Visita a l'Institut d'Estudis Catalans


Avui 1 de març hem visitat l'IEC amb els nostres alumnes de 2n de Batxillerat. L'objectiu era conèixer una institució  emblemàtica i crucial per a la consolidació del català com a llengua moderna, tot aprofitant que és l'any Fabra .

Hem sabut que originàriament l'edifici  va ser una Casa de Convalescència al s. XVII , però va esdevenir a inicis del s. XX  un nucli cultural i d'investigació importantíssim .
Gràcies a la tasca de Pompeu Fabra, que va treballar en la secció filològica ( no era l'única, també n'hi havia de l'àmbit científic) tenim una normativa ortogràfica, diccionari i gramàtica oficials.

Ell és considerat el "seny ordenador" del català .
Hem pogut entrar a la sala on es reuneixen els lingüistes i experts que vetllen per l'ús normatiu de la nostra llengua; també hem passejat pel jardí Mercè Rodoreda, que conté una mostra de les flors i plantes preferides de l'escriptora i que sovint apareixen en els seus llibres ( camèlia, mimosa, nenúfar, glicina, llessamí...)

Ens han ensenyat la calaixera ( ara buida ) on es guardaven les fitxes amb la documentació de paraules recollides per tot el territori; una tasca lenta i sistemàtica que va servir per confeccionar el diccionari.

També hem entrat a la sala on es guarda el fons documental relatiu a la figura de Fabra ,que inclou documents originals, reproduccions , imatges i impresos relacionats amb la seva vida i obra.
Podreu trobar més informació a :
 http://pompeu-fabra.espais.iec.cat

I a part de visitar aquest espai, hem anat al Born, on hem aprofitat per veure una exposició de la Montserrat Roig ; i finalment hem passejat per la Universitat de Barcelona i ens hem enlluernat amb el paranimf i l'arxiu de la biblioteca on es guarden tresors de llibres impresos fa segles. 
Ha resultat un matí molt interessant. Us recomanem que visiteu els tres espais de Barcelona, si encara no hi heu anat mai ! 
I per acabar, ens quedem amb les paraules del Pompeu Fabra:
 "Cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada