacional, i de l'exèrcit.
- Quan abans que fiquessin els pelicues, donaven el telenoticies NO-DO.
- Quan no el deixaven parlar valencià, i tenien que parlar espanyol.
3. El desconeixement del context històric i polític (franquisme) en què és desenvolupa l'acció fa que no hagi entès alguns moments de la història. Perque m'ha costat una mica ficar-m'en situació de la gent que vivia en aquella epoca.
4. Aquest llibre no m'agradat molt, peò si que ha mesura que passaven els capitols m'ha anat entussiasmant mes. Els persontatges però si que estan descrits bastant bé, el llenguatge s'hi que ha estat una mica extrany, però perqué és parlava en valència.
La meva nota és un 5.
Víctor Vila Amado 4tA
1)Si , clar que hi ha una semblança . La persona de la portada i la de la foto és la mateixa .
ResponEliminaÉs una novel·la autobiogràfica perquè el autor redacta la seva pròpia biografia, descriu la seva vida des de quan ell era petit fins ara. El autor , Ferran , va narrant els fets que li han passat durant la seva vida , l'època i la situació en la qual ell va viure.
2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del generalFrancisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l'exèrcit. Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu.Les dues característiques del franquisme són :un potent aparell policíac que perseguia els membres del partits i dels sindicats clandestins i un fort aparell propagandistíc.Tot va configurar un règim molt personalista .El dictador mor el 20 de novembre de 1975.
Jo crec que el Franquisme condiciona el comportament del protagonista,per exemple, quan estaven en el cinema sempre passaven les noticies polítiques o quan en l'escola no li deixaven parlar en català, perquè estava prohibit.
3)He tingut algunes dificultats com per exemple:el lèxic en valencià que no coneixia gaire. També he tingut el desconeixement del context històric i polític ,per això al principi no sabia on situar-me,però llegint poc a poc la novel.la s'entenia bastant bé.
4)Donsc el llibre m'ha agradat però no és un dels llibres que acostumo llegir.
Crec que la història està molt bé , però la forma en la qual està escrita no m'ha agradat gens,havia moments que em començava a perdre .
Els personatges que apareixen són divertits i no són avorrits com apareixien en altres novel.les.
Aquest llibre jo no llegia amb ganes , em costava concentrar y posar-me en la situació que vivien en aquesta època, però quan vaig acabar el llibre , he antes moltes coses , que ara em semblen molt interessants.
La meva nota és un 6.7
Yuliya Koval 4t A
1)No se semblen gairé, però alguns trets si que tenen.La novel·la es autobiogràfica perquè ell
ResponEliminatracta de reflectir-nos la seva vida i ho podem deduir també perquè en la novel·la es fa dir Ferran.
2)El franquisme va ser un règim polític
autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat.
Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, Trencant-se doncs el principi de separació de poders pròpies d'un Règim Democràtic.
-Si crec que té molt a veure perquè mentres llegia en un dels capítols la professora li renya cuant està parlant en valència , una altra situació que recordo es quant estàn al cinema i els hi fan callar perquè surt franco.
3)El valència m'ha dificultat una miqueta a l'hora d'entendre la història, però desprès li he començat a agafar el fil .
4)El llibre a estat bastant bé encara que podria a ver acabar d'una altre manera,però malgrat això no a estat tan malament, a més a tingunt alguns capítols molt entretingut.
La meva nota és d'un 7 .
Scarlet Olivera Sánchez. 4tB
1)Les dues fotografies mostren a la mateixa persona,però, cadascuna diferent. En una d'elles apareix un Ferrant Torrent de petit quant tènia mes o menys 6-7 anys, mentres en l'altre aparereix un Ferrant crescut i fent un home.
ResponEliminaSi comparem les dues fotografies ens donariem compte que segueix tenim les mateixes faccions de la cara i fins i tot la mateixa forma del seu cabell.
És una novel·la autobiogràfica perque narra els fets que a viscut durant al llarg de la seva vida.Però no sempre utilitzan els mateixos noms de personatges o ciutats que surtem reflexades en la seva novel·la.
