Cançoneta lleu i plana, Guillem de Berguedà

Aquí teniu un dels poemes més coneguts dels trobador Guillem de Berguedà, que com tots els poetes de l'Edat Mitjana, fins a Ausiàs March, escrivia en provençal, la llengua de la lírica. La temàtica sovint era amorosa (l'amor cortès). En aquest cas, però, es tracta d'un sirventès; un gènere poètic que expressa la reprensió moralitzadora, la polèmica, l'atac violent i la difusió d'ideologies religioses, polítiques i literàries.

La versió adaptada és de Francesc Ribera Titot, del sirventès Cançoneta leu e plana (Cançoneta lleu i plana) de Guillem de Berguedà. El poema va precedit de la següent entradeta explicativa:


En aquesta cançó, Guillem de Berguedà es mofa de Pons de Matapalana, al qual anomena “mon Marquès” tot i que mai ostentà aquest títol, impossible dins l'esquema feudal català, on el rei era comte.
Guillem es burla de les dents que Pons va perdre caient del cavall, així com del seu braç esquerrat, i critica la seva manera de ser.

Cançoneta lleu i plana, Guillem de Berguedà


Escolta el poema musicat al web de
cançons de poetes.

Guillem de Berguedà va deixar cinc poesies referides a un dels membres de la nissaga ripollesa dels Mataplana, adreçades a Pons de Mataplana. Formen part del que Martí de Riquer nomena "poesia d'odi i d'escarni": "Guillem de Berguedà odià profundament els qui considerava els seus enemics i esmerçà tot el seu enginy, les habilitats dels seus art i la seva eficaç tècnica denigratòria per enriure-se'n de manera pública i ostentosa. En foren víctimes el vescomte Ramon Folc de Cardona, assassinat finalment per ell mateix, i el seu successor Guillem, i ens han pervingut petits cicles de poesies seves destinades a la injúria, el blasme i la burla d'altres tres alts personatges del seu ambient: Pere de Berga, Arnau de Preixens, bisbe d'Urgell, i Ponç de Mataplana".

- Creus que és prou enginyós i elegant que Guillem de Berguedà es burli del de Mataplana amb un poema?

- Avui dia seria possible entre dos personatges poderosos una burla amb un poema?


- Com ho fan avui dia els polítics, que són els qui tenen poder?


- Quina de les dues maneres et sembla més elegant?


Redacta la teva resposta argumentant la teva opinió.

31 comentaris:

  1. Jo crec que comet una gran falta de respecte, però es molt enginyós ja que ell sap que el Mataplana no li podrà fer el mateix perquè no sap fer un poema amb burla. No domina lo soficient la llengua.
    Avui en dia no es podria fer això perquè hi haurien serios problemes. No precissament la mort, però sí la presó. En aquella època es vengaven, però actualment això no serviria.
    Els polítics no es burlen d'aquesta manera, sinó que ells, quan parlen, es diuen tots els defectes de manera indirecte o a les espatlles. Vull dir que no són insults de la persona, sinó de la seva manera d'actuar o del seu caràcter.
    Per mí, és més elegant el tema dels polítics perquè es poden dir "incults", però no burlar-se d'un accident o del físic, com en l'altre cas.

    Itziar Martínez. 4rt ESO B.

    ResponElimina
  2. Per a mi, crec que sí és prou enginyós i elegant que Guillem de Bergedà es burli del de Mataplana amb un poema, ja que un poema requereix molta creativitat, conexeiments, vocabulari... I que juntant tot aixó dóni un poema (com cal), incluint-hi els teus pensaments (que són burles) i, aconseguir que tingui sentit, té molt de mérit.
    Avui dia seria possible que entre dos personatges poderosos fessin una burla amb un poema però, no és l’habitual però n’hi han hagut cassos.
    Avui dia, els polítics (les persones que tenen el poder) ho fan a través de medis de comunicació, de mitines, del Parlament i del Congrés.
    No em sembla cap d’aquestes maneres correctes (ja que es podrien fer d’una altra manera) però, sense dubtar-ho la més elegant es a través d’un poema.

    Andrea GARCÍA CALDEIRO
    4ºt ESOB

    ResponElimina
  3. Jo diria que sí que és una burla enginyosa fer-ho amb una cançó. No crec que avui en dia sigues possibleque entre dos personatges famosos hi hagues una burla amb una cançó. Avui en dia ho diuen directament l'un a l'altre, suposo. Queda més elegant amb una cançó.



