EL TEXT EXPOSITIU. Un personatge històric

Tria un personatge entre els 100 més influents en la història: n'hauràs de fer a la llibreta un text expositiu semblant al que tenim al llibre de text de la Neus Català (pàgs. 8 i 9) seguint les instruccions que et donaré a l'aula. El resultat final l'acabaràs penjant en forma de "Comentari" a aquest article i servirà d'avaluació inicial.

Ànims!

26 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Naia Oceanne Cremades Yatoli, 4t A




    Qin Shi Huandgi, el primer emperador de la Xina


    Qin Shi Huangdi, va ser el primer emperador de la Xina, i el fundador de la dinastia Qin. Va heretar el regnat a 13 anys després de la mort del seu pare, i a 39 anys ja havia conquerit i unificat a tots els regnes combatents. La seva dinastia va ser de les més curtes, però també de les més importants, ja que va fundar les bases del sistema feudal i de l'imperi Xinès.

    Una de les coses més importants que va fer, va ser la construcció de ''la Gran Muralla Xina''. Va ordenar la seva construcció per a la protecció de les fronteres del seu imperi, i va decidir que aprofitarien les pedres de les muntanyes per construir la primera part. La construcció de la Muralla, va provocar la unió de tota Xina.

    La seva última obra, i a més la més gran, va ser la seva tomba, ''l'exèrcit de guerrers de terracota''. Va ser descobert per uns camperols el març del 1974. La construcció de la seva tomba va ser la causa de la caiguda de la seva dinastia, ja que va morir molta gent, i van tardar 38 anys en la seva construcció.

    L'exèrcit de terracota estava format per guerrers, cavalls, servents i malabaristes, distribuïdes en formació de batalla. Les estructures eren creades amb motlles, ja que Qin va ordenar que les figures fossin una còpia dels seus guerrers.

    Poc temps després de la construcció de la seva tomba, va morir a causa d'un bregatge que contenia massa mercuri, i va donar lloc a una nova dinastia, la dinastia Han.

    ResponElimina
  3. Alba José, 4t A

    Martin Luther King i el seu activisme

    Des del 1607, Africans van ser portats al sud dels Estats Units per ser esclaus. L'any 1860 hi havia 3.500.000 esclaus només al sud del país. Des d'aquells anys els africans van ser molt maltractats als Estats Units i molta gent va lluitar contra aquesta situació. Una de les persones més conegudes i influents va ser Martin Luther King.

    Nascut com Michael King, a Atlanta, el 15 de gener de 1923.
    El seu pare es va fer càrrec de les esglésies baptistes de la cuitat on es dedicava a la lluita contra la segregació als espais religiosos i a tractar d'assolir que els negres puguin votar.

    Quan tenia 15 anys li va enviar una carta a l'editor de la constitució d'Atlanta, queixant-se de la discriminació racial. Gràcies a aquella carta en la nova constitució d'Atlanta hi figura que els negres tenen dret als bàsics dels ciutadans americans.
    Amb tan sols 19 anys es va llicenciar en lletres i després va estudiar teologia, aconseguint el doctorat el 1955, amb 32 anys. Anys després va seguir amb el seu activisme.

    Tres dies després de publicar el seu llibre en 1958, signant a Nova York, va ser apunyalat per un home set vegades al pit, va ser traslladat d'urgència a l'hospital i es va salvar. Després d'aquella situació es va traslladar amb la seva família de Montgomery a Atlanta.

    "He arribat al cim de la muntanya" va dir en el seu últim cèlebre discurs a Memphis. Tan sols un dia després, 4 d'abril de 1968, va ser assassinat brutalment per un home de nit quan estava a la balconada del seu motel. Martin va ser incinerat el 9 d'abril a Atlanta i des del 1986, aquell dia als Estats Units es celebra el dia de Martin Luther King, per recordar la seva lluita pels drets humans dels negres.

    ResponElimina
  4. Eric Garcia


    Albert Einstein, gran descobridor

    Albert Einstein, nascut el 14 de març de 1879 a Ulm (Württemberg), crescut a Munic i més tard, a Itàlia, va ser un dels físics teòrics més importants de l’època. Als 12 anys es va interessar en les matemàtiques i, 3 anys més tard, per l’àlgebra, la geometria i el càlcul infinitesimal.

    L'any 1905, es publicaren articles dels seus descobriments científics, començant pel moviment brownià. S’explicava fent ús de les estadístiques del moviment tèrmic dels àtoms individuals que formen un fluid. Fos descobert l’any 1827 per Robert Brown, però l’explicació d’Einstein proporcionava una evidència experimental incostetable sobre l’existència dels àtoms.

    L’efecte fotoelèctric proposava la idea de quàntum de llum (anomenat fotó en l’actualitat), i mostrava com es podia utilitzar aquest concepte per a explicar l’efecte fotoelèctric.

