L'esperit nadalenc

De retorn després de les vacances de Nadal, us proposo la següent activitat:

Observeu la imatge amb la qual el dibuixant El Roto il·lustra l'esperit nadalenc i mira d'expressar en un text argumentatiu d'uns 100 mots si estàs o no d'acord amb la seva singular interpretació. Comença la redacció explicant el significat de la imatge i, tot seguit, argumenta el teu posicionament.


42 comentaris:

  1. La imatge expressa un vell que esta malalt per les festes mes familiars de l’any, perquè porta un barret nadalenc. Se li nota en la cara que està trist. Sembla que esta abraçant a un nen petit, pot ser es el seu net, que se l’estima molt i no vol anar-se’n del seu costat.
    Crec que es bastant pessimista, perquè per aquelles festes podria tenir mes esperances per la seva família i, sobretot, per el seu net. La seva família l’animarà perquè lluiti per la seva vida, ja que esta al llit de l’hospital. Però ell vol anar amb la seva dona que esta al cel.

    Silvana Zambrano
    4t C

    ResponElimina
  2. L’home que surt en la imatge esta malalt i en Nadal, perquè porta un barret nadalenc, esta estirat al llit, per la imatge sembla un home bastant gran, te bastantes arrugues, moltes ulleres i sembla que esta bastant cansat per això se’n va a dormir en cara que sigui Nadal.

    Esta pensant que morirà d’aquí poc, perquè esta molt trist, i ningú de la seva família el be a visitar al l’hospital i el Nadal es una època per esta feliç, estar amb la família, però ell te esperances de que algú el vingui a visitar i passar el Nadal amb ell/a.

    Derek Solé
    4t C

    ResponElimina
  3. En el dibuix, el que veu es un home vell, que esta malalt o trist i que porta un barret nadalenc. Sembla que esta tombat en el llit i que esta a punt de dormir-se o a punt de morir-se. Bé, en la meva opinió em sembla que el senyor es un home , que pot ser que s’ha perdut algú molt cercant d’ell i que esta molt trist. I a perdre aquesta persona, l’home no te ganes de celebrar el Nadal i que vol estar sol.

    Chogyal Tshering Bhutia
    4t C

    ResponElimina
  4. Pot ser que el Roto estava malalt o podria estar trist, un dels motius podria ser perquè estava vell, segurament no li agradava molt el Nadal i no li feia cap gràcia els dies aquells.
    Podria a veure passat per coses no gaire bones, en algun Nadal i per tant havia dibuixat aquella imatge, que segurament expressa l’estat d’ànim d’aquella persona, també podria estar cansat.
    La meva opinió es que aquesta imatge no es que sigui molt bonica, com per un Nadal, podria expressar una mica d’alegria persona que està a la imatge no sigui una persona tan vella, almenys una mica més jove i no demostri tanta tristesa, a un noi petit no li agradaria massa veure aquesta imatge.


    Marian Daniela Foronda
    4t C

    ResponElimina
  5. En aquesta imatge es veu a un senyor molt vell com si estigués
    molt malalt o punt de morir. també representa una imatge de agonia, sofriment, dolor com si estigues molt cansat o devil

    També es veu clarament com si estigues acomiadant dels seus éssers estimats, es veu l'amor que s'han aquestes persones.
    Es es veu com si estiguessin celebrant el nadal i estigues amb tot els seus familias







    Kevin alexander garcia velasco
    4t C

    ResponElimina
  6. En aquesta imatge veig a un personatge vell y enferm amb moltes arrugues y ulleres, un barret de color vermell y blanc de Nadal, i amb una cara d’agonia i cobert amb una manta, que sembla que esta a punt de dormir-se o morir. Tot el quadre sembla estar en blanc i negre excepte el barret de Nadal.
    OPINIÓ
    Jo crec que el dibuixant potser vol expressar amb aquest home vell y enferm que l’esperit nadalenc poc a poc es va esvaint i desaparèixer, per que amb el temps la gent ja no hi creu en l’esperit nadalenc i n’hi han famílies separades en aquestes èpoques.

    Juan Camilo Castro Diaz
    4t ESO

    ResponElimina
  7. Es un rodamón que esta passant fred en Nadal perquè no te un lloc on viure, y esta dormin al carrer, agafant tota mena de malalties com; la grip, la tos, mal dosos, mal de cap... Com tos els sense sostres que hi han en el mon, que hi passen per el mateix que ell y que la majoria de rodamóns moren als invers per el fred.

