El teu text argumentatiu

Després d'haver treballat la teva argumentació a classe, d'haver-la corregit i millorat, comparteix-la amb tothom en forma de comentari d'aquest article.

 

Ànims!

29 comentaris:

  1. Miriam Ghachem Acuña

    LA SOLUCIÓ DE CATALUNYA ÉS LA SOLUCIÓ

    La independència de Catalunya és un tema molt present aquests últims anys políticament i socialment parlant. Un lluiten per aconseguir-la i d'altres tot el contrari.

    Ens diuen o ens fan creure que tenim llibertat d'expressió però no tenim llibertat d'escollir. No permeten fer un Referèndum als ciutadans de Catalunya per consultar si volem seguir sent part d'Espanya o si preferim ser un país propi el que pugui tramitar les seves pròpies riqueses tal com diu la "Xarxa Independentista".
    Un document demostra que la independència de Catalunya és "viable", ja que segons l'estudi, se situaria entre els 10 països més rics d'Europa.

    D'altra banda, les conseqüències poden ser els arguments en contra d'aquest tema; la conseqüència de poder sortir de la Unió Europea, de la reacció d'Espanya (el país veí) o simplement no saber que podria passar-hi.

    Per tant, considero que a llarg termini Catalunya pot arribar a ser un nou Estat d'Europa però això requereix el seu treball i observacions per tal que es porti a fi aquesta proposta.

    ResponElimina
  2. Inés Campos 4rt ESO A

    Fumar mata

    Segons un estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren 8 milions de persones a causa del tabac, de les quals, 55 mil, són espanyoles. Al món hi ha 1000 milions de fumadors, dels quals 200 milions són dones.

    Entre 80 mil i 100 mil joves es converteixen en addictes al tabac cada dia. Els fumadors tenen un risc més alt de patir càncer, tenen capacitats pulmonars reduïdes i es fan mal bé els òrgans i la llengua. El tabac és responsable del 33% dels càncers en els homes i del 10% en les dones. També del 90% dels càncers de pulmó.

    Segons l'Enquesta Nacional de Salut (ENS), les últimes dades sobre el tabaquisme a Espanya indiquen que el 31% de la població fuma (un 28,1% diàriament i un 2,9% de forma ocasional), el 17,3% declara que ha estat fumador i el 51,7% mai ha fumat. El 80% dels fumadors a Espanya reconeix que va començar a l'adolescència segons l’ENS.

    El Ministeri de Sanitat va aprovar una Llei antitabac que prohibia els fumadors fumar en establiments tancats, i segons un estudi del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, els nivells d'exposició al fum del tabac en establiments públics s'ha reduït un 80%.

    I és que un cigarret menys equival a 11 minuts més de vida, ja que l'esperança de vida augmenta a mesura que deixes de fumar. Augmenta 9 anys si es deixa de fumar abans dels 40, 6 anys si es deixa abans dels 50 i 3 anys si es deixa abans dels 60. A més a més, un de cada dos fumadors, mor a causa del tabac segons un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Cardiologia.

    En conclusió, no és gens recomanable fumar, ja que perjudica la salut i redueix l'esperança de vida. I tot i que s'ha reduït el nombre de fumadors passius gràcies a la Llei antitabac, continua sent la causa de mort de massa persones cada any que, si no fumessin, no moririen.

    ResponElimina
  3. Mireia Fernández 4rt ESO B


    En el joc dels fumadors no hi ha volta enrere


    El Doctor Richard Doll va ser el doctor anglès que va obrir els ulls a tots els fumadors del món. Va avisar la perillositat que hi ha a l’hora de fumar i la relació que hi ha amb el càncer de pulmó. En el procés de la seva investigació, ell mateix va deixar de fumar. En 1954 el 80% dels britànics fumaven, però avui dia el percentatge ha disminuït al 21%.



    Segons la infermera Cristina Martínez, infermera del col·legi oficial de les infermeres de Barcelona, fumar pot causar càncer i impedir que el cos el combati. Les substàncies tòxiques en el fum del cigarret pot debilitar el sistema immunitari del cos, matant les cèl·lules cancerígenes. També les substàncies tòxiques del tabac pot perjudicar l’ADN. Quan és perjudica una cèl·lula, pot començar a créixer sense control i forma un tumor cancerigen. A més d’aquests problemes, fumar pot causar càncer a la laringe, faringe, esòfag, pulmons, al cor, perdre fertilitat, empitjora la dentadura, els dits i les ungles es poden tornar d’un color diferent, la pell es pot arrugar i presentar psoriasis i els que fumen es poden sentir relaxats, ja que són la gran majoria nerviosos.

    Per poder combatre aquest vici només cal procurar no fumar, o també anar al metge i que recomani alguna medicina per deixar de fumar. Deixar de fumar ajuda molt al cos, ja que la sang pot circular amb més facilitat i els òrgans perjudicats poden fer el seu treball amb cap mena de dificultat.



    En conclusió, fumar perjudica molt, perquè perjudica els òrgans del cos i sobre tot la salut, ja que si fumes pot causar càncers en un futur i malalties. Bastants projectes confirmen que si fumes pots aparentar més anys del que tens i podries morir més jove. Però si deixes de fumar, totes aquestes conseqüències seran poc probables que et pugui passar.
    Com diu el paquet del tabac: FUMAR MATA. Encara que aquesta frase sigui antiga, té tota la raó.