    La relativitat especial s’explicava estudiant el moviment dels cossos i l’electromagnetisme sense la força de la gravetat. Aquesta relativitat resolia els problemes oberts per l’experiment de Michelson-Morley, en el qual s’havia demostrat que les ones electromagnètiques que formen llum es movien sense cap mitjà.

    Sobre l’equivalència massa-energia, es deia que “la variació de massa d’un objecte que emet una energia L és L/V2”, on V era la notació per a la velocitat de la llum. Així que l’equació E=mc2 significa que l’energia és igual a la massa per la velocitat de la llum al quadrat.

    Styendra Nath Bose i Einstein descrivien la llum com un gas de fotons i demanava ajuda a Einstein per a publicar-ho. Einstein es va adonar que el mateix tipus d’estadístiques podien aplicar-se a grups d’àtoms i, conjuntament amb Bose, publicaren l’article. Les estadístiques expliquen el comportament de grups de partícules indigestibles entre si (bosons).

    Si no hagués sigut per aquests descobriments, Albert Einstein no s'hauria convertit en el millor científic de l'època i la història.

    ResponElimina
  5. Anna Akopyan 4t A

    GEORGE WASHINGTON i la seva biografia

    Washington fou el primer president dels Estats Units, escollit de manera unànime Col·legi Electoral durant les eleccions presidencials del 1789, d'aquesta manera l'única persona escollida president així.

    Fou el general i comandant en cap de l'exèrcit continental l'any 1775 durant de la Guerra d'independència dels Estats Units, després de sis anys de guerra va aconseguir la independència del país.

    Després de retirar-se de la presidència el març de 1797, Washington va tornar a Mount Vernon amb una profunda sensació d'alleujament, dedicant gran part del seu temps a fer de granger. El 4 de juliol de 1798, Washington va ser encarregat pel president John Adams com a tinent general i Comandant en cap dels exèrcits plantejats davant d'una possible guerra amb França. Va exercir com a oficial d'alt rang de l'Exèrcit dels Estats Units entre el 13 de juliol 1798 i 14 desembre 1799. Va participar en la panificació d'un exèrcit provisional per atendre qualsevol emergència que pogués sorgir, però finalment no va haver d'intervenir. Washington fou el creador de la tradició de no presentar-se més de dos mandats presidencials.

    Avui dia, la cara de Washington i la seva imatge s'usen com a símbols nacionals dels Estats Units, juntament amb icones com la bandera i l'escut. La seva cara és la que apareix a la moneda i el bitllet d'un dòlar, així com en la moneda d'un quart de dòlar i en els segells postals. De fet, la seva cara ha estat més utilitzada que la suma de tots els estatunidencs il·lustres junts, incloent-hi Abraham Lincoln i Benjamin Franklin.

    Washington va morir la tarda del 14 de desembre de 1799, a casa seva amb 67 anys, assistit pel Dr. James Craik, un dels seus més propers amics. Lear va enregistrar al seu diari que les últimes paraules de Washington varen ser: "Està bé."

    ResponElimina
  6. Maroua El Bouti 4ESOB


    Albert Einstein


    Albert Einstein va tenir sempre una inclinació cap a la política i social com a científic, per les relacions entre ciència i societat. Va ser cofundador del “Partit Literal Democràtic” alemany. Einstein va deixar el seu país i es va nacionalitatzar nord-americà. A la segona guerra Mundial va assegurar una iniciativa de Robert Oppenheimer per iniciar el programa de desenvolupament d’armes nuclears conegut com a Projecte Manhattan, ja que va considerar aquesta única forma d’avisar els governs alemany i japonès. Però Einstein, sempre va voler que aquestes armes nuclear no fossin utilitzades.

    Albert Einstein va fer molts descobriments, els més importants són:
    L’efecte fotoelèctric que el procés mitjançant el que poden alliberar-se electrons quan és Il·luminat amb una freqüència de llum adequada. Va fer una interpretació molt important que era els fotons quantitzats “xoquen” amb els electrons i fa que emetin radiacions.
    La Massa-energia: va decidir la equació E=mc² (La E és energia, la M és la massa i la C és la velocitat constant de la llum) que l’energía i la massa son equivalents.
    I la Relativitat general.

    La teoria de la relativitat constitueix un dels avenços científics mes importants de la historia. Va cambiar a la nostra manera de donar l’espai, l’espai. el temps i la repercussions filosòfiques, eliminant la possibilitat d’un espai.

    Maroua El Bouti

    ResponElimina
  7. Mariona Lunar Fernandez 4ESOB

    Jesús de Natzaret: "Sóc la resurrecció i la vida. El que creu en mi viurà, encara que morí, qualsevol viu que creu en mi mai no morirà".

    Jesús de Natzaret, un home que va fer miracles, va ensenyar a la gent i a marcar un abans i un després a la història. Jesús va ser bateixat al riu Jordà on a partir d'aquell moment va començar a concentrar-se en el ministeri públic.