    Carla Privat Simó 4rt. B

    ResponElimina
  4. Crec que la manera que té de riure’s i burlar-se de Mataplana és enginyosa i divertida, ja que ara ningú es burla de la gent d’aquesta manera tan original. Els polítics no critiquen el físic com Berguedà i critiquen més la forma de fer les coses dels partits contraris en els debats, això fa més avorrida la burla.
    No em semblen molt elegants ninguna de les dues maneres perquè no ho és burlar-se d’algú, però crec que és més interessant la de Guillem de Berguedà.



    Angi.

    ResponElimina
  5. Home, doncs si. No es el meu estil, (crec que de ningú ara mateix) però a l’època es una manera molt fina de dir-li a aquell que odies tot el que en pensés i, a més a més,una oportunitat de que quedi malament.
    Avui dia la poesia (crec jo), no té tanta importància entre la gent, per dir-ho d’alguna manera i adopten altres mètodes (millors o pitjors) amb que “burlar-s’hi”. Simplement han canviat els temps i avui dia aquesta mena de “batalles” no es farien.
    Els polítics... Els polítics l’únic que fan es dir molt i fer poc. Es barallen entre ells i prou. No fan el que tenen que fer, ni molt menys.
    I a propòsit de quina de las dos maneres em sembla més elegant, crec que la de la poesia. Es un domini de la llengua i del idioma que a més a més de fer-li burla al teu contrincant, ( en cas de que l’altre no sigui molt...llest i no tingui el mateix domini) el deixes bocabadat i no hi entén res.



    Maria Sanromà Martín 4t A

    ResponElimina
  6. Al acabar de llegir el poema i sentir la cançó penso que hi ha maneres i maneres de burlar-se o insultar a alguna persona, però tot i així aquesta no em sembla cap mala idea i crec que és força enginyiós.
    Tot i així avui en dia crec que no seria possible fer-ho d'aquesta manera, però no estaria gens malament.En aquests temps utilitzem més els insults bulgars que d'altres més cults, es a dir,potser Guillem de Berguedà utilitzava frases fetes o mes cultes encanvi ara hi han paraules que sonen pitjor, que poden fer mes mal però tot i així es perd tota l'elegància del món.Per lo tant l'altre manera és més elegant.

    Elisabet Socies 4B

    ResponElimina
  7. **
    -Jo crec que si es prou enginyós perque el fa d'una manera que el traïdor de Mataplana no pugui respondre.
    -Crec que no es possible que entre dos personatges poderesos, un es burli de l'altre
    -No tinc ni idea
    -La primera perque no se com ho fan els polítics.

    Giancarlo Boggio Vega ................ 4rt "B"

    **

    ResponElimina
  8. Crec que per una part el Guillem de Berguedà es burla de manera elegant escrivint una burla en forma del poema,perquè ho fa bonic i amb certa gràcia. Però també crec que és poc elegant fer això perquè la gent ho veu escrit i llavors comença a burlar-se també.

    Avui dia seria impossible entre dos personatges poderosos una burla amb un poema. Si ho faria algú la gent pensaria que s'ha tornat boig. Avui dia tot es fa més bruscament,la gent es burla amb insults molt forts. Es burlen sense pensar el que diuen.

    Els polítics es burles un dels altres, només esperin que algú fessin coses incorrectes i llavors començen a atacar i burlar-se.

    Em sembla que escriure un poema on expliques tot el teu odi , on escrius les burles resulta més elegant que dir directament a la persona. Quan ho fas a través del poema esculles les paraules adecuades per expressar-te , però en canvi quan ho fas directament ho fas de manera molt poc elegant.


    Yuliya Koval 4t"A"

    ResponElimina
  9. Crec que la burla que fa Guillem de Berguedà es enginyosa. Però, avui en dia, això no seria possible perquè la gent que té poder, podria arribar fins i tot a fer la gerra a un altre país. Avui dia, els polítics es diuen les burles a la cara però son molt mes simples que la que fa Guillem de Berguedà. Opino que les burles de Guillem de Berguedà son més elegants perquè es diuen mitjançant un poema.

    Sergi Guevara 4t A

    ResponElimina
  10. Em sembla que és una forma enginyosa i elegant burlar-se d’ una persona així perquè fa servir la poesia.Però crec que no seria possible una burla entre dos personatges poderosos mitjançant un poema perquè ara la gent fa servir altres mitjans més comuns.
    Els polítics aprofiten els comunicats per dir alguna cosa als altres polítics. Jo crec que és més elegant fer servir un poema.