2)El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l'exèrcit. Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d'un règim democràtic. Un potent aparell policíac que perseguia els membres del partits i dels sindicats clandestins i un fort aparell propagandistíc són dues característiques més del franquisme.
Dos moments del llibre on crec que es veu clarament aquesta situació i el condicionament al protagonista són:
- Quan a l'escola, no els hi deixaven parlar valencià.
-Els anuncis que trasmetren el canal NO-DO
3)La novel·la en si a estant molt be ,però, el dialecte valència en alguns moments m'ha dificultat la manera d'entendre els conceptes que volia expressar Ferrant Torrent.
4)Gràcies per la propina és un dels llibres que jo mateix no compraria mai, primer per que els temes que tracta el llibre no en trucam l'atenció com per exemple la politica entre altres.
La novel·la ni m'ha agradat ni m'ha disgustat o sigui li posso un 5.
Joaquin Chicaiza Benavides 4TA
1.-Si que trobo la semblança entre la foto del nen de la portada (Ferran Torres) i la de l’autor (Ferran Torrent) ja que són la mateixa persona. Ho trobo en els trets de la cara.
ResponEliminaAquesta es una novel·la autobiogràfica; de novel·la, és que és un text narratiu relativament extens on ens explica fets a partit d’uns personatges, una ambientació i un narrador i, d’autobiogràfica en te que és una narrativa de la pròpia vida. El narrador és el protagonista principal que explica els fets més destacats de la seva existencia en primera persona
2.- La part de història seria que el franquisme va ser un règim polític i autoritari vigent a Espanya entre 1939 i 1975.Va estar basat en el lideratge de Francisco Franco. El franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. Aquest règim va acabar amb la mort d’ell al novembre de 1975.
La part de política seria quan Franco el van nombrar cap d’estat i de govern, del partit únic i de l’ex’ercit; també va concentrar tots els poders (l’executiu i el legislatiu), trencant així la separació de poders i formant un règim dictatorial, feia les lleis que ell volia.
Aqeuest context si que condiciona en el comportament de Ferran Torres.
Els exemples són:
- Quan en l’escola pública del poble Benicorlí la professora Pepita no permetia que els nanos parlessin en valencià.
- Quan els dijous anaven al cinema (dia “sagrat”), al vespre, i abans de que comencés la pel·licula sortia els últims avanços sobre política i sortís Franco, Tomàs s’ho prenia a broma i se’n burlava d’ell, rient-se i fent reint a l’altre gent.
3.- La veritat es que si que he tingut dificultats per compendre aquest llibre.
De vegades, m’he tingut que llegir moltes vegades la mateixa pàgina per entendre-ho bé.
M’ho ha impedit: el llenguatge que era, de vegades, molt culte, no ho entenia i tenia que utilitzar el diccionari; també quan ens explicava les coses de manera col·loquial, fins a un punt s’entenia però de vegades es passava del límit i llavors era molt difícil la seva comprensió i, per últim m’ho ha empedit el lèxic en valència, que d’algunes m’en sortia per al context però d’altres m’he quedat amb el dubte.
4.- Del llibre “Gràcies per la propina” puc dir que m’ha semblat una mica rotllo, fort, sorprenent, inquietant, trist, penós, alegre, divertit, molts adjectius de les diferents sensacions que he tingut mentre me l’estava llegint.
La veritat; hi han parts que m’han agradat, com per exemple quan en Ferran persegueix al seu oncle Ramonet, tota aquella seqüència,de cada dimecres, després, les gambarrades que feien amb el Paquito Gamenyo, n’hi havia d’altres, però que les trovaba fastigoses, com les que van passar alc clubs, el pubs, mentre esperaven a l’oncle de que terminés, i quan ens explicava el que feien en el tren de les 5:30; i les tristes, con quan morí la mare i els nanos digueren que ella ja estava morta, que només s’ananava la presencia perquè ella des de fa temps ja ho era, quan van venent els metres de pati, quan morí l’avi, quan no el van poder entarrar on ell volia per no ser cristià.