    ResponElimina
  4. Natàlia Cosmes 4tB

    EL RACISME NO ÉS UNA BONA ELECCIÓ.



    Tota distinció, exclusió, restricció o preferència basada en motius de raça, color, llinatge o origen nacional o ètnic que tingui per objecte o per resultat anul·lar el reconeixement, gaudi o exerceixi en condicions d'igualtat, dels drets humans i les llibertats fonamentals en les esferes política, econòmica, social, cultural o en qualsevol altra esfera de la vida pública.
    Pel que fa el racisme, no és cap bona ideologia per a l’ésser humà. N’estic en contra perquè al món hem d’emanar la igualtat, la tolerància i el respecte entre totes les ètnies i fomentar la pau.

    Aquest fenomen no pertany només al passat, és quotidià, alimentat per les ideologies defensores de societats basades fonamentalment en l'explotació de l'home per l'home. El tema és també d'actualitat ja que en els últims anys s'ha estès de forma preocupant en diferents punts del planeta. Per exemple, els neonazis i "skinheads" a Alemanya, que incendien albergs d'immigrants; els partidaris del Front Nacional de Jean Marie Le Pen a França, que ofeguen marroquins a les aigües del Sena; els feixistes que a Rússia ataquen estudiants llatinoamericans; la discriminació a Espanya contra els "sudaques" (sud-americans); etc. Encara així, els EUA superen amb diferència a la resta de països pel que fa el racisme.

    ResponElimina
  5. Fran Pérez 4tA

    El tabac afecta especialment als adolescents

    Segons l’organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (CDE), Espanya mostra unes taxes de les més altes en el consum de tabac entre els adolescents. Aquests nois i noies, segons l’organització Mundial per la Salut (OMS) comencen a consumir entre els 13 i els 18 anys.

    En l’actualitat un estudi del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), quasi un 30% dels adolescents espanyols fumen, i cada vegada és més habitual que hi hagi més noies fumadores que nois.

    Haver-hi moltes organitzacions que avisen que com més abans es comença a fumar més possibilitats hi ha de patir algunes malalties cròniques com càncer de pulmó o càncer bucal. També poden patir malalties corporals com halitosis (mal alè permanent), bronquitis, pneumònia i molts més refredats que no pas un no fumador.

    En conclusió, segons un estudi fet per la fundació Pfizer la majoria dels adolescents a Espanya i al món comencen a fumar si estan en un entorn d'amics o amigues fumadors/as i també la seva addicció perdura, ja que el seu cervell està en desenvolupament i és més addictiu a la nicotina, això provoca que tinguin més possibilitats de patir aquestes malalties.

    ResponElimina
  6. Jobanjot Singh 4rt ESO-A


    L'alcoholisme és dolent pels joves

    La venda de l'alcohol als menors està totalment prohibit, però sembla que als joves això els és igual, ja que segueixen consumint-ne sense importar-los les conseqüències. Una enquesta estatal sobre l’ús de drogues en estudiants fet en 2012-2013, demostra que el consum de l'alcohol entre joves de 14 i 18 anys ha augmentat en els últims dos anys. Aquesta enquesta agafa com a mostra 27500 estudiants de 750 instituts de tota espanya.

    Segons el U.S. Department of Health and Human Services, National Institute on Drug Abuse, alguns dels problemes que causa són; canvi d'estat emocional, augmentant les conductes de risc, com els suïcidis, ja que desinhibeix i fa que la persona no comporti com ho hauria fet si no hagués begut.

    Altera les sensacions, dificultant la vista i la capacitat auditiva. Dificulta les habilitats motores, això fa que la persona perdi l’equilibri, la coordinació i el temps de reacció és molt més lent.i per últim tens més possibilitats de tenir malalties, principalment de fetge, però també disminueix la freqüència cardíaca i la pressió arterial.

    En conclusió, l'alcohol encara que no sigui una droga molt perillosa i el seu consum estigui legalitzat en molts països segueix sent un gran problema i més si són els joves els que el consumeixen.

    ResponElimina
  7. Mariam Kirkitadze, 4rt ESO A
    L'avortament hauria de ser sempre penalitzat a no ser que sigui per motiu de violació.

    Entenem l'avortament om la interrupció del desenvolupament del fetus durant l'embaràs. D'aquesta manera existeixen dos tipus d'avortament: l'espontani, que prové de causes oculars o maternes (naturals), i l'induït, per causes mèdiques.

    Es qüestió ètica i problema legal quan, de forma voluntària, s'interromp un embaràs indesitjat. L'avortament és una qüestió ben polèmica perquè implica un conflicte de drets o valors positius, l'autonomia i llibertat de la mare, i el dret de la vida que està en gestació.

    Segons el codi penal espanyol de 1995, en els articles 144 i 145, castiga tant la mare que avorta com a totes aquelles persones que, d'una manera o altra, hi col·laboren. Ara bé, aquest nou codi manté en vigor el cèlebre article 417 bis de l'anterior codi pena: és l'article que, el 1985 en ple debat
    públic sobre la convivència o no de despenalitzar l'avortament, concretar les tres circumstàncies en les quals es despenalitzaria:

    La primera seria que l'embaràs fos un perill per a la vida o la salut física o psíquica de la dona. La segona, l'embaràs sigui conseqüència d'una violació(fins a dotze setmanes i amb denúncia) i per l'última i no menys important que se suposi que el fetus haurà de néixer amb greus problemes físiques o psíquiques (vin-i-dues setmanes)

    Personalment crec que s'hauria de renovar la llei referent a l'avortament i que no fos considerat un delicte fora de les circumstàncies esmentades anteriorment. El GIRE( Grup d'Informació de reproducció Escollida) és una organització de Mèxic que es dedica a recopilar dades i informació sobre la reproducció per realitzar diversos estudis, xerrades, campanyes, etc.

