No sabríem com imaginar un món sense paraules: un univers emmudit. El mar sense que ningú digués mar; els núvols privats de les paraules gris, blanc i brillant, o de les expressions amb què desitgem la pluja necessària; les criatures que van creixent cap a un món complex òrfenes dels mots d’ànim; els amants sense paraules d’amor.
El món és com és, i amb prou feines el coneixem i el controlem; però amb les paraules ens creem una imatge del món i cada realitat, existent o suposada, consistent o fingida, pren la condició del nom. Fins i tot les il·lusions sense cos que només viuen gràcies als mots.
Cal, doncs, tenir cura de les paraules, salvar-les i conservar-les, perquè no tornin a la foscor i el silenci, convertides en andròmines oblidades i inútils, sense una veu que les faci sonar i ressonar, privades de la vida que les escampa en totes les direccions del vent.
JESÚS TUSON. Històries naturals de les paraules (Empúries, 1998)
MARC ESPÚÑEZ MORALES 4T A
ResponEliminaJo estic d'acord amb Tuson, crec que sense paraules el món seria molt diferent del que es ara. Sense paraules no hauria llibres ni el que ara tenim actualment: escoles, acadèmies, socialització ni el més important la comunicació. No podríem descriure qualsevol paisatge, persona o qualsevol objecte, això comportaria un caos mundial global. Sense llengua de cada páis viatjar seria missió impossible, de quina manera ens comunicarien sense paraules?. Fos de la manera que sigui, tots saben que sense paraules el món seria molt diferent en moltes situacions o aspectes.
Doncs per salvar i conservar les paraules les hem d'utilitzar sempre d'una manera conscient per la comunicació amb altres persones siguin del mateix país o de diferent cultures. I sempre hem de tenir present la utilització de noves paraules no conegudes per ampliar el vocabulari, per expressar-nos de manera que els altres ens entenguin.
Raquel Royo 4t A 30/1/11
ResponEliminaEstic d'acord amb Jesús Tuson , - Que seriem sense les paraules ? Com anomenaríem lo innomenable ?
Esta clar que Tuson assenyala que les paraules són una eina més per que la vida segueixi el seu curs normal . Em fa entendre que les paraules tenen una capacitat i una força gegant i inexplicable; Quan entra pel sentit de l'oïda , de la vista , o del tacte , podem viatjar a un altre món sense moure'ns de la cadira per mitjà d'una il·lusió. Per tant , explica que hem de tenir cura d'aquesta eina essencial per a la vida i fer un ben ús d'ella.
Les paraules necessiten conservar-se , com un bé inapreciable ;
Res podria mesurar el poder que oculta una paraula. Contaríem les seves lletres , la mida que ocupa a un paper , el seu ritme , potser avinguem l'edat. La ment es com si fos la casa on habiten; viuen a la ment i han crescut dins d'ella , també viuen als sentiments , formen part de l' ànima i dormen a la memòria.
Les paraules són la llavor de les idees , el verí del pensament que a vegades ens trastoca , l'estructura de la raó (encara que el seu contingut oficial sigui simple com els dels diccionaris).
El significat de les paraules u dona un col·lectiu que és la gent , que ha impregnat de significat el vocable tantes vegades com ha sigut pronunciat.
En canvi , altres paraules són tan radiants , que han arribat a adquirir la capacitat de perfumar tot el que toquen.
i que les salvem , tenint cura del nostre llenguatge i de les nostres expressions malsonants.
I com diu un proverbi : Procura que les teves paraules siguin millors que el silenci.
Angela Díaz Heredia
ResponElimina4t A
A mi em sembla, que el que diu Tomson es veritat, ja que no podria existir un mon sense paraules, gracies a elles podem expressar el que sentim, el que pensem, i ens comuniquem, però toca preservar-les i mantenir-les una de les maneres que nosaltres els joves podem fer per mantenir les paraules es aprendre a escriure millor i a parlar, ja que per exemple en el Messenger el que fem es per escriure mes ràpid es acurtar les paraules, o cometre horrors d’ortografia, per això els professors en fan fer dictats per aprendre a escriure be; ja que la nostra generació cada vegada mes escriu pitjor, i per parlar utilitzem un vocabulari col•legial ja que el que diem la major part del dia es paraulotes, el que tendríem que fer per solucionar una miqueta aquest problema es ampliar el nostre vocabulari i aixi podriem comunicar-nos amb mes facilitat i tindriem mes paraules per referi-nos a una cosa en concret.
Les paraules són imprescindibles.
ResponEliminaAmb les paraules podem fer pràcticament de tot.
A la llarga, sense les paraules no ets res, ja que les necessitaràs per fer discursos,entrevistes,treballs orals...