    Kevin Gaibor Hidalgo 4rt B

    ResponElimina
  11. La manera en què Guillem de Berguedà es burla de Mataplana em sembla enginyosa i original, i crec que a més perd agressivitat ja que està escrit amb humor. Tampoc crec que es pugui considerar elegant, perquè a fi de comptes el que fa és insultar, però sí que és una manera suau de fer-ho.

    Actualment seria impossible que dos personatges poderosos utilitzessin un poema per a fer-se burla, perquè crec que seria ridiculitzant per a tots dos, i el que els interessa és mostrar una imatge més seriosa.
    Potser creuen que és millor manera utilitzar els mitjans de comunicació per a criticar i insultar, que és el que fan els polítics actuals, però crec que haurien de deixar de presumir d'una serietat i elegància que molts no tenen. Insultar o fer burla no és elegant, ni escrivint poemes ni criticant a la televisió, però Guillem de Berguedà va saber utilitzar el sentit de l'humor, que és el que els falta als polítics d'avui en dia.


    Sílvia Borràs 4t A

    ResponElimina
  12. Crec que cadascú pot fer el que vulgui amb els seu poder,si vol escriure-hi una cançó on es burli d'en Mataplana no es cap pecat, per això si ho vol fer, que ho faci.
    Si avui en dia personatges d'alts càrrecs o del parlament fessin al mateix, es denunciaren per calumnies i injuries i en traurien un bon pessic.
    Però, es clar que ho poden fer d'una manera que no se’ls hi noti com per exemple fent insinuacions o parlant amb frases que tenen doble sentit i que tothom les entén.
    Em sembla més elegant la dels politics d'avui dia perquè burlar-se d’alguna persona a traves d'una cançó no fa cap mal i es una mica trist.


    Marco Silva 4t A

    ResponElimina
  13. Crec que Guillem de Berguedà té una gran hagilitat en humillar a una persona a través d'un poema. Ja que avui en dia seria una mica extrany que dos personatges poderosos s'humillesin i s'insultessin a través de la lírica. Per això els polítics d'avui en dia s'insulten a través de discursos que fan, la manera més elegant i amb un encant diferent.

    Marina Márquez
    4rt B

    ResponElimina
  14. Després de llegir el poema i escoltar la cançó,crec que si que és enginyós i elegant que Guillem de Berguedà es burli del de Mataplana amb un poema, i mes tractant-se d' aquells temps, ja que avuí dia això d'escriure una burla en un poema no serveix de res, i menys si estem parlant de dos personatges poderosos. Ara aquests i els polítics utilitzen el xantatge, la broma o es posen demandes per qualsevol cosa, o bé els és indiferent i intenten passar del tema, encara que solen ser massa seriosos.
    En la meva opinió, la forma mes elegant de fer una burla és la del poema ja que no fa cap mena de mal a ningú i tampoc importa molt el què pensin els demès.



    Carolina López de Castro Sierra.
    4t A

    ResponElimina
  15. Em sembla que te una manera molt original i enginyosa de burlar-sen.
    Crec que seria imposible que dos personatges importants s'insultessin d'una manera tan treballada i rebuscada, com la de Guillem de Berguedà.
    Els polítics d'avui dia, ho fan a traves de la televisió i d'altres medis de comunicació.
    En principi, burlar-sen dels dames o insultar-los no em sembla elegant, però triant un, la manera de Guillem de Berguedà es molt més elegant.


    Vicente Marín 4t A

    ResponElimina
  16. Crec que Guillem de Berguedà és molt enguinyós al burlarsi de Mataplana perquè es molt difícil trobar les paraules necessàries en forma lírica i s`ha de tenir molt vocabulari peró no es tan elegant perquè es burla de les desgracies que ha tenit aquest home.
    Avui dia no seria possible que personatges poderosos com les polítics escrivan poemas perquè si volen es poden insultar a traves del mitjans de comunicació i ells son el que lo difosen.
    Finalment crec que cap manera es correcte ,si jo tinc un probleme amb algú tinc que parlar cara a cara ,gens de mitjans ni poemes que l´unic que fan es que es prenda més el foc i l`altre persona reaccione malament

    ResponElimina
  17. Si que és una manera enginyosa de burlar-se'n.

    Actualment no seria possible insultar a una persona a través d'un poema. Ara tot és més directe i més simple ...

    Avui dia els polítics ho fan per totes les vies de comunicació.

    Sincerament no em sembla ninguna de les dues maneres correcte però amb un poema és molt més elegant i diferent.