Quan llegia les coses que m’agraden, me les llegia molt be, però lo altre em va costar.
La veritat, es que no m’ho puc creure que l’hagin passa aquestes coses.
Però aquest es només el meu comentari críptic.
Jo mai me l’hauria llegit, me l’he llegit per obligació.
La nota que posaría aquest llibre és d’un 6 per els comentaris que esmentat abans.
Andrea GARCÍA CALDEIRO 4t d’ESO B
1)El nen i l'home de les fotografies són la mateixa persona.
ResponEliminaCrec que és diu una novel·la autobiogràfica perquè s'inspira en coses que li han esdevengut en la seva vida.
2)El franquisme va ser un règim autoritari, dictat per Franco. Si que està condicionat el personatge.
3)El lèxic en valencià que no coneixia.
Hi havien paraules que no se bén be el significat, llavors fixant'me en el contingut de les frases he sapigut esdevinar més o menys el significat.
4) Aquest llibre no m'ha agradat, perquè es fa molt pesat. Però si que es pot dir que està molt ben redactat,com l'autor passa de capitol en capitol amb una altre edat del personatge. No es com els demés llibres en el que la historia passa de dia en dia. També en general els personatges són força creibles.
Jo li possaria un 2 al llibre, es molt fluixet i aburrit.
Santi Sánchez Ramos 4t A
[1] el nen de la foto i l'autor son la mateixa persona. És una novel•la autobiogràfica, perque es basa en la seva infancia amb uns detalls que inclou ell mateix
ResponElimina[2]El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic,el moviment nacional i de l'exèrcit.
A la novel•la es veu clarament en el cinèma que es para la pelicula perque en Tomàs fa una burla al caudillo
[3]Els salts de temps i d'espai de l'obra han fet que em perdi, doncs a siguit aixó per l'ho que me perdut més, perque de vegades estaven a casa, de sobte al Boqueron, etc.
[4]Sincerament ami m'agradat bastant el llibre aixó si es fa massa llarg, peró de vegades es possa intrigant, i es un relat que tracta sobre l'época franquista i aixo ami m'interessa bastant, aixi que la meva nota al llibre es un 6,5
Sergio Pérez Herrera
4ºESO A
1.Trobo semblances perquè, evidentment, el noi de la portada del llibre és el autor d’aquest de petit. El llibre està catalogat com a novel•la autobiogràfica perquè tot i que narra la seva vida, deu haver-se inventat dades, llocs, noms, diàlegs... detalls que facin que el llibre no sigui autobiogràfic al cent per cent.
ResponElimina2. El franquisme va ser una època que es visqué en l’estat espanyol durant la dictadura de Franc, es a dir, des 1936 fins al 75.
Que el protagonista visqués aquesta època comporta que per exemple, tingués que veure el NO-DO abans de veure una pel•lícula en el cinema, o el fet de només tenir l’obligació d’aprendre les capitals dels països no comunistes.
3. No he tingut cap dificultat per entendre el llibre.
4. La novel•la no m’ha agradat i no es deu al lèxic valencià o a qualsevol de les dificultats del punt tres. Trobo que tot i que l’autor parla de la majoria dels problemes de la vida durant el franquisme, només ho fa superficialment. El protagonista tampoc reflexiona sobre aquests problemes i sembla, gairebé, que tot li doni igual: la mort de la seva mare, la homosexualitat secreta del seu oncle, el fet de ser discriminat per parlar valencià...
No m’agrada el to que empra l’autor per narrar la història. A més, a més, trobo el llibre, si més no, avorrit. D’un tema com és el franquisme i escrivint una autobiografia podria haver sigut molt més interessant, donant-nos a nosaltres, que no hem viscut aquest període de la història, la oportunitat de entendre com es vivia i què era el que fallava del sistema. M’hagués agradat que parlessin més de política i d’una manera molt més directa i implicant-se més.