    Els fets que tenim sobre Jesús ens mostren que va ser enviat a la Terra per ensenyar als demes i que seguissin el seu exemple. El que recalcava molt Jesús és que va vindre a la Terra per iniciativa pròpia. Però la seva vida no només constava en ensenyar, sinó que també, estava composta per miracles. Al llarg del temps que va estar a la Terra va fer infinits però els més importants es poden classificar en: cures, exorcismes, control sobre la natura i resurrecció dels morts. Els més populars van ser el de convertir l'aigua en vi i el de la resurrecció de Lázaro. Jesús feia els miracles per benefici de la gent i perquè amb els resultats obtinguts creessin en el qui donava el poder, el seu pare, Déu. A més Jesús no demanava diners per fer-los sinó que els feia voluntàriament.

    La resurrecció de Lázaro va ser molt emotiva perquè li va tornar la vida després de fer 4 dies que havia mort. El va ressuscitar amb aquestes paraules: "Pare, t'agraeixo que m'hagis escoltat. Ja sé que sempre m'escoltes, però ho dic per a la gent que m'envolta, perquè creguin que tu m'has enviat". En aquell moment va ser quan Lázaro es va aixecar i va ser ressuscitat. Quan Jesús va morir va tornar amb el seu pare al cel on segurament està molt feliç d'haver fet el que va fer.

    ResponElimina
  8. Raúl Palacín 4t B

    Cristòfol Colom i els 4 viatges a les Índies

    Cristòfor Colom va ser un navegant, famós per descobrir Amèrica. Va fer 4 viatges a les Índies en tota la seva vida.

    El primer viatge el va començar el 3 d'agost de 1492, sortint de Palos. Després de 36 dies de navegació la flota va arribar a l'illa de Guanahaní, a les Bahames, a la que van nomenar San Salvador, posteriorment van desembarcar a l'illa de Cuba, la qual va ser anomenada Joana i també a la Hispaniola. El 16 de gener de 1493 la flota va començar el camí de tornada cap a Espanya, arribant el 13 de març de 1493 a Palos.

    En el segon viatge va partir de Cadis. Va desembarcar el 19 de novembre a l'illa de Puerto Rico. L'objectiu era explorar terres, colonitzar-les i predicar la fe catòlica. Després de fundar La Isabela, el 6 de gener de 1494 va tornar cap a Espanya, arribant el juny de 1496.

    El tercer viatge va sortir de Sanlúcer de Barrameda, el 30 de maig de 1498. Va arribar a l'illa Trinitat el 31 de juliol. Va explorar el golf de Paria fins al dia 12 d'agost. El 19 d'agost va anar a la Hispaniola on va trobar a tots els colons descontents per no haver trobat riquesa, els colons el van denunciar a la cort reial i se'l van emportar cap a Espanya on va quedar lliure però sense prestigi i poders.

    L'últim viatge va partir el 9 de maig amb la seva tripulació. Després de 21 dies, van arribar al Carib on van explorar les actuals Hondures, Nicaragua, costa rica i panamà.
    El 1503 va descobrir les illes actuals Caiman Brac i Petit Caiman. Al 1504 va tornar cap a Espanya per posar fi a aquests 4 viatges a les Índies.

    ResponElimina
  9. LA INFÀNCIA DE HITLER


    Adolf Hitler va ser un polític/dictador alemany. Culpable de l' Holocaust, el major genocidi de la història, amb més de 20 milions de morts, la majoria jueus. Va crear trenta mil camps de treball forçat, mil cent cinquanta guetos, cinc cents centres de prostitució obligada i nou-cents vuitanta camps de concentració, entre ells el més important, Auschwitz.

    De ben petit, ja presentava símptomes d'inestabilitat mental, com histèria, epilèpsia i paranoia. La seva mare, preocupada, el va portar a la consulta del doctor Eduard Bloch. En escoltar els malsons que patia el nen, en els quals queia per un precipici o era perseguit i agredit fortament fins a desitjar la mort, aquest va demanar ajuda al doctor Sigmund Freud, que va recomanar que l'internessin en un centre especialitzat i li administressin medicació diàriament, cosa que el seu pare no va permetre.

    El seu pare era agent de duanes, era una persona autoritària, cruel i violenta amb ell, Adolf sofria maltractament tant físic com psicològic per part del seu pare a diari, cosa que la seva mare no impedia tot i ser tendre i carinyosa amb ell. Ell estimava molt a la seva mare, tot al contrari que al seu pare a qui odiava.

    Amb la mort dels seus pares, el jove Hitler es va traslladar a Viena per entrar a una prestigiosa acadèmia d'art. No va poder, ja que, segons l'escola, les seves pintures eren més pròpies d'un arquitecte. Al no entrar, va decidir convertir-se en un indigent, cada dia veia passar als jueus més adinerats, i ells no li donaven res, això va incitar el seu odi cap aquesta "raça" tot i que ell ja s'havia canviat el cognom (abans jueu), que indica que de ben jove tampoc no tenia massa devoció per aquella religió i la gent que la practicava.