    ResponElimina
  18. Jo crec que Guillem de Berguedà, és prou enginyós com per fer un poerma burlant-se del Mataplana, ja que aquest no és podrà defensar amb millo cosa que un poema, ja que amb prous feines el podrà entendre. Jo crec tmbé, que Guillem de Berguedà és mostra d'una manera elegant ja que és burla d'ell mitjançant un poema, cosa que actualment ja no hi ha gent que ho faci. Avui en dia, els polítics ja no s'escriuen poemes per burlar-se i insultar-se entre ells, avui en dia és passa a la comunicació verbal i escrita, pero de diferent forma, d'una forma molt més agressiva, mitjançant els diaris, la televisió, bàsicament la premsa cara al públic.
    Sincerament, com a la resta (suposo), penso que la manera més elegant de burlar-se d'algú és amb un poema. Però com ja he dit, la gent d'ara ja no és molesta en escriure un poema per riure's d'algú, si no que s'insulten directament.





    MARTA MARTORELL CRESPO 4t ESO A

    ResponElimina
  19. La meva opinió és que Guillem de Bergedà es mofa de Pons de Mataplana d'una manera sarcastica i elegant.
    Les seves mofas es refereixen tant per la seva forma fisíca i sobre la seva manera de pensar o actuar.Guillem té una forma original d'expressar-se mitjançant un poema i poder crear enginyoses mofas sobre ell.

    Al segle XXI aquests successos ja no tenén lloc, degut al fet que els temps han canviat i els problemes o queixes s'arreglen d'una altra manera.
    En cas dels polítics ells ho debaten però solament sobre els pensaments o injustícies que allà comès l'acusat,peró mai referir-se al seu aspecte físic o desgràcies que ha tingut.

    La meva opinió sobre qual és mes elegant que una altra és la dels polítics per que,ells almenys diuen les coses a la cara i no han de tenir ningun intermediari com l'altre cas.




    Joaquin Roberto Chicaiza Benavides 4ªA

    ResponElimina
  20. Crec que Guillem de Berguedà fa una burla sotil i al mateix temps elegant a la qual cosa fa que sigui divertida, avui dia no es dona el cas en el que una persona es burli de una altre mitjançant la lírica, així doncs els polítics ho fan mitjançant mítings polítics, d'aquesta manera o fan subtilment.


    Sergio Pérez
    4rt A

    ResponElimina
  21. Que Guillem de Berguedà s'ahi burlat d'asquest senyor no em sembla gens enginyós, perquè cal cap i a la fi no és res que ell hagi inventat, sinó que en aquella època ho feia tothom.
    En quant a elegància... mai m'ha semblat que burlar-se'n d'una persona, especialment si és del seu físic o de les seves limitacions intel·lectuals sigui elegant; de fet, els polítics d'avui critiquen les errades (sempre comeses en l'àmbit de treball o amb una mínima relació amb aquest) dels seus oponents i no el seu físic.
    És evident que en l'època en la que vivim, si un polític es burlés d'un altre mitjançant un poema, s'estaria ridiculitzant a ell mateix alhora.
    Actualment els polítics es critiquen a través dels mitjans de comunicació per tal de que tothom s'assabenti, cosa que em sembla perfecta.
    Cap de les dues maneres em semblen enlegants perquè tot i que els polítics ho fan d'una manera menys brusca, això no vol dir que no s'insultin.
    Segons jo ho entenc, insultar no és elegant. Tots dos insulten i per tant no són elegants.

    María marín García
    4tA

    ResponElimina
  22. Jo crec que això de fer un poema insultant o humiliant algú es enginyós, però no crec que sigui molt elegent això. Avui en dia possible si que seria que algun personatge poderós fes un poema humiliant algú, però no crec que ningú vulgui fer alguna cosa així perquè això ja esta una mica passat. A mes a mes ara, gran part dels politics, si volen humiliar-se els uns als altres, poden fer-ho mitjançant els mitjans de comunicació que es la manera de que gran part de la gent ho vegi.

    Nikita Sobchuk 4t B

    ResponElimina
  23. Crec que per una part el Guillem de Berguedà es burla de manera elegant, escrivint una burla en forma de poema,perquè ho fa amb certa gràcia. Però també crec que és poc enginyós fer-ho en un poema encara que estigui elegant, perquè ho llegeix tothom.

    Avui dia seria impossible entre dos personatges poderosos una burla amb un poema. Si algú fes aixó la gent diuria que aquest esta xiflat. Avui dia ,la gent més que burlar-se directament s'insulta. Avui dia s'escalfen massa.

    Em sembla que escriure un poema on expliques tot el teu odi, resulta més elegant que dir-li directament a la cara. Quan ho fas a través del poema tens temps per pensar que diure i no dir bestieses que es digüen en directe.