    Tal com ens mostra una estadística feta per aquesta organització, a 54 països del món (40,5%. Entre els quals França), està permès avortar sense cap mena de restricció. A 72 països (25,5% , on s'influeix Andorra) està permès avortar per salvar la vida de la dona. A 14 països (20,7% entre els quals Gran Bretanya) està permès per raons socioeconòmiques. A 33(9,8%) per raons de la salut. A 20 (2,7%) pel salut mental i finalment només a dos països del món (Xile i Salvador, 0,7%) està totalment prohibit.

    En conclusió l'avortament dit de manera vulgar, és matar un fetus, és el mateix com si matessis a una persona, ja que es un delicte molt greu. D'acord amb la nova llei esmentada dalt, l'avortament hauria d'estar totalment prohibit a no ser que sigui causa d'una violació o motius també esmentats més dalt.

    ResponElimina
  8. Víctor Calso 4tB

    Alguns policies americans són racistes.


    En aquest text explicaré el racisme, en concret el que es pot trobar en moments de detencions policials als USA.

    Els Estats Units d'Amèrica és un país caracteritzat per les races, cultures i religions dels habitants,a causa de la gran emigració del segle XV. En aquest país es podia trobar esclavitud d'indígenes americans i importacions d'esclaus africans. L'esclavitud va desaparèixer al legalment el 1863 després d'una guerra civil. Tot i això segueix havent-hi racisme.

    A l'actualitat encara es veu molt de racisme policial, és a dir, no tracten per igual les detencions de negres que de blancs. En moltes de les enfrontacions de afroamericans contra policies dels Estats Units hi ha víctimes afroamericanes. Tot això es sap perquè a internet la gent penja els vídeos d'aquestes detencions que acaben amb morts de negres, que encara que estiguessin immobilitzats el policia l'acaba disparant i matan. Per això la gent surt al carrer a queixar-se d'aquestes morts.

    Molta gent que es manifesta i es queixa,és perquè, no hi ha dret a que passin aquestes mort i menys que siguin sense sentit.

    ResponElimina
  9. Josep Segura 4t d'ESO A


    L'avió és el mitjà de transport més segur que existeix avui dia.

    Recordeu les moltes pel·lícules on l'argument principal és un accident d'avió? Doncs, segons les estadístiques dels deu últims anys, l'avió s'ha convertit en el mètode de transport més segur.

    Al voltant del món l'avió és mètode de transport més segur, ja que, de mitjana, hi ha uns 2,8 accidents per cada milió de vols segons les estadístiques de l'Associació de Transport Aeri Internacional i la Aviation Safety Network.

    A part de les estadístiques, que només inclouen les dades dels avions, s'ha fet un estudi en el qual es compara la probabilitat de sofrir un accident de cotxe (1 entre 5 mil), amb l'avió (1 entre 10 milions). Però aquest estudi encara es queda curt, i és que a mesura que la tecnologia avança, la probabilitat d'accidentatge és més baixa en qüestió de l'avió, gràcies a les noves tecnologies i a la gran preparació dels pilots i de l'equip d'hostesses.

    En conclusió; és molt poc probable tenir un accident d'avió, i, personalment, em sembla un dels mitjans de transport més segurs que existeixen avui dia.

    ResponElimina
  10. Weimen Qiu 4t ESO A

    La creació dels automòbils va ser una mala idea

    Des de l'aparició dels automòbils, la mort d'accidents i la contaminació es veu incrementada, especialment la contaminació, això dona causa als automòbils que expulsen massa CO₂. Si ens fixem, la contaminació és la causa de la presència de compostos químics a la seva composició normal o per la presència d'aquests en una concentració superior a la natural.

    Segons la scea la meitat del total de la contaminació d'origen humà prové del transport, és a dir, els avions i automòbils. L'estudi de scea diu que la vida útil d'un cotxe mitjà produeix 300 litres de partícules i unes 34 tones de CO₂. Pràcticament el 80% dels contaminants que s'aboquen a l'atmosfera provenen de la combustió de carburants fòssils.

    Per l'altra banda, una organització anomenada Ecologistes en acció diu que la majoria de la contaminació acústica és deguda als automòbils causant problemes psicològics, físiques, socials i econòmiques com per exemple malestar, estrès, pèrdua d'atenció, trastorns, conductes agressives, etc.

    També va haver-hi d'accidents, segons l'estudi de Enginyersbcn des de l'aparició dels automòbils la mitjana d'accidents a l'any es va incrementar uns 20% i que en aquest 20% la majoria són homes.

    En conclusió, és veritat que gràcies a la creació dels automòbils ens ha facilitat molt la nostra vida diària fent-lo servir com a mitjà de transport o per temes de comerç, però també ens ha perjudicat molt al nostre planeta contaminant-lo de CO₂.

