Tirant lo Blanc al s. XXI?

Tirant lo Blanc és una novel·la que es va publicar al s. XV. A mesura que vagis llegint t’adonaràs que presenta temes, actituds, personatges, etc. que han canviat , han evolucionat o bé segueixen vigents al llarg d’aquests 500 anys.
Respon les dues preguntes, tot actualitzant el text i compartint la teva opinió.
  1. Com creus que són actualment les relacions entre el jovent i la gent gran? Què creus que té més importància a cada edat? S’assemblen al tipus de relació que es descriu en els primers capítols de l’obra? Raona-ho.
  2. Els ideals cavallerescos que exposa Guillem de Varoic al capítol 32 són actuals? A qui els atribuiries? Qui i com és un cavaller del s. XXI per a tu?

16 comentaris:

  1. Les relacions d’ara són menys respectuoses que al passat, perquè s’han perdut valors i principis d’educació i respecte cap a la gent gran.
    A l’adolescència el valor que té més importància crec que és la llibertat (d’expressió, de pensament, d’actuar). A la maduresa es tenen més en compte valors com la lleialtat i la confiança (per crear una família i una estabilitat laboral). A la vellesa, el que es valora més penso que és el respecte cap a la mateixa persona.
    Sí que s’assembla a la relació que tenen els personatges que van sortint (el rei d’Anglaterra o Tirant) amb l’ermità, perquè aquest és una persona gran i li tenen respecte.

    No tots els ideals cavallerescos són actuals, però si la majoria, perquè d’aquella època a la nostra els principis bàsics per ser un cavaller no han canviat. Aquets ideals actualment els atribuiria a algú que treballés amb la justícia, defensant l’ordre i la pau de les persones (militars, policies o jutges; encara que la realitat que vivim ens demostra de vegades, no sempre, el contrari).
    Un cavaller del nostre segle té que ser un home respectuós, altruista, amable i educat, lleial i de confiança.


    Angi, 1r Batx. A

    ResponElimina
  2. Acualment les relacions entre el jovent i la gent gran son d'indiferencia, ja no son com les epoques anteriors.
    El més important en cada tipus d'dedat és per als joves, passar-ho bé i aprofitar el temps i per la gent gran és aprofitar el poc temps de vida passejant amb les seves parelles o viatjant amb l'inserso.
    En això l'obra no s'assembla ja que son diferents epoques i diferents maneres de veure la vida.

    Els ideals que exposa Guillem de Varoic alguns son actuals i altres no. Els atriburia a la gent que te que tenir unes caracteristiques cavalleresques com un policia.
    Un cavaller del S.XXI seria algú que tingui leieltat als seus amos, que sigui amable i actiu i que tingui una repercusio social positiva.

    ResponElimina
  3. (1)
    Actualment, jo crec que la relació que hi ha entre els joves i les persones de la tercera edat és molt distant. Ja no es té aquell respecte o aquella admiració a aquestes persones que han viscut més que nosaltres i que tenen més experiència en la vida. Per als joves, el més important és passar-ho bé i aprofitar el moment el màxim possible (sense pensar el que fan, ni les conseqüències que tindran). Quan s'arriba a una edat mitjana, la persona madura i busca formalitzar i assegurar la seva vida. I per als ancians, és més important viure els últims dies que els hi queden amb tranquil·litat i la família. Per tant, si ho comparem amb els primers capítols de Tirant, comprovem que actualment no es té aquella relació d'admiració i respecte, com Tirant li tenia a l'ermità.

    (2)
    Els ideals que exposa Guillem de Varoic es donen en el llibre “Arbre de Batalles”, on els ideals per a un cavaller eren d'una persona caritativa, lleial, honesta, amable, de gran afabilitat, sàvia, forta i de més noble ànima. Alguns d'aquests ideals cavallerescos es segueixen conservant. En la actualitat un cavaller, per a mi, seria un home amb modals. Que et sàpiguen tractar cortesament i amb respecte. Una persona detallista i sense por d'expressar el seus sentiments.

    Cristina Ortiz
    1r Batx A

    ResponElimina
  4. Les relacions actuals entre un jove i una persona gran són més irrespectuoses, ja que abans l'educació era més estricta i dura i ara és mes liberal.
    A cada edat toca una cosa diferent, per exemple, quan ets petit l'únic que t'importa és jugar i passar-ho bé, en canvi, quan ets adolescent tens al cap altres coses com formar-te acadèmicament i mirar ja pel teu futur i quan ets adult ja assenta's el cap amb la família, el treball, etc.
    Al principi de l'obra apareix l'ermità, que ja es una persona gran, i Tirant lo Blanc, que és un jove cavaller, i es veu el respecte que li té i com el tracta com es deu.