I cada cop la gent està perdent més vocabulari i expresivitat.
Hem d'evitar que això passi; intentant expresasr-nos sempre de la millor manera possible, llegint més i interessant-nos més per aprendre.
Hem de posar tots de la nostra part i les paraules no desapareixeran.
És divertit aprendre.
Raquel Bogas González 4tA
Estic d'acord amb Jesús Tuson.Si no existíssin les paraules, com ens entendríem o com intercanviariem les nostres idees.És important que tots nosaltres tinguem coneixements de la llengua.
ResponEliminaAl llarg del temps s'ha anat afegint paraules que volguèssin dir mes o menys el mateix, perquè el nostre llenguatge fora més ric.Però crec,que cada vegada que passa el temps, la gent utilitza les mateixes paraules quotidianes , i l'ús d'algunes paraules es van perdent.
Per això es millor tenir un llenguatge més ric de paraules, així no es perdra la llengua. I serà millor, perquè en el nostre ús diari tindrem més paraules en el vocabulari de cadascú.
Eka Oniani 4tA
Jo estic d'acord amb Tuson, crec que les paraules són una cosa indispensable per a la nostra vida, sense paraules no podríem expressar-nos ni comunicar-nos.
ResponEliminaLes paraules estan per ajudar-nos, per fer possible una comunicació decent i digna d'escoltar.
En la meva opinió hauríem de tenir consciencia de que sense paraules viuríem en un món mut, sord en el que únicament hi predominaria la vista, però de que serveix la vista si no podem comunicar-nos mitjançant paraules?
Un mon sense paraules seria massa avorrit, no tindria sentit.
Però bé, ara mateix per sort vivim en un mon en el que ens permet expressar-nos amb paraules, que es una molt bona manera de comunicar-nos, mitjançant el diàleg.
Anthony Pastor Sánchez 4º ESO B
Alex Danes 4t B
ResponEliminaL'autor diu que un món sense paraules seria un món que no tindria sentit, perquè no podríem comunicar-nos.
Jo estic d'acord amb l'autor perquè si haguéssim de viure en un món sense paraules no podríem estar tan evolucionats,perquè ningú podria comunicar les seves
idees a altres persones i tampoc tindríem la ment tan desenvolupada.
Les solucions que jo penso que ens servirien per no oblidar el vocabulari són:
Comunicar-se sempre amb el amics.
Llegir llibres.
Enriquir el nostre vocabulari.
Estar atents a les classes de llengua.
Jo penso que Tuson té raó ,perquè és veritat que algunes paraules estiguin desapareixien degut a que se re-utilitzen per estalviar-se paraules i no se creen noves .Per això , ens oblidem de que existeixen i deixen de utilitzar-les .
ResponEliminaJo crec que algunes possibles solucions serien :
-Doncs començar a estendre el nostre vocabulari i posant-lo en pràctica , amb els amics ,per així se hem vagi transmetin possiblement .
- I una altre seria que fessin uns concursos en les escoles de qui sàpigues mes paraules així podrien practicar-les també
Stephany Noemí Alava Ullón
4tB
Arantxa González Galán 4tB
ResponEliminaTuson explica en el seu text la seva opinió de com salvar les paraules,diu que no sap com imaginar-se un món sense paraules,sense paraules de la vida coitidiana,de tristesa,de amor...
També explica que amb les paraules som capaços de crear una imatge del món,també diu que tenim que cuidar les paraules no deixar que desapareguin ja que en la meva opinió;que faríem sense paraules?Que faríem sense explicar els nostres sentiments?
No faríem res,tot desapareixeria,ja que si portes tota la vida parlant et semblarà estrany el silenci.
A dia d'avui hi ha moltíssimes paraules i no utilitzem ni un quart,també cada vegada desapareixen més paraules,no les utilitzem i això farà que cada vegada es parli pitjor o sincerament que ens quedem en silenci...
Jo estic d'acord amb el Tuson. La millor forma de comunicar-nos es mitjançant paraules.Sense elles no ens podríem comunicar tan fàcilment.
ResponEliminaNo hi haurien diccionaris, llibres, etc. I això afectaria a l'economia en tot el món. No hi hauria una altra forma tant fàcil de comunicar-nos amb altres persones d'altres països. Per exemple: si vas de vacances a un altre país i et compres un diccionari per poder parlar més facilment amb ells i sense les paraules seria quassi bé impossible parlar amb ells.
Andrei Iacob 4ºB
MANEL HERRERO 4t B
ResponEliminaJesús Tuson el que ens vol dir o ens vol fer entendre en aquest text es que sense paraules, amb que anomenar les coses que ens envolten, el món i la nostra forma de viure seríen diferents. No podríem anomenar res, només al nostre cervell hauría una imatge del objecte en el que estem pensant, no la paraula o el so amb el que l'anomenem.