    No estic d’acord que en Nadal els Estats del mon no li donin un hostatge temporal on pugin dormir y menjar perquè no passin gana, sense que es facin la pregunta, si demà despertaran al mati .

    Jonathan Cañarte, 4t C

    ResponElimina
  8. per mi aquesta imatge ens està dient que no tot és tan perfecte i alegre en nadal, l'autor veu nadal també com una cosa trista o que per a algunes persones nadal pot ser una època trista potser perquè no estan amb els seus familiars, etc.
    però per mi la imatge ens muesta una persona malalta i trista en un ambient on les coses són grises de vegades.

    MaFe Norabuena Bustamante 4T B

    ResponElimina
  9. per a mi l'autor ens dóna a demostrar per mitjà de la imatge a que el Nadal per a algunes persones és una època trista, tot el contrari a la opinio de la majoria de la gent sobre el Nadal: felicitat, estar amb els éssers estimats, etc. .

    la persona que està a la imatge, la seva cara reflecteix tristesa i sembla que esta malalt, però es veu que abraça a una persona molt especial, i que li a trubat faltar.

    lynda Duque 4tB

    ResponElimina
  10. Un home que a pesar de estar ja major i estar vivint al carrer, i dormint a la gespa, no descarta l’idea de celebrar el Nadal encara que sigui d’aquesta manera.
    I sembla que ja hagi celebrat unes quantes vegades el Nadal a la seva vida, però ningú sap si sempre a tingut que passar el Nadal tot sol, i la carrer. Però es que gairebé ningú s’interessa mai per aquestes persones, i la veritat es que jo tampoc i menys encara al Nadal, quan estem tan preocupats de la nostres festes, els regals, la cena i els preparatius . m’entres tant aquest home es conforma portant un barret de Nadal.

    Shirley Pesantez 4t A

    ResponElimina
  11. Jo penso que aquest home està trist, que no té a ningú, està cansat i molt probablement no té ni força per celebrar però el que sí: té esperit navidenc . Es veu que no es jove, i que està cansat per l’expressió de la cara i també es com si estigués sense energia però a la vegada sembla que està emocionat. No estic d’acord amb la seva singularitat perquè que es Nadal es per pesar-ho en família i divertir-se tots junts,a ningú li agradaria estar en aquest estat. A més a més es veu debilitat i dóna la sensació que està fugint del mon real ,perquè està mirant per un costat i té la mirada perduda.


    Rumyana Nikolaeva Miteva

    ResponElimina
  12. En el cuadre veig un home malalt,que dorm al carrer i que porta una gorra de "papanoel".

    La seva cara expresa tristesa i solitud, i sense ganes de fer res encara que estigués bé.
    Aquest imatge ens vol dir que l'esperit navidenc no es sempre regalar i regalar coses, sinò que també hem de pensar en els demès i ens hem de posar en els seus llocs,a veure como estariem nosaltres en aquesta situació.Perquè hi han persones que no tenen posibilitats de comprar regals però estan feliços.
    Aquest home està trist perquè segurament no té a la gent que més estima al seu costat.I també ens diu que hem d'ajudar als altres ja que en aquests temps hi ha moltisima gent que es troba en aquesta situació.

    Eka Oniani 4tA

    ResponElimina
  13. Jo crec que el dibuixant vol expressar com aquest senyor està passant el nadal amb la gent que vol, encara que estigui malament al llit o en algun altre lloc i que la família no la deixat de costat per estar malament. I estic d'acord de aquesta interpretació del nadal perquè el millor nadal es el que passes amb la gent que tu vols o que t'inporta.

    Eduard Palomares 4t eso A

    ResponElimina
  14. Xavier Trabado 4t B

    Jo crec que simbolitza la soletat, ja que no té gaires colors. Aquesta persona se la veu sola i una mica amargada des del meu punt de vista. Però al portar el gorro del pare noel i en estar acolorit, pot ser que esperi l'acollida dels familiars. Ja que el Nadal se sol celebrar amb amics o familiars i durant aquelles setmanes molta gent s'està molt per els seus éssers estimats. Com per exemple el dia sis de gener que tenen lloc la festa dels Reis Mags i és de costum regalar coses entre la família i, sobretot als petits.
    Doncs per això, crec que aquesta persona espera veure als seus amics i familiars.