    ResponElimina
  11. David Duaigües 4t ESO B

    És injust que les famílies xineses no puguin tenir més d’un fill




    Encara avui dia, a la Xina, les famílies només poden gaudir de tenir un fill bàsicament per temes de superpoblació al país. Molts xinesos i xineses no estan d'acord amb aquesta llei.

    Que només es pugui tenir un fill és molt injust, moltes famílies xineses s'han de veure forçades a cedir la custòdia dels fills si ja en tenen més d'un, la qual cosa que als pares els trenca el cor. S'ha intentat eliminar aquesta llei però encara no ho han aconseguit. Hi ha hagut moltes mobilitzacions en contra i milers de recollides de firmes però han servit de poc, ja que no ha canviat res al respecte. Moltes de les famílies han optat per emigrar a països propers, tenir els fills i tornar. Hi ha cops que funcionen, i d'altres que no els deixen. És injust que un govern hagi de posar el nombre de fills que ha de tenir una família independent i que, en teoria, ha de ser "lliure" per escollir el nombre de fills que vulguin.

    La meva opinió és que els xinesos tindrien que tenir la llibertat per poder decidir per ells mateixos si tenir o no fills i si en tenen, voler més d'un o no. Estic en contra de la llei establerta que no deixa tenir més d'un fill i crec que es tindria que eliminar per tal que cada família pogués prendre les seves decisions sobre aquest tema.

    ResponElimina
  12. Winnie Bernardino 4rt ESO A

    L’alcohol és un perill per als adolescents

    L'addicció a l'alcohol és perillós per als adolescents, ja que el consum excessiu els incapacita per tenir un conducte correcte. Malgrat que coneixen les conseqüències negatives que pot causar en la salut física, mental, social i familiar, alguns segueixen consumint alcohol. A més a més, el cos d'un menor no està físicament preparat per absorbir tal substància amb massa quantitat com d'un adult.

    Segons la sèrie "Alcohol i la salut", l’any 2004 es va realitzar una enquesta als adolescents amb l'objectiu de conèixer els motius pels quals consumien alcohol. Els joves consideren l'alcohol com un instrument que facilita les relacions socials, com per exemple, poder estar amb un grup i també com una manera de diversió. I també l'utilitzen com un pas que els ajuda a sentir-se "grans".

    L'adolescència és l'etapa més vulnerable, en la qual el desenvolupament de l'organisme juvenil no s'ha completat. Segons "L'alcohol i la salut" hi ha molts efectes desfavorables que el consum d'alcohol té sobre la nostra salut. El consum excessiu comporta un conjunt de problemes associats, com la pèrdua de la memòria i de la capacitat intel·lectual, el canvi de conducte, el descuit d'alimentació, no poder aguantar un dia sense beure alcohol i moltes coses més que apareixen durant l'adolescència. La major part d’aquests efectes poden causar els accidents de trànsit, fracàs escolar, iniciació en el consum d'altres substàncies tòxiques, problemes familiars i de comunicació, sexe sense protecció, violència, etc.

    El 2006 l'Organització de la Salut va plantejar la "Carta europea sobre l'alcohol", amb un conjunt d'estratègies davant del consum d'alcohol. Algunes d’aquestes estratègies són informar les persones sobre les conseqüències del consum d’alcohol per a la salut, promoure uns entorns laborals, públics i privats, establir i fer respectar les lleis, etc. Alguns països van aplicar amb èxit aquestes normes, que demostra que es poden aconseguir beneficis sanitaris i econòmics significatius, adaptant-les a les diferents cultures i diferents entorns socials i econòmics de cada país.

    En conclusió, l'alcohol perjudica el creixement, el desenvolupament de la personalitat i redueix la capacitat d'aprenentatge dels adolescents, és a dir, provoca el fracàs escolar. Per això la meva opinió és que l'alcohol és un perill per als adolescents.

    ResponElimina
  13. Bruno Meola 4t A

    El tabac és perjudicial per la salut de les persones.

    Avui us explicaré els efectes que té el tabac en el nostre corp. us diré els principals tòxics, els seus efectes i els resultats d'uns estudis de l'OMS i el Ministeri de Salut d'Argentina.

    Cada any moren aproximadament sis milions de persones, de les quals més de 600 mil són no fumadors que estan exposades al fum aliè.(Dades extractes d'un estudi de l'OMS).

    "Fumar mata" és una frase que molta gent utilitza, però, en realitat, el que mata són els més de 250 tòxics que té el tabac, com per exemple la nicotina, que pot causar càncers, malalties pulmonars i altres patiments.

    Segons un estudi del Ministeri de Salut d'Argentina, el tabac també afecta en l'estètica de les persones; alguns dels principals efectes són l'envelliment prematur en la pell, la deshidratació de la pell, etc.

    Les substàncies més importants i rellevants del tabac són: la nicotina és una droga psicoactiva, que és responsable d'una bona part dels efectes del tàbac sobre l'organisme; monòxid de carboni, gas incolor d'elevada toxicitat; arsènic: component altament nociu...

    En definitiva el tabac és la principal causa de malaltia, i mort al món. A l'any moren més de 6 milions de persones al món a causa del tabac. I per aquestes raons a la meva el tabac no m'agrada gens.

    ResponElimina
  14. Berta Tarragona 4tB

    El tracte dels animals com a objectes


    El tracte dels animals com a objectes és un fet que ens hem acostumat a veure. La compra i venda dels animals és una de les causes que fa que tractem els animals com a objectes.