    ResponElimina
  10. Irene Fernández - 4 B


    ARISTÒTIL

    La lògica és el que utilitzaven els filòsofs com Aristòtil, per raonar i trobar-li una explicació amb sentit a aquelles preguntes que no tenien resposta, sempre i quan tinguessin una demostració de quines eren certes, i quines no ho eren.
    Utilitzaven la ciència ja que per a ells era un coneixement molt important que els ajudava a trobar respostes a les seves preguntes


    La metafísica és un conjunt de tractats d’Aristòtil, el nom de metafísica el va posar
    Andrónic de Rodas, el llibre parla sobre les preguntes dels éssers.
    Van denominar com metafísica a la filosofia que tractava sobre aquests temes.
    El conjunt de la metafísica és una de les obres més importants del pensament occidental, considerada en llibreries antigues com World Great Books of the Western i els principals manuals d'història de la filosofia.


    Quan Aristòtil va estudiar els éssers, els descrivia com un conjunt de matèria i de forma. Pensava que l'ànima era tota activitat dels éssers vius.
    Opinava que per poder estudiar la psicologia es necessitava conèixer al psique, per Aristòtil, el psique era tot allò que te ànima.
    Hi ha tres tipus de psique: vegetativa, sensitiva i racional.  


    La física aristotèlica, és l’estudi dels éssers en moviment, Aristòtil va desenvolupar moltes teories sobre la física, aquestes, van fer comprendre el que Aristòtil va descriure com els quatre elements.

    ResponElimina
  11. Iman Mtioui, 4t ESO B

    Mahoma, l’última persona enviada per Déu


    La primera persona que coneix l'Islam i el fa escampar perquè la gent conegui la nova religió. I l'última d'una llarga cadena de missatgers enviats per Déu.

    "Si et veiessis envoltat de molta gent ignorant, no t'envaneixis pel que en saps, més aviat, mira als quals et superen en coneixements i veuràs que encara no ets el que t'imagines ser; i estàs per sota de molts"
    Aquesta, és una de les dites predicades pel profeta. Mahoma, al cap i a la fi, el que volia transmetre amb les seves dites (idees), bàsicament era la bondat, i transformar les coses i les accions dolentes en bones.

    Ell, va a començar a llegir i a escriure després de que Déu l'hagués denominat com a profeta. I, a partir d'allà, va començar a escriure i explicar tot el que Déu li revelava en un text anomenat l'Alcorà.

    Nascut el 26 d'abril de 570 a la ciutat de la Meca, i mort el 8 de juny de 632 als 62 anys. Després de la seva mort, la religió ja era coneguda i ja tenia els seus propis seguidors. Més endavant, es va anant expandint per tot el món, fins a l'actualitat que és la segona religió més practicada, després del cristianisme.


    ResponElimina
  12. Charles Robert Darwin : la teoria de la evolució


    Charls Darwin va investigar sobre la teoria de l’evolució (Darwinisme), i va fer un viatge , anomenat el viatge del Beagle , el qual va durar cinc anys . Darwin va embarcar amb l’HMS Beagle el 27 de desembre del 1831 i hi va arribar el 2 d’octubre del 1836 . Va sortir de Plymouth , Gran Bretanya , va passar per Tenerife i va anar cap a Sud-Amèrica , el qual el va bordejar passant per països com Brasil , Uruguai , Argentina . Va anar cap a les Illes Galápagos , des de allà va anar a Austràlia i bordejant Àfrica na tornar a Plymouth .

    En el viatge , Darwin va poder investigar sobre animals exòtics , quan va passar per Sud-Amèrica va investigar sobre les armadillos i les seves armadures i els nyandús , al ser un ocell que no pot volar . A les Galápagos va estudiar sobre els mímids , quan va estar a Austràlia va estudiar sobre els marsupials com el cangur , els potoroids i els ornitorincs .

    Quan Darwin va passar per Austràlia va estudiar els marsupials , les potoroids i els ornitorincs. L’ornitorinc va ser l’animal que va fer que Darwin dubtés sobre la seva teoria . L’ornitorinc és un animal mamífer el qual posa ous , l’únic mamífer que ho fa , pot respirar sota l’aigua gràcies a que té un bec amb uns forats que li permeten respirar , té cua de castor i potes d’ànec . Es deia que l’ornitorinc no era real , sinó que l’havia modificat per enganyar a la gent.

    Quan Darwin va tornar a Plymouth , al 1842 va començar un esborrany sobre la seva teoria .

    ResponElimina
  13. Iván Pueyo Bermúdez-4ESO B

    John Fitzgerald Kennedy

    Els Estats Units havia de tenir la voluntat d'afrontar la nova fase de la competència soviètica amb noves idees i energies joves. Al començament dels anys seixanta, al clima de debats i crítiques a la societat s'unia el malestar generalitzat cap a la política d'Eisenhower. Després de vuit anys de govern republicà i malgrat les noves fórmules i promeses electorals, els mètodes formulats després de la Segona Guerra Mundial es revelaven insuficients. La societat exigia nous estímuls per afrontar el desafiament soviètic amb imaginació. D'aquesta exigència, va sortir el candidat democràtic John Fitzgerald Kennedy.