    ResponElimina
  15. A l'anterior imatge es pot apreciar un home ancià, malalt i al seu llit, amb un símbol molt representant del Nadal: Un barret Nadalenc.
    Jo crec que aquest home s'ha posat el barret per mostrar als seus nets, fills, familiars, etc. que encara que a ell no li quedin molts anys de vida, està disposat a donar el màxim de ell mateix, de que la felicitat dels seus éssers estimats estigui per davant de la seva salut i de que l'últim Nadal que ell cel·lebri sigui el més especial i recordat.

    ResponElimina
  16. L’ imatge solament mostra una cara del Nadal: l’hivern, la cara del fred, els dies obscurs, en resum la cara”fosca”. Però jo crec que el Nadal no es pot representar amb aquesta imatge, ja que els dies de Nadal dies d’alegria, retrobar-se amb la família, aquella família que no veies des de fa molt de temps, també de trobar-te amb els amics, es un temps d’alegria per tothom, els carrers es respira aire de Nadal, a les cases també, les malalties es un problema que la gent sol tenir a l’hivern, però tindrem sempre a la família o amics que ens cuidaran, aquest es l’esperit. Es veritat que el Nadal també es utilitzat per els comerços per vendre mes, però aquest no es l’esperit, y solament la gent que sap quin es l’esperit de Nadal es feliç.

    RODRIGO PARRA YUSTE

    4t ESO B

    ResponElimina
  17. Aquest dibuix de l'esperit de nadal no m'agrada gaire.
    Es un Pare Noel en un llit i sembla com si estigues malalt, vell, trist i mig mort.
    Com si no tingués ganes de fer res. Vol dir que l'esperit de nadal esta desapareixent.
    El pintor podria haver pintat la cara d'un color mes alegre i posar-li un somriure aixi semblaria que estigui animat, i amb ganes de treballar...

    Andrei Iacob 4ºB

    ResponElimina
  18. A la foto es veu un senyor de avançada edad i malalt, aquesta imatge significa tristesa, soletat i enfermetat, tot el contrari de lo que l'esperit nadalenc representa per a mi jo crec que l'esperit nadalenc es tot el contrari, es alegria, es estar a prop dels familiars i amics, es poguer disfrutar de tot el que ens envolta en aquests dies. On les festes, els dinars i els sopars familiars estan per sobre de tot. Jo no estic gens d'acord amb la interpretació que fa l'artista.

    Honorio Marín 4 A

    ResponElimina
  19. El roto ens il•lustra amb un dibuix on mostra un home ancià que esta abatut, enderrocat, depressiu. Uns ulls que parlen de melancolia dels grans records que li porten les festes nadalenques. Que miren al cel amb ganes de que torni el veritable significat del ndal
    Una persona que encara vol creure amb el nadal però veu que es impossible.
    L'autor vol transmetre en que s’ha convertit el nadal.
    Unes festes purament consumistes, on els comerços ens bombandeixen contínuament amb anuncis. Unes celebracions on es reuneixen la família per obligació, potser no s’han vist en tot l’any, però clar es nadal y s’ha d’actuar. Y evidentment ens hem de fer catòlics practicants per un dia, faltaria mes.
    Son festes que han de ser pels creients y el no creients, temps de carinyo i reunió.
    Yo pensó que les festes haurien de ser celebracions familiars, on reini l’amor, no la falsedat o el gast excessiu.
    Es bonic fer regals, però el mes important es que aquests siguin fets amb el cor el menys important es el preu.
    En definitiva hauríem de tindre contacte amb la família tot l’any y no viure en una hipocresia durant uns dies.
    Alberto Tarragó Durán

    ResponElimina
  20. Puc veure a un home cansat i trist a la vegada.Observo soledat al seu rostre.I en la seva cara es poden veure les marques que deixa el temps. És com si estigués esperant a alguna persona per a que el vingui a ajudar. No té ganes d'aixecar-se ni de moure's ,perque s' està gelant de fred. Porta un barret nadalenc vermellòs que podem deduïr que és hivern i són les vacances de nadal.

    ResponElimina
  21. BEATRIZ PÉREZ ALONSO 4t ESO A

    Jo crec que la imatge intenta transmetrens que l'auténtic esperit nadalenc ja no és el que era, es co si hagués “envellit” jo no està en forma,no es el que era abans...L'esperit ara es débil ja no es pot ni parar d'empeus. Jo crec que el que voldir es que el nadal, al cap i a la fi, es una festa religiosa que s'ha transformat en una festa consumista. Ara, ¿Quantes de les persones que la celebren van a misa? Es a dir de anys enrere a ara, el nadal ha anat perdent-se s'ha anat deixant enrere el veritable esperit nadalenc religiós, per un esperit totalment consumista. I d'això els únics culpables som uns mateixos.