Les solucions que jo proposaría a un món que s'està deteriorant en tots els aspectes, són les següents:
· Sempre que una persona estigui conectada a un aparell de comunicació no oral (messenger, facebook, etc.), cal escriure correctament, es a dir, sense faltes.
· Cal parlar correctament, que es el mateix que dir que parlem cultament i utilitzant un vocabulari ample.
· Cada cert temps caldria fer convenccions públiques per parlar sobre un tema determinat i fomentar l'expressió oral.
Macarena Lago Vecchio
ResponElimina4t B
Tuson en aquest text intenta salvar les paraules deixan que no es tornin a la foscor i el silenci, amb això es refereix a que no s'oblidin i es quedin allà sense utilizar-les.
Perquè sense les paraules què faríem?
Els sentiments es poden manifestar, expressar i ensenyar, però també es vol dir amb paraules, sinò com diríem el que pensem i sentim?
Hi ha paraules que estan oblidades i perdudes; existeixen de noves i mil·lions, però també ens hem d'enrecordar de les primeras.
Les paraules és la forma en la que ens expressem, i si no existessin nosé què hi faríem.
Jo estic d'acord amb lo que diu Tuson. Perquè les persones no utilitzen algunes paraules , perquè hem tenen unes de noves .Per substituir-les .
ResponEliminaI doncs el seu significat se va oblidant .
Jo penso que alguna possible solució seria per exemple :
Jo començaria a parlar , les paraules que no utilitzem .
Shiman Hu
4tB
Amb el que diu Tuson he pogut comprendre i donar-me compte que les paraules que formen una llengua qualsevol es troben en el seu pitjor moment, ja que sofreixen canvis, abreviacions i entonacions diferents i per culpa d'això el seu significat bàsic a canviat molt al dia d'avui.
ResponEliminaPer això la gent podria parlar correctament la seva pròpia llengua, per tal de no donar una altre forma d'escriptura, i evitar també canviar el seu significat.
Melany Pineda.
4t B
La meva opinió sobre aquest fragment és que té molta raó, encara que mai ho havia pensat crec que seria molt trist no poder expressar-nos ni descriure allò que sentim.
ResponEliminaEncara que la majoria dels joves no llegeix crec que hauríem de plantejar-nos llegir mes, així coneixeríem mes paraules i no estaríem limitats a l'hora de parlar
MaFe Norabuena Bustamante 4t B
EL que he arribat a entendre i comprendre es que tot el que ens envolta té el seu propi nom, la seva forma de anomenar-lo que sense aquestes paraules no tindria sentit la major part del que diem. Les paraules son tant importants com el fet de beure aigua per poder viure,com el fet de respirar i sentir el que ens envolta. Es clar que si les paraules no existissin res tindria sentit, per que totes tots seriem com si fossin sordmuts.
ResponEliminaPer aquesta raó les persones deuen tenir respecte per la llengua que parlen, no fer abreviacions ni tallar paraules per tal d'acabar ràpid a l'hora d'escriure i parlar.
Richard Valencia
4tB
Kamal Muhammad Khan 4t B
ResponEliminaL'autor ens explica la importància de les paraules per poder comunicar-nos i tenir un vocabulari extens i que no es perdi, que es vagi estenent perquè sense les paraules ningun es podria comunicar bé.
Jo estic d'acord amb el Jesús Tuson, per que si les paraules no s'estenguessin mai podriem tenir paraules noves i no pdoriem desenvolupar el vocabulari.
Les meves solucións serien les següents:
-Parlar amb la gent
-LLegint llibres
-Escriure llibres
La meva opinió sobre el que ha dit Tuson, es que té tota la raó, el món sense paraules no és món. Les paraules són la base de les nostres expressions, sentiments o pensaments.
ResponEliminaLes paraules son tot el que ens envolta, absolutament TOT, amb elles em nascut i poc a poc coneixen mes i mes paraules a la nostra vida, pero no es suficient per coneixerles totes.
Jo crec que si la gent fos mes culta en la seva vida, les paraules que avui en dia no coneixem, pero existeixen, serien mes numbrades en el nostre vocabulari diari.
Lynda Duque 4TB
Xavier Trabado 4tB
ResponEliminaEstic d'acord ambel que diu Tuson.El món que coneixem ara,no seria res si no fos per les paraules. Sense les paraules no podríem explicar els records,no podríem negociar,ni llegir o escriure.No ens podríem comunicar.
Jo crec que per salvar les paraules o conservar-les,no tindríem que deixar d'escriure llibres ni deixar de parlar.Dubto que es perdin les paraules,ja que casi sempre estem parlant i si pasès segurament seria l'inici d'un món diferent.