    Els animals són éssers vius i tenen dret a tenir una vida com qualsevol humà. Si els humans no es venen ni es compren, per què els animals sí? D'altra banda, la gent que compra un animal com a caprici o per tenir-lo, acostuma a cansar-se'n a no donar-li les necessitats que comporta.

    Hi ha persones que utilitzen als gossos per guanyar diners, ja sigui per fer curses, vendre'ls, fer batalles, etc. Pel que fa a les botigues que venen animals, un 95% procedeixen de granges que es dediquen a la cria d'animals. En aquestes granges els animals són tractats cruelment, els obliguen a criar sense descans. Moltes de les gosses que es troben allà, acaben tenint càncer de mama, a causa de les males condicions a les que es troben: escassa llum, espai reduït, falta de menjar, no tenen higiene ja que mai les han rentat i s'han de fer a sobre les necessitats.
    Per sort, hi ha protectores d'animals que es preocupen pel ben estar dels animals.

    Quan adoptem un animal ens hem d'assabentar d'on prové. A la protectora hi ha molts gossos esperant que han estat abandonats.

    ResponElimina
  15. Andrea Massagué Morales 4t B

    El maltracte dels animals com a diversió, ha d’acabar.

    Segons la declaració universal dels drets dels animals, aprovada per la Organització de les Nacions Unides (ONU) i la Organització de les Nacions Unides per a la Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) si és necessària la mort d’un animal ha de ser instantània i indolora, però sembla que això no es respecta.

    Els animals utilitzats per a diversió en els circs o en els espectacles dels zoològics són maltractats des de petits obligant-los a obeir i a fer actes antinaturals. Aquests pateixen malalties físiques i psicòlogiques, viuen en espais reduïts sense poder-se moure i amb estrès per estar a prop d’altres animals que podrien ser els seus depredadors.

    Un estudi de la Fundació per a l’Assesorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) confirma que cada any són maltractats 60mil animals en festes populars a Espanya. Aquestes festes estan subvencionades amb diners públics.
    Moltes d’aquestes celebracions tenen com a protagonistes els bous (les curses de bous), altres exemples són les curses d’oques que consisteix en penjar oques a la plaça del poble i la gent muntada a cavall ha d’aconseguir arrencar-los el cap, o també “El apedreamiento de Judas” on joves del poble llancen pedres a un ninot que simbolitza a Judes que està envoltat de càntirs plens d’esquirols i gats que finalment moren a causa de les pedrades.

    Així doncs, si som tolerants amb la violència festiva amb animals ens degrada com a persona i de fet desacredita la imatge d’un país que aspira a ser progressista i civilitzat.

    ResponElimina
  16. Dylan Muñoz 4rt ESO A

    La majoria dels accidents de tràfic estan causats per 3 factors. Factor humà,mecànic i climatològic.



    Els accidents de tràfic són una de les majores causes de mort que existeix.N’hi han moltes teories de quí es la culpa, del per què passa etc etc.
    La veritat i es que desprès de pensar-hi molt. Ja he arribat a una conclusió i es que:la majoria dels accidents ocurreixen per els factors, humà,mecànic i climatològic.


    En el factor humà n’hi trobem els accidents que ocurreixen per conduir amb els efectes del alcohol, realitzar maniobres imprudents, efectuar avançaments en llocs prohibits,desobeir els senyals de trànsit,per exemple passar un semàfor amb llum vermella o no detenir-se enfront d'un senyal d'alt,
    circular pel carril contrari, etc etc.

    N’hi han molts més, però els més famosos són el de la alcohol, el realitzar maniobres imprudents i el de passar un semàfor amb llum vermella.

    El factor humà és el més problemàtic i també el que és més fàcil solucionar-ho les causes.
    En el factor mecànic hi trobem vehicles en condicions no adequades per a la seva operació (sistemes avariats de frens, adreça o suspensió), manteniment inadequat del vehicle.

    Això es solucionaria fent una revisió al vehicle cada cert temps.
    I després hi trobem el factor climatològic.

    Boira,humitat,ensulsiades,zones inestables,enfonsaments,semàfor que funciona incorrectament, condicions de la via (esquerdes, buits, obstacles sense senyalització)
    La solució seria conduir amb molta atenció i no anar-hi a molta velocitat.


    En conclusió, encara que no ho sembli podem veure n’hi existeixen moltes solucions per evitar-hi la major quantitat de accidents de trànsit possible

    ResponElimina
  17. Irina Voskoboynikova 4t ESO B

    NO DESCARREGAR L’iOS 10 SERIA UNA BONA OPCIÓ

    Amb el llançament de l'iPhone 7 ha arribat el nou sistema operatiu, més conegut com l'iOS 10, que es podrà descarregar a mòbils d'Apple anteriors. No havien moltes notícies sobre el producte, per això quan va sortir, a molta gent no li va interessar.

    El que entra amb el nou sistema són les noves emoticones i la renovada pantalla de bloqueig, la possibilitat d'eliminació d'aplicacions bàsiques, el canvi de so del teclat i del bloqueig, entre altres.

    Segons els comentaris dels usuaris de les xarxes socials, les seves opinions són aquestes: a la majoria els ha semblat útil eliminar aplicacions bàsiques i gens útil la pantalla de bloqueig. Els nous sons tampoc han tingut bones crítiques, però el que menys ha agradat a la gent són les noves emoticones, ja que són completament diferents. El pitjor de tot és que si te'l descàrregues, ja no hi ha marxa enrere.