    ResponElimina
  22. El dibuixant vol interpretar que el pare Noel està cansat i vell per tots els nadals que han passat. Mostra que el nadal no és tan maco com creuen.
    El dibuixant el dibuixa amb moltes arrugues, ulleres, lleig...
    Jo no estic d'acord amb aquest dibuix com esta interpretat, ja que el Nadal és un moment de l'any que es passa amb tota la família i es reuneixen a les cases en les dates importants del mes per sopar i estar tots junts.
    També que és un mes de regals per a tots, de felicitat i de molta festa.
    Per això el pare Noel hauria d'estar dibuixat amb una cara de felicitat, que no sigui un home lleig i que mostri una imatge amb el qual descrigui com és el Nadal en realitat.

    Melany Pineda Valencia.
    4t B

    ResponElimina
  23. Macarena Lago Vecchio
    4t B


    Aquest dibuixant retrata al Papa Noel amb la expressió de la cara molt triste, amb arrugues i ulleres,i amb cara de está cansat.
    Jo per una banda estic d’acord en com ho reflecteix en la imatge però per l’altre banda no.
    El nadal es per pasar-ho amb la familia, estar tots feliços i bé. És una época on tothom hi hauria d’estar content i no com aquest Papa Noel.
    Però crec que aquestes arrugues i aquesta cara de desànim és degut a que el nadal ja no era el que era abans, que s’ha perdut la magia.
    A l’ho millor per a tota la gent no son bones les festes perque es recorden de persones estimades que ja no hi están amb nosaltres.
    Però ara vam apartar l’espèrit nadalenc per tot el que es material. Ara només recordem que aquestes dades són perquè et portin el que vols, el que desitges i havies demanat en aquella carta que havies fet amb tanta il•lusió. Però crec que la verdadera il•lusió s’hauria d’estar posada en els sopars familiars amb la magia d’abans.

    ResponElimina
  24. Ángela Díaz Heredia
    4tA

    Per a mi, aquesta imatge em sembla que es un senyor que en aquestes festes no te a ningú per celebrar-les i que es troba sol i al carrer , però que malgrat tot vol celebrar les festes posant-se aquell gorret, i que l’autor ha mostrat una part de l’esperit nadalenc, la mes trista on mostra que no tot el mon celebra aquestes festes amb la companyia de les persones que estima, i que no ens tenim que preocupar sempre que si en la decoració o els regals, perquè el mes important es estar amb la gent que estima rodejat de felicitat i salut.

    ResponElimina
  25. Joan Adrià 4t ESO A

    Per a mi l’esperit nadalenc dibuixat em sembla bé. Se suposa que el nadal és un temps d’alegria, de regals, d’ajuntar-se tota la família i gaudir, d’estar amb els amics i sobre tot fer el teu nadal únic. Però n’hi ha moltes persones que no poden gaudir dels nadals i per a ells, aquestes festes són com un dia qualsevol perquè potser no tenen a ningú que els estima o potser són molt pobres i no tenen diners per comprar regals ni cap producte típic d’aquestes dates. La causa és que quan nosaltres pensem que no tenim sort perquè no ens han regalat el que volíem, també hem de pensar que n’hi ha de persones que no els hi han regalat res i no es queixen, només intenten seguir endavant per sortir-se’n.

    ResponElimina
  26. En la imatge hi ha una persona amb un barret de pare noel. Aquesta persona sembla trista i que té gana a mi hem sembla que és una persona pobre.
    No estic d’acord amb la imatge que ha fet el autor perquè quan es parla del Nadal hi hauria d’haver-hi una imatge d’una família que celebren el Nadal tot junts amb amics,amb regals, amb menjar, etc. Però també aquesta imatge presenta la realitat perquè hi ha persones que no poden celebrar el Nadal perquè estan sols, són pobres, també hi ha persones que es moren per culpa del fred que hi fa en aquesta època.

    Alex Danes 4t ESO B’

    ResponElimina
  27. Juan Carlos Rivera 4t A

    En aquesta imatge podem veure un home vell que simbolitza l’esperit nadalenc. Aquest esperit nadalenc sembla que està a punt de morir, suposo que per la transformació del Nadal, de ser una festa religiosa per estar amb la família a una festa purament consumista.
    Jo estic d’acord amb la imatge el Nadal s’està transformant en una festa consumista, que està eliminant l’antic Nadal. Per això El Roto simbolitza l’esperit nadalenc en forma de persona vella i malalta, és a dir, el Nadal està desapareixent i transformant en una oportunitat de vendre productes.