    Santi Sánchez Ramos 4t"A"

    ResponElimina
  24. Em sembla que té una manera molt enginyosa i elegant de burlar-se de Mataplana.
    Avui dia no seria habitual que dues pesonatges és burlesin un del altre i menys en un poema, actualment n'hi han altres mitjans de comunicació.
    Avui dia si el politics tenen que burlar-es d'algú ho fan a través de la televisió o altres mitjans, però no mitjançant un poema.
    Finalment, burlar-se de la resta de la gent no és un acte prou elegant, però si he de triar una dels dues, triaria la qual és fa mitjançant el poema.

    Víctor Vila Amado 4rt.A

    ResponElimina
  25. Jo crec que ninguna burla, normalment sol ser elegant, però la de Guillem de Berguedà ho ha fet d'un manera molt discreta i no com es solen fer normalment.
    Perquè ara ja ningú (o poques persones) utilitza els poemes per insultar, ara es fa bestiament i això provoca molts problemes.
    Potser si que ho va fer d'una manera elegant, pero comparadament.
    Perquè ara, en comptes de poemes, hi han molts mitjans de comunicació i ho solen exagerar i creen més conflictes.


    Laia Martínez Mallorquí
    4ºESO A

    ResponElimina
  26. Jo crec que ha sigut molt enginyós insultar-li d'aquesta manera al senyor Mataplana, i per que sap que ell no podia dir res en contra perque no domina tant la llengua com ell

    Avui en dia no seria habitual burles amb poemes, si no insults, o dir coses desfavorables en public, ja que hi ha molts programes de televisió que es dediquen a fer aquest tipus de cosa.

    Ami em sembla mes elegant amb un poema, ja que pot fer gracia y tot, perque els insults directes ja son molt vistos.

    Weijie Qiu Zhang 4 ESO B

    ResponElimina
  27. Jo penso que no es formal burlar-se d'una persona en un poema però cadascun pot fer el que volgui. Ara mateix seria impossible la burla entre dos personatges famosos en un poema ja que portaria polèmica y molts problemes. Els polítics es burlen indirectament dels seus contrincants, com per exemple queixar-se de les idees del partit contrari o de les seves decisions.
    Jo crec que la manera de burlar-se mes elegantment és la actual ja que en l'altre es feia una mica més ofensiva. Peró en els dos sentits estan fent el mateix.

    Cristina Ortiz 4ºESO B

    ResponElimina
  28. La meva opinió és que ha tingut una bona idea utilitzar un poema per burlar-se de Mataplana. Avui en dia s'utilitzen més els insults directes i no els redactats en poesia; però seria possible fer-ho a través dels escrits poétics. Ara els polítics ho fan en els congressos, davant de tota la gent important i si estan d'acord amb el que li diu un polític a l'altre aplaudeixen. Així el que fan és donar-li la raó al qui ha fet la burla. Jo crec que la manera més elegant d'insultar no és ninguna, però d'aquestes dues prefereixo en poesia.

    ResponElimina
  29. Jo crec que el poema que va escriure va ser molt enginyós i elegant ja que va deixar en Mataplana en el seu lloc, ofenen d’una manera poc brusca , i ell no podia tornar-li la jugada ja que no en sabia d’escriure poemes. Avui en dia els politics ja no s’expressen amb poemes ni amb cançons, si o fessin, no seria molt seriós.


    Josep Bona 4rt.A

    ResponElimina
  30. Jo crec que es enginyós fer-ho amb un poema, però mai es elegant insultar ni burlar-se de ningú.
    Avui dia ja no s’estila burlar-se’n d’ algú amb poemes, sinó que avui dia la nostre mentalitat es que quant més directes siguem i més bèsties siguem, mes mal li farem i millor serà.
    Els politics aprofiten els errors dels seus contrincants per posar a tota la gent en contra d’ ell, i m’entres diu que ho fa malament i que no serveix per a la política.
    Jo no veig elegant cap, perquè riure’s d’ algú mai es elegant però era més suau si es diu en poema, llavors no et sent tan malament.






    Irene Pareja 4t A

    ResponElimina
  31. No em sembla correcta la manera que escull Guillem de Berguedà per descriure així a Ponç de Mataplana. ÉS millor dir les coses de cara, perquè em sembla una actitud de covardia el que fa Guillem de Berguedà.
    Avui en dia si és pot fer una burla, no solament en un poema, sino també pot apareixèr en els mitjans de comunicació. Així com els politics, que escullen els mitjans de comunicació per dir les coses, encara que sempre indirectament.



    Cristina Guevara Pastor 1 BATX A

    ResponElimina