    En conclusió, descarregar-lo podria tindre conseqüències tan negatives com positives, depenent de la persona, ja que cadascú té la seva opinió, el seu punt de vista i els seus gustos. O si algú no es decideix, es pot deixar l’iOS anterior.

    ResponElimina
  18. Erika Galindo 4rt ESO A

    Catalunya un lloc per visitar.

    Catalunya és una de les comunitats autònomes d'Espanya més visitades per turistes, gairebé tots estrangers. Les dades que ho afirmant, són tretes de l'Institut Nacional d'Estadística.

    El turisme a Catalunya és molt sovint, ja que conte molts monuments importants i llocs on poder gaudir de dies de tranquil·litat com per exemple les platges, càmpings o inclús pobles del costat de Barcelona que poden anar amb transport públic. Els turistes que més visiten aquesta comunitat són els xinesos, americans, russos i francesos.

    Els turistes aprofiten qualsevol festa per poder viatjar, ja que nomes es veu turistes en vacances, és a dir, estiu o nadal, si no que cada dia es veuen estrangers sigui hivern, tardor o que estem en horaris de treball ells estan aquí visiten les ciutats que hi ha, pobles; inclús alguns és queden a viure aquí, després d'haver visitat Catalunya.

    En conclusió, gairebé tot el món que viatja a Espanya visita Catalunya sobretot Barcelona, entre altres ciutats i pobles.

    ResponElimina
  19. Nesrin Charf 4rt A

    Les marques blanques són millors que les primeres marques

    Sembla que les primeres marques són de millor qualitat, oi? Tenim tant en compte les marques líders quan comprem que ens oblidem que les marques blanques són tant bones que les primeres.

    Els productes de primeres marques són de millor qualitat, segons un estudi elaborat per la IE Universitat,"Un 70% dels consumidors creu que les marques de distribució són tant bones que les de fabricants". Aquest percentatge contrasta amb que un 67% dels consumidors opina que "els productes de marques liders són millors que els de distribucciò",afirma Martín Boehm, degà d'estudis universitaris i professor de marketing.

    Els productes de distribucciò no inverteixen en publicitat, segons un estudi elaborat per la IE Universitat, que coneixença seva existència per la seva venda en supermercats, hipermercats, etc. Són més barats, un 30% o un 40% menys que les primeres marques.

    L'ONU fa poc va fer un anàlisis de 40 marques diferents de llet. Als resultats penjats a la web es veu que la llet amb millor qualitat era la marca de llet HACEANDO del supermercat Mercadona.

    En conclusió, les marques blanques poden ser tant bones que les primeres marques, tenint algunes diferencies, però la qualitat és la mateixa.

    ResponElimina
  20. Robert Azcona


    El gran problema de les drogues


    Una droga és una substància que s’introdueix a l’organisme i que pot modificar temporalment la percepció o el sistema nerviós d’una persona i que pot crear addicció.


    Les drogues estan classificades en legals e il·legals. Les legals són: l’alcohol, el tabac i alguns fàrmacs.

    Les il·legals són: la cocaïna, la marihuana, LSD, èxtasis, heroïna, etc.


    Les drogues legals més consumides són, la Coca-Cola,. el te, el cafè, el tabac, l’alcohol i els medicaments indicats per al metge.

    El consum de les drogues il·legals, es pot patir una amplia gamma de trastorns, tant físics com mentals.


    L’experiència a demostrat l’important que és prevenir. És vital que els joves ocupin el seu temps lliure de la millor manera, fent esports, tallers, etc.. i sobre tot que tinguin un bon ambient familiar i social, que es sentin integrats.


    Jo estic totalment en contra del consum de drogues perquè produeixen un greu deterior tant a nivell físic com psicològic.

    ResponElimina
  21. Junxain Zhang 4t ESO A

    Portar una dieta rica en carbohidrats ajuda a l'evolució del cervell humà

    Un estudi internacional liderat per la professora-investigadora ICREA de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Karen Hardy.

    Ha demostrat que els carbohidrats són la millor forma d'obtenir la glucosa i l'energia que necessita l'organisme.

    La professora Jennie Brand-Miller, coautora de l'estudi i investigadora del Centre Charles Perkins de la Univertat de Sydney, explica que tot i que el consum de carn va ser important, sense l'energia que proporciona els carbohidrats el nostre cervell tindria menys possibilitats d'evolucionar.

    Els investigadors de la UAB també demostren que si els humans solament utilitzéssim la dieta del Paleolitic no haurien evolucionat el seu cervell.
    També amb l'extensió de cuinar els aliments amb el foc, la digestió dels carbohidrats rics en midó va avançar i es va convertir en una font de glucosa reformada que va permetre l'acceleració del creixement del cervell.

    En conclusió, aquest estudi ens pot demostrar la importància que té els carbohidrats i, la seva funció que té en el nostre cervell, perquè sense els carbohidrats que consumin cada dia el nostre cervell no hauria evolucionat fins ara.

    ResponElimina
  22. Marcos Mansilla 4 B

    La religió no es la causant de tots els conflictes.

    En aquest text parlaré d'un tema delicat: La religió, però no la religió en si mateixa, si no de totes les opinions sobre aquesta, parlaré en defensa de la religió, la seva existència, és una necessitat.

    I comencem amb una pregunta: "Com pot ser bona la religió si ha causat tantes morts?."
    Tenim en compte les guerres que "ha causat", "És la religió en si?". És a dir, les religions principals es basen en l'escrit d'un llibre, on hi ha tants passatges bons i dolents. Però, quina és la necessitat d'agafar la part dolenta i fer-la realitat? És l'home el qui decideix al final.

    I ens desplacem al tema: Ens ajuda la religió?
    D'alguna manera si. Ja que des de petits, ens han inculcat la idea que si fas coses bones, obtindràs recompenses, on si fas de dolentes, obtindràs càstig.
    On també ha tingut paper en bases d'idees filosòfiques que han permès l'evolució humana.

    Quin és el problema entre religiosos i no religiosos?
    Simplement la posició de bàndol on es troben.
    Els religiosos es pengen d'un pèndol de superioritat de moral i enteniment espiritual, i els no religiosos es pengen d'un pèndol de superioritat d'intel·ligència per comprendre la ment humana. Es dediquen a atacar l'altre bàndol sense veure que la religió no és més que una eina que fa de suport espiritual com una arma de manipulació.

    Això si, l'ultima paraula la té la persona en decidir de quin punt veure-la.

    ResponElimina
  23. Yohana Zuloeta Sotelo 4t d'ESO A

    Avortament lliure i gratuït

    L'avortament és la interrupció d'una forma provocada de l'embaràs i es pot donar amb o sense assistència mèdica. A continuació exposaré una sèrie d'arguments per demostrar que l'avortament no és bo i que és l'assassinat d'una persona.

    En primer lloc, les intervencions que es porten a cap en l'embaràs d'una dona és un risc molt greu, ja que la dona es pot quedar estèril i s'exposa a una perforació de l'úter. Molts de nosaltres veiem amb bons ulls avortar en un cas de violació, però si la noia no pot criar el nadó per casos econòmics o traumàtics, el que podrien fer és deixar que neixi i donar-lo en adopció. L'avortament tampoc es podria practicar ni les tres primeres setmanes, ja que en uns dies l'embrió està enganxat a l'úter i al cap de tres setmanes el fetus té una mica de forma i li comença a batejar el cor. Així doncs, aquest fetus tan desenvolupat pràcticament és un ésser humà.

    L'avortament causa molts problemes i conseqüències importants tant físicament com psicològica. L'avortament és un assassinat i la forma més fàcil d'evitar-ho és tenint precaucions en les relacions sexuals. Amb una mica de responsabilitat podem acabar amb aquest crim.

    ResponElimina
  24. Sergio Díaz Rosillo 4rt ESO A

    L'avortament és un dret , no un privilegi

    Tot i que el dret d’avortar hauria de ser primordial per a qualsevol dona del món, no totes hi poden gaudir-ne.

    En països com Rússia,Canadà ,Estats Units,Xina i la majoria dels països europeus,l’avortament és legal a petició de la dona durant un període de gestació.Per altra banda , en la majoria dels països africans ,Sud-Amèrica i Oceania l’avortament és il·legal i està penalitzat amb presó per a les persones que hi hagin intervingut.

    Tots els països que no accepten el dret a l'avortament ho fan per tems religiosos, però on és legal només tenen el dret de fer-ho abans de la dotzena setmana , ja que es pot considerar científicament una vida.A més a més, per la seguretat de la mare, ja que hi podria aver-hi complicacions si el fetus està massa desenvolupat.

    Els països que tenen l'avortament il·legalitzat ho fan per protegir la vida del fetus. Però tot i així és una contradicció, ja que segons un estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), reconeix que almenys unes 70 mil dones moren cada any a causa de les complicacions d'avortaments insegurs, això correspon a un 13% de les 600 mill morts maternes que es produeixen anualment a escala mundial. Les morts que s'impedeixen dels fetus,provoquen moltes morts de mares innecessàries. A més, les dones que decideixen tenir aquest tipus d'intervencions de forma il·legal poden arribar a patir unes seqüeles irreversibles a causa de complicacions, sense parlar dels efectes psicològics d'un avortament.

    En conclusió, l'avortament hauria de legalitzarse en tot els països , ja que qualsevol dona té dret afer el que ela vulgui amb el seu cos i no el que l'estat vol.

    ResponElimina
  25. Lenin Vásquez Marín 4t ESO B

    Tortura no és art ni cultura

    Les curses de brous són considerades la festa nacional d’Espanya.

    No obstant això moltes persones, entre les quals, jo estem en contra d’aquests espectacles. Hi ha gent que afirma que el toreig es una tradició de tota la vida, sense parar-se a pensar que la diversió d’uns pocs es porta la vida amb sofriment de molts animals.

    En oposició a possibles arguments a favor d'aquesta activitat; En primer lloc, l'argument de la tradició, em sembla insuficient, ja que hi ha moltes altres tradicions que hem eliminat per anar en contra dels nostres principis actuals com a persones, com les baralles entre esclaus i lleons, els ritus religiosos en els quals es feien sacrificis humans, etc. Quant als quals diuen que 'els brous són cultura' no poden estar més equivocats perquè, segons el que jo entenc per cultura, aquesta serveix per civilitzar a l'ésser humà, i crec que no hi ha gens més incivilizad que la crueltat. D'altra banda, hi ha qui diu que al que no li agradi que no miri, per la mateixa regla, al que no li agradi que faci els ulls grossos a les guerres o a les injustícies.