    ResponElimina
  28. Per a mi aquesta imatge no representa l'esperit nadalenc. Perquè el pobre home té cara d'estar malalt, però no de felicitat.
    Per a mi l'esperit nadalenc en relidad és molt màrqueting. Però si ho mirem del costat cristià és el naixement de nostre Senyor Jesucrist i això és el més bonic de tot i la convivència amb tota la família i els éssers que estimem .
    Així encara que no tinguis l'arbre de nadal més bonic de tots. Però l'esperit nadalenc ha d'estar en el cor i no en lo material.

    Stephany Noemí Alava Ullón 4tB

    ResponElimina
  29. Shiman 4tb
    Aquesta imatge no em pareix que represente l'esperit nadalenc .Perquè aquell vell no està feliç ,sembla estar malalt.
    Jo crec que és estar junt a la familia celebrant les festes

    ResponElimina
  30. La imatge que ens proposen per fer el treball ens representa una persona gran d'avançada edat, que està mig adormida i no sembla que estigui molt contenta. Es una imatge en blanc i negre menys el barret de nadal que està representat amb un color viu.
    Jo crec que aquesta imatge no es la més idonia per representar el nadal ja que aquestes festes son per estar contents i amb la família, i la persona del dibuix sembla que es vagi a morir.

    Alberto Álvarez Benavides 4t A.

    ResponElimina
  31. En el tema dels colors es important dir que el dibuix en si, està fet en blanc i negre, pero es resalta el barret, que es un simbol del nadal. Pero deixant a part el tema de la celebració nadalenca, jo crec que l'autor vol simbolitzar l'esperit nadalenc de la felicitat, el sentiment d'estar amb la familia, i que tots aquests moments s'han d'aprofitar sempre al màxim ja que amb el pas del temps acabarem com el senyor de la foto, que l'unica cosa que te sobre el nadal, es el barret.

    JAVIER CARBAJO GONZÁLEZ

    ResponElimina
  32. Jo crec que el que expressa aquesta foto no es l’esperit nadalenc de veritat, el que expressa es que el Nadal es una època de malalties, i de estar sol. Però no es així, el Nadal es una època per passar amb la família i amics, una època de festa, y no es una època de tristor ni malalties. La família esta per recolzar-te, encara que estes malalt tens la família o el amics que et cuidaran, per que aquest es l’esperit nadalenc de veritat.
    Encara que ara es tot es consum, sempre queda lloc per la família i amics.
    RODRIGO PARRA YUSTE

    4t ESO B

    ResponElimina
  33. Es una imatge d’un home vell que esta a punt de morir, al igual que l’esperit Nadalenc .Que nosaltres l’hem anat distorsionant del que de veritat era el Nadal. Era una festa religiosa per celebra el naixement de Jesús paro ara es una festa de consum en grans menjars y regals. Paro el que no s’ha perdut encara es trobar-se amb la família tots reunits, que es el veritable sentit del Nadal.

    José Mª Sierra 4tB

    ResponElimina
  34. Jo crec que aquesta persona te un sentiment de dolor al conèixer que ell passara el nadal de manera pèssima,sabent el seu estat de incapacita de viure el nadal com qualsevol altre individu en millor estat que ell. El que ha de saber es que moltes persones viuen el nadal en pitjor estat en el que es troba . Ell es sent malament per estar malalt en aquells moments més importants en que es junten les famílies. Per ell el nadal es important no solament per la tradició sinó per l'esperit de cadascú, segons la seva situació personal, social o econòmica.

    MARC ESPÚÑEZ MORALES 4T A

    ResponElimina
  35. Kamal Muhammad Khan 4t B

    Dons jo no estic d'acord amb la imatge, perquè ens esta mostrant a un home palit, malalt i que sembla que no pugi fer res en uns dies com els del nadal, que son uns del millors dies que hi ha a l'any i passar aquests dies en un estat com aquest no es gaire agradable, perquè en dies com aquest s'ha d'estar en bona forma i representar-ho de forma mes viva amb colors vius i agradables. Perquè l'esperit nadalenc no poc ser tan trist sinó que a de ser graciós, alegra, agradable, i somrient.

    ResponElimina
  36. Per mi aquesta imatge ens està dient que no tot és tan perfecte i alegre en nadal, l'autor veu nadal també com una cosa trista o que per a algunes persones nadal pot ser una època trista potser perquè no estan amb els seus familiars, etc.
    però per mi la imatge ens muesta una persona malalta i trista en un ambient on les coses són grises de vegades.