    La poca força amb la que comptava en el Congrés, a va fer que Kennedy tingues seriosos problemes per dur a terme el seu programa d'estímuls econòmics, reformes fiscals i ajudes per l'educació i el benestar, sempre obstaculitzat per la majoria conservadora republicana. Encara així va aconseguir tirar endavant diverses lleis i per reduir els impostos. També va incrementar la distribució de béns als més necessitats i va subvencionar les escoles públiques en un país on es rendia, i es rendeix encara, un culte quasi diví a l'ensenyament privat.

    El 22 de Novembre de 1963, Kennedy va ser assassinat a Dallas (Texas) en el transcurs de la seva segona jornada de visita a la ciutat, en plena campanya de reelecció. El president viatjava en el cotxe (descapotable), quan dues bales van impactar-li, una en el tòrax i una altre en el cap.Kennedy va morir 30 minuts després de l'impacte de la bala en la cap a causa del destrós del seu cervell.

    ResponElimina
  14. Lissette Arias 4t ESO B

    Isaac Newton i els descubriments
    Isaac Newton fou un gran descobridor.
    Cuan era petit el seu pare ja era mort, la seva mare es va tornar a casar.
    La relació d'Isaac i el seu pare no era bona, va anar a diferents escoles; el director d'una va convèncer a la mare de que el tornes a portar-lo de nou i es va convertir en el millor estudiant.
    Newton va ser molt important i va aportar molt al món de les ciències, va aportar avanços en la física, les matemàtiques, la filosofia y la tecnologia. Va descobrir la llei de la gravitació universal, les partícules que exerceixen les forces de la gravetat.
    Va inventar les portes per a mascotes ja que el tenia varies i en volia la millor comoditat per a elles, va descobrir les tres lleis del moviment, la recepta de la pedra Filosofal, la moneda que no es podia falsificar, la teoria sobre el apocalispsis i el final de la humanitat basats en el estudis agafats en part de la 'Bíblia', el llibre sagrat.
    El seus primer estudis universitraris van ser a l'any 1661 al Trinity College. Primer es va interesar per la química, després de llegir una obra de matemàtiques sobre la geometria d'Euclides va despertar el seu interès.
    A finals de 1664 Newton sembla disposat a contribuir personal-ment al desemvolupament de les matemàtiques. Durant la seva vida va ser respectat com cap altre científic.
    La seva mort va ser mentre dormía porque tenia problemes renals, ja feia anys.
    Va morir el 21 de maig de 1727. Newton continua classificat com el cientific mes important de tots els temps fins ara.

    ResponElimina
  15. Elvis Zambrano 4B
    James Watt, la seva evolució

    “No existeix res més ximple que inventar”

    James Watt l’enginyer i inventor escocès va tenir una educació a casa, a causa del seu estat de salut en la infància, quan va acudir a l’escola de gramàtica de Greenock es va poder veure que tènia talent per a les matemàtiques i habilitat manual, posteriorment als 18 anys va estudiar la fabricació d’instruments de mesura.

    Watt tenia la intenció de muntar un negoci de fabricació d’instruments però el gremi de martellers no li deixava, amb amb l’ajuda dels professors de la Universitat de Glasgow que li van concedir el títol de constructor d’instruments matemàtics.

    Un amic seu, el professor John Robison va dirigir la seva atenció a l’us del vapor com a font d’energia i és així com Watt va cumençar a experimentar amb el vapor, ell va intentar crea al seu model de màquina de vapor però no ho va aconseguir.

    Però es va adonar compte de què la seva universitat tenia un model de màquina de Newcome ell amb les seves millores va aconseguir que la màquina de Newcome treballes millor i amb aquest invent va aconseguir que la revolució industrial dosis sobre rodes.

    ResponElimina
  16. arthur Brian Vargas
    L’holocaust Soviètic

    Ióssif Vissariónovitx Djugaixvili, o més conegut com Ióssif Stalin va ser el dirigent màxim de l’URSS desprès de la mort del seu antecessor Lenin. El seu liderat va durar de 1924 fins 1953, any de la seva mort. Entre aquest període, Stalin va aprovar un projecte en 1947 fins 1938 anomenat ‘’La Gran Purga’’o com alguns autors anomenem l’holocaust soviètic.

    Rússia és un país molt gran i en ell hi ha molts habitants, entre aquests, a molta gent no li agrada el seu govern. Stalin, juntament amb els alters líders van tenir com a acció en contra d’aquesta gent considerats enemics del poble e contra-revolucionaris, els van executar, empresonar en camps de treball Gullag o els van exiliar, milions de ciutadans van ser deportats.