Però el protagonista ocupa la seva vida en cases per a barrets, ja sigui jugant al parxís o fent ús dels serveis que ofereixen aquests llocs. Més tard, intentant practicar boxa, intentant lligar en sales amb el seu germà, viatjant a Romania i nomès quedar-se d’un lloc com aquell amb les cremes per a les arrugues...
No em sembla el llibre més adient per a obligar a llegir i jo, de nota, li poso un 3, perquè ha sigut interessant veure com era la València de la època.
María Marín García, 4tA
13 d’Abril, 2010
1.És autobiogràfica perquè en el llibre redacta la seva biografia.En el llibre comenza parlan com era la seva vida de petit fins k va anar a viure amb el seu oncle.
ResponElimina2.Entre 1939 i 1975, el general Franco, vencedor de la Guerra Civil, imposarà un règim dictatorial de caire feixista. El sistema polític que funcionava a la "zona nacional" durant la guerra va estendre's per tot l'Estat a partir del 1939. Es tractava d'un nou règim per als vells grups dominants. El règim franquista s'assentava sobre un exèrcit vencedor i era recolzat pels grans terratinents, l'oligarquia industrial i financera i per la major part del clergat catòlic. El nou Estat es caracteritzarà per ser antiliberal, anticomunista, totalitari, catòlic i nacional-sindicalista.
3.A mi me a costat una mica perquè esta escrit algunes paraules en valencia i jo no se parla massa català,y tambè per als persnatges que són casi identics(una mica).
4.el llibre no està malament perquè hi ha en uns capituls que et fan riure i de altres que s'enrotlla molt parlant amb com era cadascun dels personatges com eran i tot això.
jo li poso un 6.
brayan renzo delgado 4t A
1. El nen i l'home de les fotografies sí que s'assemblen una mica, suposo que perquè són la mateixa persona, però tampoc la trobo una semblança evident, també podria haver sigut una altra persona. És a dir, que la cara de Ferran Torrent, tot i conservar trets de quan era petit, ha canviat bastant amb els anys.
ResponEliminaLa seva obra és una novel·la autobiogràfica perquè, tot i estar basada en la seva pròpia vida, està narrada com si fos una història fictícia, i possiblement hi ha fets o personatges una mica modificats per donar més emoció.
2. L'any 1939 el general Francisco Franco, després d'haver guanyat la Guerra Civil Espanyola, va iniciar la seva dictadura a Espanya. Es tractava d'un règim feixista, durant el qual hi va haver moltes repressions i prohibicions, a més d'assassinats a tots aquells que eren contraris al règim. Aquest va acabar l'any 1975, amb la mort del dictador.
Crec que el protagonista de la història vivia una mica aliè al règim. Sí que vivia situacions que condicionaven el seu comportament, com el fet que l'obliguessin a parlar castellà a l'escola o que no pogués celebrar un funeral catòlic per al seu avi. Tot i així, moltes vegades se saltava algunes normes i, per exemple, parlava valencià en llocs o moments on no estava permès.
3. No he tingut dificultats en la comprensió del llibre. Tot i haver-hi moltes paraules en valencià, crec que són fàcils d'entendre, o bé perquè s'assemblen al català o perquè es pot suposar el seu significat tenint en compte el context en què es troben. També he entès el context de la història. Encara que no l'hagi viscut personalment, me'n puc fer una idea amb tot el sabia prèviament.
4. Aquest llibre no m'ha agradat gaire perquè la història que explica no em sembla interessant. No és que estigui mal escrita, ni que no l'entengui, o que no comprengui el context, és simplement una qüestió de gustos. He trobat masses paraules per dir molt poca cosa.
També m'ha semblat que hi havia molt poques referències temporals, és a dir, que no sabia quan Ferran tenia 12 anys o en tenia 18.
Jo li posaria un 6, perquè està ben escrit, i crec que de forma original, però falta una història més interessant, que enganxi més i que aporti alguna cosa.
Sílvia Borràs Sancho
4t ESO A