    MaFe Norabuena Bustamante 4T B

    ResponElimina
  37. L'artista amb aquesta pintura de l'esperit nadalenc a volgutexpressar l'altra cara del Nadal, ja que és una pintura en la qualsembla que l'home hi està trist, desganat, amb ganes de no ferres, enfadat, i fins m'atreveixo a dir que demacrat, però com portauna gorra de pare Noel, pot ser que també sempre li hagi agradatel Nadal, però per una sèrie de successos ara no li faci moltagràcia celebrar-la, aquests successos poden ser molts, ja siguiperquè es sent sol, no té feina, se li hagi mort algun ser moltestimat ... però en realitat aquesta imatge representa la cara demolta gent a la qual no li agrada gens el Nadal ... amb això no vulldir que a tota la gent no li agradi el nadal ...

    El posicionament que tinc jo, és gairebé el mateix que el d'aquest esperit nadalenc perquè a mi tampoc és que m'agradi molt el nadal però en veritat m'ho passo molt bé o sigui no és quem'avorreixi, a part també estan els regals i el que en aquestesdates es reuneixi tota la família per sopar i passar temps junts.




    Juliana Granja 4ºA

    ResponElimina
  38. L'artista amb aquesta pintura de l'esperit nadalenc a volgutexpressar l'altra cara del Nadal, ja que és una pintura en la qualsembla que l'home hi està trist, desganat, amb ganes de no ferres, enfadat, i fins m'atreveixo a dir que demacrat, però com portauna gorra de pare Noel, pot ser que també sempre li hagi agradatel Nadal, però per una sèrie de successos ara no li faci moltagràcia celebrar-la, aquests successos poden ser molts, ja siguiperquè es sent sol, no té feina, se li hagi mort algun ser moltestimat ... però en realitat aquesta imatge representa la cara demolta gent a la qual no li agrada gens el Nadal ... amb això no vulldir que a tota la gent no li agradi el nadal ...

    El posicionament que tinc jo, és gairebé el mateix que el d'aquest esperit nadalenc perquè a mi tampoc és que m'agradi molt el nadal però en veritat m'ho passo molt bé o sigui no és quem'avorreixi, a part també estan els regals i el que en aquestesdates es reuneixi tota la família per sopar i passar temps junts.

    Juliana Granja 4t ESO A

    ResponElimina
  39. En aquesta imatge es pot observar un home vell,malalt i en època nadalenca.
    El que el dibuxant vol expressar,és que el nadal està,malalt.
    És a dir,ja no és el que era abans. Ara la principal missió del nadal és el consumisme.
    I ja després, reunir-se amb la familia.
    Francament si estic d'acord amb l'expressió que vol donar ja que a mesura que va passant més temps va sent més comercial.
    Encara així,sempre m'ha agradat molt reunir-me amb la familia i no crec que mai perdi l'esperit nadalenc.


    RAQUEL BOGAS GONZÁLEZ 4t A

    ResponElimina
  40. En aquesta imatge es pot veure com un home envellit esta proper a la mort. El Nadal en qui pensa tothom es d'estar en familia, els regals... I aquest home expressa la soletat i la pobresa de no tenir compañia.

    Jo crec que el dibuixant expressa un Nadal que es bastant real per a molta gent, que ha cambiat a ser aixi,ja que aquestes festes ara son toltalment consumistas i la gent pobre no te accés a aquest nou esperit nadalenc.

    Josep Bona Martínez 4tA

    ResponElimina
  41. El dibuixant ens mostra un home vell, cansat que sembla que s' estigui a punt de morir comparant-lo amb el nadal perquè en aquest temps el que només intereza es comprar i comprar i no està amb la familia.

    Crec que el dibuixant ho expresa molt bé, per què ara el Nadal és només comprar compulsivament i no està unit amb la familia.


    Scarlet Olivera
    4tB

    ResponElimina
  42. En l’ imatge de el Roto es veu a un ancià molt trist apunt de morir , que no es poc ni moure , prim i desnodrit , també esta cobert por una manta i amb un capell de nadal.

    Jo en l ’imatge veig a un ancià que possiblement esta apunt de morir per culpa de la seva edat , penso que el Roto ens vol explicar que en nadal encara que sigui una època feliç , de vegades això fa que ens oblidem de les coses tristos i que hi ha molta gent que pot passar un nadal trist.

    Victor Sanchez

    ResponElimina