    Centenars de milers de víctimes van ser falsament acusades de diversos crims polítics com espionatge, terrorisme, conpiracions… Molts van morir de fam, malalties, o van ser afusellats o torturats.

    ResponElimina
  17. Erik Orozco Ramirez 4rt B

    Juli Cèsar i el seu assassinat

    Lulius Caesar, més conegut com a Juli Cèsar, antic rei de Romà, fill de Gai Juli Cèsar i de Aurèlia, va néixer el 13 de juliol del 100 aC i va morir el 5 de Març de l' any 44 a.C a Romà al teatre de Ponpeu per una conspiració d'uns senadors del seu consell. Va ser un líder polític, militar i rei de Romà.

    Va morir amb una conspiració de 40 senadors romans que es van donar a ells mateixos el nom de "liberatores" (Els Alliberadors). Entre el qual estaven Gai Cassi, Bicilià, Marc Juni Brutus, que eren persones importants en aquell moment. El van matar perquè, Juli Cèsar es va declarar "dictador perpetu" i molta gent temia que aquesta acumulació de poders conduiria a un règim tirànic.
    Aquest grup de "Els Alliberadors", el van assassinar amb una apunyalada al pit a prop del cor amb un gabinet.

    El buit de poder, va fer que hi hagués la tercera guerra civil romana, on van derrotar al grup dels "Els Alliberadors", i el fill adoptiu de Juli Cèsar, Octavi August es va proclamar ell mateix rei de Romà posant fi al període republicà a Roma. Després d'obtenir la victòria a la guerra civil contra "Els Alliberadors", el Senat va concedir a Juli Cèsar nombrosos honors. Per substituir els senadors que havien mort oposant-se a ell, Octavi August va escollir partidaris seus, i encara va augmentar el nombre de senadors fins a 900.

    Cita: L'experiència és la mestra de totes les coses.

    ResponElimina
  18. erik revuelto -4tB

    Redacció d’un personatge sobre Enrico Fermi


    El seu pare, Alberto Fermi, era inspector general del Ministeri de comunicacions, i la seva mare Amada de Gatis una mestra d’escola. Es va interessar per la física als 14
    anys, desprès de la lectura d’un text en llatí.

    En la seva joventut gaudia aprenent física i matemàtiques amb el seu germà gran. La mort en forma sobtada d’un abscés a la gola el 1915.
    Una de les seves primeres referències per a l’estudi es troba a Roma. La gran quantitat trobades al llibre eren mostra que Fermi va estudiar intensament.

    El 1918 es va matricular a l'Scuola Normale Superiore de Pisa per a cursar estudis de física. Per tal d'entrar a l'Institut, els candidats havien d'escriure un assaig.
    Durant els seus anys a l'Scuola Normale Superiore, Fermi va fer bon equip amb un company estudiant anomenat Franco Rasetti amb el que solia fer bromes sense mala intenció.

    L'any 1927, a l'edat de 24 anys, va ser nomenat professor de la Universitat de Roma, convertint aquesta ciutat en un dels centres d'investigació més importants del món. Per tal de fer estudis teòrics només, s'afegí també al grup que posteriorment s'anomenà amb el sobrenom dels nois de via Panisperna El grup va anar abordant els seus -ara famosos- experiments, però el 1933 Rasetti va deixar Itàlia per Canadà i els Estats Units, Pontecorvo se'n va anar a França i Segrè es quedà a Palerm exercint de professor Durant l'estada a Roma, Fermi i el seu grup van fer importants contribucions a molts aspectes teòrics i pràctics de la física. Aquestos inclouen la teoria del decaïment beta, amb la inclusió del neutrí postulat el 1930 per Pauli, i el descobriment dels neutrons lents, que fou necessari per provar el pivotament pel treball dels reactors nuclears.

    ResponElimina
  19. Natalia Salazar Villegas

    Simón Bolívar

    Simón Bolívar va tenir moltes dificultats, de fer les obligacions polítiques i militars, per això es mesclaven algunes ocasions. Al llarg de la seva descendencia, van seguir les seves idees polítiques i han desenvolupat un personatge culte, que tots els llatimoamericans ho consideren un personatge a seguir.

    El 6 d’agost de 1825 Sucre va constituir el Congres de l’Alt Perú i es va crear la Republicà de Bolívia en honor de Bolívar. També Bolívar en el any 15826 convoca al Congres de Panamà la primera conferencia hemisfèrica.

    El antecedents del personatge, et situen com a descendencia de l’Aristogratia de Veneçuela.

    El que es va trobar una ciutat molt immersa en un ambient de gran agitació social i polític.

    ResponElimina
  20. Alejandro Quesada Alvarez
    Nicolau Copèrnic: Helioceontrisme
    “En medio de todo está el Sol. Pues, ¿quién en este bellísimo templo pondría esta lámpara en otro lugar mejor, desde el que se pudiera alumbrar todo?”.