    Els ideals cavallerescos que exposa Guillem de Varoic al capítol 32 són: l'amabilitat, l'afabilitat, la saviesa, la lleialtat, que sigui fort amb més virtuts i més bons costums que els altres. Molts d'aquests ideals no són actuals, però la majoria es conserven.
    Els atribuiria a la gent gran amb grans càrrecs socials, gent culta i educada.
    Un cavaller del s. XXI ha de ser lleial, fort, amb força de voluntat, educat i amb ganes de menjar-se el món.


    Marina Márquez Salamanca
    1r Batx A

    ResponElimina
  5. Avui dia les relacions entre la joventut i la gent gran son diferents a las de abans, ja no es tracta sempre a la gent gran de vostè.
    A la gent jove pensa més en passar-sho be amb els amics, i la gent gran pensa més en la família i el treball.
    Sí s'assembla, un clar exemple és quan Tirant parla amb l'ermità.
    Actuals no ho son, però molts si serveixen per ara. Els atribuiria a alguna persona relacionada amb els jutges.
    Un cavaller actual del s. XXI és una persona amable, educada que tracta a la gent amb cortesia.


    Vicente Marín
    1r Batx. A

    ResponElimina
  6. 1. Crec que les relacions d'ara són menys respectuosos. Els joves d'ara no els importa molt la gent gran.
    Quan ets un adolescent vols tenir el teu espai, llibertat d'expressar se i experimentar coses noves. A la maduresa penses en la família, la feina i diners. Quan ets vell baixa les ganes de provar coses noves, penses en la família i respectes les opinions de la gent.
    No ho crec.

    2. Jo crec que una mica.
    Els atribuiria als militars per començar, policies, advocats, o sigui, la gent que treballa amb les drets (justicia).
    Un cavaller ha de ser un home educat, respectuós, que ens entenguin, defensor etc.


    Deeya Shrestha
    1r BATX A

    ResponElimina
  7. En els primers capítols de l'obra es posa de manifest el respecte que el rei o Tirant senten cap a l'ermità, ja que consideren que donada la seva edat, té un punt de vista de la vida més desenvolupat i pensen que comprèn millor el món en el que viuen degut a la seva experiència.
    Aquesta idea encara es vigent a la nostra societat, sabem que les persones més grans que nosaltres han viscut més coses, però el respecte cap a aquestes persones ja no ho és tant com en l'època de Tirant, o sense anar tan lluny, en l'època dels postres pares.


    Els adolescents es troben descobrint i experimentant coses noves cada dia, canviant d'opinió i sent influenciats per la gent del seu voltant; apreciant la llibertat i alhora la restricció que suposa tenir responsabilitats en créixer, de manera que contínuament busquem els nostres propis límits.
    D'altra banda, la gent gran segurament ja no valora tant aquesta mena de llibertat, ja que fa anys que l'han assolida. En ser adults buscaran l'estabilitat i poder trobar-se còmodes dins dels límits abans explorats.


    Si els ideal d'un cavaller segons Guillem de Varoic són la lleialtat i la justícia, jo estic d'acord i trobo que així ha de ser, bàsicament, una persona que mereixi respecte, i per tant sigui un cavaller.


    María Marín García
    1rA Batx

    ResponElimina
  8. Jo penso que les relacions d'ara entre el jovent i la gent gran ha canviat molt, perquè abans es tenia un gran respecte a la persona gran i actualment molts joves han perdut alguns principis de l'educació i parlen amb la gent gran directamen i sovint sense respecte.

    A cada edat l'importància de les coses es molt diferent, a l'adolescència un vol saber qui és, la llibertat de fer les coses i provar noves experiències, mentre que a la gent més gran tenen més en compte l'educació i el valor de les coses.

    Des d'el meu punt de vista si que s'assembla a la relació de Tirant amb l'ermità, perquè li té molt de respecte ja que és una persona gran.


    També penso que la majoria de tots els ideals cavallerescos que exposa Guillem de Varoic al capítol 32 són actuals ja que el principis que es necesiten per a un cavaller no han canviat gaire. Els atribuiria a persones savies, que actuen amb justícia, amable, educat i sobretot que actués sobretot amb lleieltat.