    Encara que el que més em crida l'atenció és que les persones que la defensen pensen que els toros han estat criats per morir en una plaça. Jo estic en contra de les corregudes de toros, en primer lloc, perquè veig que en elles hi ha maltracto animal innecessari i que els toros sofreixen. I en segon i ultim lloc, perquè el fet de denominar cultura al que és matança no deixa de ser una cosa absurda.

    Per començar haig de dir que mai he estat a favor de les curses de braus i crec que mai ho estaré, per unes senzilles raons que em semblen justes. Primer, començaré dient que el maltractament animal és una brutalitat en qualsevol àmbit, i més encara si es fa com a diversió. És depriment saber que molta gent espera amb ganes el moment de les festes populars que aquests animals que pateixen entre sofriment.

    D'altra banda, a més del dolor, han d'aguantar la humiliació a les quals se'ls exposa. I això és així perquè en les curses es 'mareja' al toro, se li tracta com si fos un objecte sense sentiments, amb el qual jugar per després tirar a les escombraries. I a part de tot això, em sembla que el maltractament dels brous (que no les corregudes), donen una mala imatge i incerta dels Espanyols.

    ResponElimina
  26. Estel Palau 4t ESO B
    Lliures d’estimar a qui vulguem:

    Avui en dia,en el segle XXI, encara hi ha gent que no accepta que un ésser humà pugui estimar algú del seu mateix sexe, o les persones que no es senten comodes amb el seu físic o sexe i decideixin canviar-ho.
    Per exemple, també, que no s’acceptin els matrimonis homosexuals, no tenen una raó coherent per no deixar que dues persones que s’estimen i volen passar la resta de les seves vides compromesos l’un amb l’altre, no puguin perquè no tenen els mateixos drets que una persona que vol casar-se amb algú del sexe oposat.

    El que és lleig és que si tan presumeix el món de la ment oberta i la igualtat de gènere a tot el món, quan veuen una parella homosexual, agafats de la mà pel carrer o donant-se un petó, no puguin pel simple fet que la gents els miri malament i els hi fagin un mal gest, no estaria malament que la societat d’avui en dia fes una mica de cas als drets humans i sapiguessin que tothom té llibertat de pensament i d’expressió que això comporta a no ser inquietat per ningú en per causa de les seves opinions i gustos.

    Perquè recordem que estem al 2016 i tot i que visquem en una monarquia, ja no esta Franco per exigir-nos què fer, a on i a qui estimar, perquè estem en un país lliure i on tots hauríem de tenir els mateixos drets i fer que la igualtat social existís de veritat.

    ResponElimina
  27. Les vacunes
    Per Diego Gelinck Rodríguez
    Algunes persones no volen vacunar els seus fills perquè creuen que poden posar en perill la seva salut. També es diu que les substàncies poen causar autisme i altres problemes. Aquesta gent no es creu els estudis que ho desmenteixen, ja que estan finançats per l’indústria farmacèutica.
    Aquests arguments, però, són desargumentats fàcilment per la lògica. Un entrepà de tonyina, per exemple, conté més mercuri que qualsevol vacuna. Una altra queixa diu que un nadó no està preparat per una injecció de microorganismes, però ja en rep molt més per via natural.

    ResponElimina
  28. Pol Blavia, 4t ESO A

    Tindrem més anys de vida que els nostres avantpassats

    Al llarg de la història les persones hem tingut una mitjana d’anys de vida i gràcies a l’existència de les vacunes actualment de mitjana s’han augmentat uns 40 anys l’esperança de vida de les persones.

    La gent de fa 300 anys morien amb una mitjana de 50 anys. Fa més de 800 anys poca gent arribava als 30. Aquests dades extretes de diferents articles del “ara.cat” mostren que gràcies a l’avanç que ha tingut la medicina durant la història, ha fet que la durada de vida de les persones hagi crescut molt.

    Un dels fets més importants ha estat prevenir les malalties que mataven a la població. Per tant amb la invenció de les vacunes de seguida es va augmentar l’esperança de vida de la gent. Un altre fet que ho ha aconseguit, ha estat la seguretat que avui en dia s’aplica en les operacions que es donen a terme en els hospitals.

    En resum, aquest text vol donar a conèixer que cada cop la vida de les persones es mes llarga en quan a edat i que nosaltres viurem molts més anys que els nostres avantpassats.

    ResponElimina
  29. Giorgi Oniani, 4t ESO A

    L’Institut Català de Tecnologia ha informat de l’augment del nombre de persones que
    utilitzen Internet per comprar productes. És evident que el mitjà informàtic permet
    estalviar temps en moltes activitats diàries, a més d’evitar desplaçaments.

    Són moltes les activitats que es poden organitzar virtualment: des de fer
    una senzilla compra fins a realitzar complicades transferències bancàries, passant per
    reservar un bitllet d’avió o comprar una entrada per al teatre.
    D’altra banda, més enllà de la comoditat que suposa aquest avanç tecnològic i
    l’estalvi de temps, desplaçaments i diners, no hem d’oblidar que al cap i a la fi d’un
    ordinador està substituint el treball que hauria de fer una o diverses persones.

    Per tant, considero que si aquest recurs no es gestiona de forma adequada, podria portar
    a una notable disminució en les relacions humanes directes.

    Enllaç: http://blogs.uab.cat/suficienciacifolc/files/2009/10/el-text-argumentatiu-o-article-d-1.pdf

    ResponElimina