    Des de fa mil·lennis l'home mira al cel i es fa moltes preguntes, qui som, d'on som, on anem... Entre aquestes, hi ha la pregunta de com funciona el nostre univers, i un home al segle XVI va fe un gran avenç amb la seva teoria de l'Heliocentrisme. Aquest home era Nicolau Copèrnic, la primera persona a consolidar una teoria on la terra no era el centre de l'univers i desafiar la teoria del geocentrisme, que era la més acceptada per la societat i l'església.

    El geocentrisme, escrita per l'astròleg Claudi Ptolemeu es basa en el fet que la terra és el centre de l'univers, i al voltant d'aquesta giren els planetes i el sol. Per fer això possible els planetes han de tenir unes òrbites molt complexes, i no és te'n compte la rotació dels planetes sobre els seus eixos. A més les equacions matemàtiques d'aquesta teoria són molt complicades i llargues. En canvi la teoria heliocèntrica feta per Nicolau Copèrnic, és molt més senzilla, ja que situa la terra, com tots els altres planetes, donant voltes al voltant del sol fent girs de 360*. Aquesta teoria tot i que tenia més sentit i era més solida, va ser rebutjada per l'església, ja que contradeia que la terra és el centre de l'univers com diu a la bíblia i van inclús amenaçar de mort a Nicolau.

    Tot i que aquesta teoria no va ser acceptada fins molts anys després de la mort de Copèrnic, avui en dia es considera un gran pas en l'astronomia. Va demostrar que de havíem de qüestionar-nos el que ens ensenyen i que no tot és com creiem.

    ResponElimina
  21. Margarita Kharchenko 4t ESO A

    Nicolau Copèrnic

    Nicolau Copèrnic va ser un astrònom polonès. Entre 1491 i 1494, Copèrnic va ingressar a l'Academia de Cracòvia gaudia d'un gran prestigi en matemàtiques i en astronomia. Després de quatre anys a Cracòvia, seguit d'una breu estada a casa, Copèrnic va anar a estudiar dret, medicina, grec, i filosofia a la Universitat de Bolonya i a la de Padua. El 1497, Copèrnic va ser nomenat canonge de la catedral de Frauenburg.

    Ell va intentar millorar el sistema geocèntric del món. Per a la construcció del sistema de Ptolemeu es va utilitzar milers d'anys de material d'observacions astronòmiques. Els intents d'aclarir s'han fet abans, però Copèrnic va cridar l'atenció sobre la semblança dels epicicles principals dels planetes i va intentar trobar una explicació. Si el centre del sistema per posar el Sol i els planetes giren entorn d'ell per fer, s'explica fàcilment per la similitud dels epicicles.

    El llibre de Copèrnic Sobre la circulació de les esferes celestes va ser introduït per l'Església catòlica en l'Index de Llibres Prohibits, perquè contradeia les Sagrades Escriptures. En el futur, el sistema de l'astrònom només es podia utilitzar com a model per calcular el moviment dels planetes que no tenia cap relació amb la naturalesa de l'abstracció matemàtica. El Vaticà ca aixecar la seva prohibició només dos segles més tard.

    Sobre el treball astronòmic, va treballar més de 40 anys, els rumors sobre ell i la seva investigació es van estendre ràpidament. Hi ha una opinió que ell mateix va cridar l'atenció del Papa Romà León X. Però Copèrnic no va enganyar la glòria. Va treballar com a metge molt, fins i tot va prendre part en la liquidació de les conseqüències de l'epidèmia de pesta en 1519, va millorar la vida dels habitants de Frombork i va estar implicat en el conflicte polonèstúton que va donar lloc a l'aparició del Ducat de Prússia.

    ResponElimina
  22. Matías Luna - 4t ESO A - 22/09/17


    Johannes Gutenberg i l’impremta


    Johannes Gutenberg va ser un inventor molt important que va crear l’impremta de tipus mòbils metàl·lics a la dècada de 1450, a la seva ciutat natal: Magúncia. El sistema d’impressió de Gutenberg es considera un factor clau en l’evolució cultural universal.

    Gutenberg va fer el seu primer treball amb l’impressió del llibre més important d’Europa: la Bíblia. Peter Schoeffer va col·laborar amb Gutenberg en aquesta impressió. Per finançar-la, l’inventor es va associar amb el comerciant Johannes Fust. A més a més, la Bíblia de Gutenberg seria bastant coneguda com “La Bíblia de 42 línies”, ja que contenia dues columnes amb aquest nombre de línies a cada pàgina. Aquesta Bíblia es va començar a imprimir des de l’any 1455 i es va concloure uns cinc anys després.

    En quant a la resta dels llibres impresos per Gutenberg, no se sap amb exactitud l’autoria de les seves obres. De fet, els seus llibres no portaven cap data ni el seu nom. Hi ha creences de que probablement ell va realitzar el diccionari “Catholicon”, que va ser el primer diccionari del francès i del bretó.