    Mireia Brito
    1r Batx A
    26-10-2010

    ResponElimina
  9. 1. Les relacions actualment entre la gent jove i la gent de la tercera edat, varia molt segons el tipus de persona de la que es parli. Jo crec que ara s’ha perdut més el respecte cap a la gent gran, ja que no importa el que es digui després, i abans si algú feia alguna cosa malament relacionat amb la gent gran, doncs aquella persona és sentia més culpable, però ara, la gent jove d’avui en dia, passa una mica.
    La relació de respecte, és pot apreciar en els primers capítols de la novel•la, on Tirant té un respecte molt gran cap a l’ermità Jerusalem, perquè en la època actual, la persona que se’l hagués trobat no s’hagués interessat tant com ho fa Tirant, per les belles paraules del home.

    2.Els ideals cavallerescos que exposa Guillem de Varoic al capítol 32, no són actuals, ja que per començar ara ja no es classifica a una persona sent cavaller, però les qualitats s’adjudiquen per diferenciar els tipus de persones. Aquestes qualitats les atribuiria a totes les persones que siguin bones, i que siguin bons ciutadans, que se sàpiguen comportar amb la societat d’una manera madura i que imposin el respecte per tothom.
    Un cavaller del nostre segle, seria un prototip d’algú que sàpiga respectar i sigui respectat per tothom, que sigui educat i sincer, que sigui fiable i valent per enfrontar-se amb els problemes que són presents en la societat avui en dia.


    MARTA MARTORELL CRESPO, 1r batxillerat A

    ResponElimina
  10. Crec que en l'actualitat no es té tant de respecte cap a la gent gran com abans, en el passat. Els joves d'avui en dia no solem tractar les persones grans amb tant respecte com es feia temps enrere.
    El que té més importància en l'adolescència, és el tema de ser lliures, de no estar lligat a res, de poder expressar les nostres opinions sense por. El més important a l'edat adulta, és la seguretat en un mateix, és a dir, tenir les idees clares a l'hora de formar una família, treaballar... El més important de la tercera edat és voler que els altres et tinguin un respecte.
    Sí que s'assemblen al tipus de relació que tenen Tirant i el rei d'Anglaterra respecte a l'ermità que , al ser un ancià, el tracten de manera respectuosa. Ara sí, en aquella època hi havia millor tracte que ara.

    No tots els ideals cavallerescos són actuals, però la majoria podríem dir que sí, com per exemple, que un cavaller ha de ser noble i tenir virtuts que altres no tenen.
    Actualment els atribuiria, a una persona que es preocupés pels altres, vulgui defensar a les persones i vuilgui posar pau.
    Un cavaller del segle XXI ha de ser un home atent, respectuós, amable, elegant, educat i cortès.

    ResponElimina
  11. Actualment existeix una relació de distanciament entre la gent gran i el jovent, ja que s'ha perdut el respecte i l'educació entre aquests. Tanmateix la comunicació entre generacions és possible i necessaria.
    Crec que els joves necessiten auesta generació ens fa veure-ho tot des d'un altre punt de vista: l'experiència. I la gent gran necessita aquell toc d'alegría, il·lusió i innocència que donen els joves.

    Aquesta relació entre generacions no es veu en els primers capítols del llibre de Tirant lo Blanc. Es veu una relació més cordial i educada, ja que aquests valors eren molt presents en aquella època.
    Respecte a la pregunta dels ideals cavallerescos que exposa Guillem de Varoic al llibre, no es conserven els mateixos ideals actualment. Avui en dia em semblen molt fantasiosos. Un cavaller del s.XXI, per a mi, hauria de ser educat, atent, detallista i sobretot que et proporcioniseguretat i sinceritat.

    Carolina López de Castro Sierra
    1 BATX A

    ResponElimina
  12. Per a mi, la relació de la gent jove respecte a la gent gran a canviat molt als últims anys, i està clar que a malament. Abans la gent rebia les gràcies, ara reben un ignorant silenci. Fa anys la gent gran era com un model a seguir, una persona benaurada simplement pel fet de tenir més experiència, i ara aquelles persones han passat de ser un camí a seguir ha passar a ser un passat de moda i un cansí.
    Si. Desgraciadament ha canviat molt. L’educació ja no és el que era, ni molt menys. Jo no sé què és el més important en cada etapa de la vida, suposo que depèn de cada persona, però, això no te res a veure amb l’educació i la relació entre generacions, és simplement una excusa per justificar-ho.
    I ni per un moment s’assembla a l’obra de Tirant lo Blanc. Ara bé, hi ha excepcions, com en tot.


    Pel que fa a la segona qüestió, crec sincerament, que ja no és que siguin o no actuals, perquè això és una cosa que no tindria perquè passar de moda, però crec que segons l’educació que rebin les persones de petites, aquestes seran d’una manera o d’una altra, i aquesta serà la manera d’actuar respecte els altres.
    Què com seria per a mi un cavaller en el segle XXI? Una persona respectuosa i que per sobre de tot tingui els seus principis ben clars.


    María Sanromà Martín, 1er Batxillerat A

    ResponElimina
  13. Jo crec que la relació entre la joventut i la gent gran és distant encara que penso que actualment les persones grans comprenen més que abans, ja que com el temps ha canviat ells també, tot i que encara hi ha que alguns que no. A la joventut, jo crec, que el que té més importància és el desenvolupament d’un mateix i de la societat per un futur (un bon treball, treure’n diners per viure...) en definitiva, preparar-se per viure. Encara que també penso que tenen ganes de fer el que volen, llibertat. Pel que fa a les persones grans, jo crec, que el que valoren més, el que té més importància per ells, és el disfrutar de la vida, viure el moment. El tipus de relació que descriu en els primers capítols de l’obra no s’assemblen ni mica , com l’actualitat, ja que en el llibre, les persones joves tenen molt respecte a l’ermità. En la vida actual no n’hi tant. S’ha perdut el respecte a les persones grans (jo penso que també a totes)!. Estem en una societat mal educada però pot ser per l’estrés.


    Guillem de Varoic, al capítol 32, exposa ideals cavallerescos que no són actuals.
    Els atribuiria, aquests ideals, a persones que treballessin per què hi hagués un bon comportament en la societat; justícia. Serien, per exemple, els militars o els policies.
    Per mi, un cavaller del segle XXI hauria de ser un home intel•ligent, astut, respectuós, educat i lleial.

    Andrea GARCÍA CALDEIRO 1r BATX A

    ResponElimina
  14. Jo penso que actualment les relacions entre el jovent i la gent gran són molt poc respectuoses , perquè amb el pas de temps s'ha perdut aquest respecte i valor que la gent gran tenia abans. Ara les persones gaudeixen de la vida sense que ningú els posi unes normes.

    A l'adolescència el més important és expresar-se lliurament , provar coses noves i passar -ho bé amb els amics .Però quan ja madures , les coses canvien , comences a pensar en el teu futur , en la teva família.S'assempble a la relació que té el Tirant amb el vell ermità , ja que el cavaller el respectava molt perquè l’admirava molt.


    Crec que els ideals que exposa el Guillem de Varoic són actuals , ja que aquests principis no han canviat gaire.Per mi un cavaller del s.XXI ha de ser respectuós , lleial , educat i sense por d’afrontar situacions difícils.

    Yuliya Koval 1 BATX B

    ResponElimina
  15. Les relacions d'avui en dia entre el jovent i la gent gran no s'assemblen massa a les relacions d'abans. S'ha perdut molt el respecte dels més joves cap als adults. Abans era impensable no parlar de vostè a algú més gran que tu.
    A l'adolescència es dóna més importància a la llibertat, en canvi, a la maduresa es considera més important la tranquil·litat. Les relacions que es veuen al Tirant si que s'assemblen amb les d'avui en dia ja que, tot i que no tothom, encara queda gent que tracta amb el mateix respecte que el Tirant a l'ermità, a algú més gran que ell.

    Els ideals cavallerescos del Tirant sí que són actuals ja que diu que s'ha de ser virtuós, honrat, alegre i amble amb tothom... Se li podrien atribuir als jutges o qualsevol persona que tingui un càrrec jurídic important.

    Sara Cadena, 1r Batx. B

    ResponElimina
  16. 1) La relació actual entre joves i gent gran ha canviat molt. Abans la joventut si havia de parlar amb persones més grans que els joves havien de parlar-los amb respecte i educació. Ara la joventut no té cap respecte a la gent gran i molts dels joves es riuen de les persones grans perquè aquest expliquen les seves històries d'amor, de la vida...
    A l'adolescècia el que té més importància és passar-ho bé i conèixer molta gent i a la maduresa el que té més valor és respectar la família i estar bé amb tota la família.
    A Tirant lo Blanc es reflecteix molt la relació educada que tenen joves i ancians, com per exemple quan Tirant parla amb l'ermità i Tirant el parla amb respecte perquè l'ermità és una persona gran.

    2)En el capítol 32 ens exposa el llibre "Arbre de Batalles" de Guillem de Varoic, i els ideals que ell va explicar en aquest llibre alguns són actuals i d'altres no. Alguns del ideals cavallerescos actuals són ser amable amb la gent, ser lleial, ser fort...
    Per a mi un cavaller de s.XXI hauria de ser una persona bona, que ajudes al món amb la seva pau i lleiatat.


    Ariadna Vallés Alvarez
    1r BATX. A

    ResponElimina