    Els llibres impresos abans de l’any 1501 s’anomenaven “incunables”. Així que, des de l’invenció de l’impremta, Johannes Gutenberg va imprimir els primers incunables, inclosa “la Bíblia de 42 línies”. Entre 1453 (any de l’invenció de l’impremta moderna) i 1500 es reconeixen unes 1200 impremtes, amb un llançament de 35000 obres aproximadament. Els llibres, fulls i imatges procedents d’aquests anys van passar a ser grans tresors per la contribució de l’impremta en l’avanç europeu del coneixement.

    ResponElimina
  23. Anil Bhandari

    Gautama Buda, també conegut com Siddhārtha Gautama, Buda Shakyamuni, o simplement el Buda, després del títol de Buda, era un ascètic i savi, sobre els ensenyaments del qual es va fundar el budisme


    Siddhārtha Gautama (Buda) va néixer al regne de Kapilvastu al Nepal. Actualment, aquest lloc de naixement de Buda es diu Lumbini, al Nepal. En aquella època, un clan anomenat Kapilvastu governava el Shakya. El seu pare era un rei anomenat Suddodana Tharu, i la seva mare era Maya Devi. Siddhārtha va viure en luxe; el seu pare va mantenir problemes i treballs molt lluny d'ell. Un vident va predir que si Siddhārth quedava dins del seu palau tota la seva vida, llavors es convertiria en un gran rei. No obstant això, si va sortir del palau, llavors es convertiria en un gran líder religiós. El rei no volia que el seu fill es convertís en un líder religiós. Va mantenir Siddhartha al palau durant tota la seva infància.

    Gautama Buda va ser un líder espiritual sobre els ensenyaments del budisme

    El seu nom de naixement era Siddhartha Gautama i va néixer com a príncep. El seu pare, el rei Suddhodana, era el líder d'un gran clan anomenat Shakya i la seva mare era la reina Maya. La seva mare va morir poc després del seu naixement.

    Quan era major, el seu pare va trobar una dona perquè Siddhārtha es casés als 16 anys d'edat. Es va casar amb la dona anomenada Yashodhara, i tenien un fill, Rahul. Tot i que Gautama tenia tot el que podia desitjar, encara no era feliç. Volia aprendre el significat de la seva existència

    Gautama Buda va morir el 483 a. C. amb 80 anys a la ciutat de Kusinara (actual Kushinagar). Es diu que va morir a causa de causes naturals, probablement infart mesenteric, un símptoma de la vellesa.

    ResponElimina
  24. Sara Jiménez Canedo, 4t A

    Charles Darwin: la teoria de l’evolució

    Charles Darwin va ser un naturalista anglès i, a més a més, reconegut com el científic més influent a l'hora de plantejar la idea de l'evolució biològica a través de la selecció natural. El seu futur anava dirigit cap a la medicina, ja que era a què es dedicava el seu pare i, per tant, volia que el seu fill triés el mateix camí, però Darwin es va dedicar al que realment li agradava, la natura.

    Amb només 16 anys va entrar a la universitat d'Edimburg, per estudiar medicina, però de mica en mica ho va anar deixant per dedicar-se a la investigació d'invertebrats marins. Posteriorment d'haver estat a la universitat de Cambridge, on va descobrir la passió que tenia per les ciències naturals, va emprendre el segon viatge del HMS Beagle. En 1858, Alfred Russel Wallace li va enviar un assaig que descrivia la mateixa idea, on li proposava a Darwin de realitzar una publicació conjunta de les dues teories. Un any més tard, va publicar la seva obra "L'origen de les espècies" explicant que la diversitat que s'observa a la naturalesa, es deu a les modificacions acumulades per l'evolució, al llarg de les successives generacions.

    La seva salut va començar a empitjorar a causa de la pressió que li induïa haver descobert una teoria, ja que aquest fet, va provocar grans debats tant en àmbits científics com religiosos. Tot i que la seva malaltia el va obligar a persistir-se a tota classe de crítiques, Darwin mai va deixar de banda totes les reaccions que havien estat ocasionades per la seva obra.

    Charles Darwin va néixer l'any 1882 i va morir amb 73 anys on va ser enterrat just amb John Hershcel i Isaac Newton. Només cinc persones que no pertanyien a la reialesa, van tenir l'honor de rebre comparable funeral durant el segle XIX.

    ResponElimina
  25. Dani Santalices, 4º ESO A. Elisabet I d’Anglaterra.
    L'any 1562 la reina d'Escòcia, amb els seus drets sobre el dret Angles, ataca l'oposició catòlica, a nivell anglès i professional, contra Elisabet.
    A Elisabet l'ajuden els reformistes escocesos, i Maria fugí a Anglaterra a demanar ajuda.

    Elisabet la va encarcerar fins al 1587 que va decidir executar-la.
    Després d'això, Elisabet, s'enfronta amb Felip II, per una qüestió religiosa. Aquí començar la batalla de l'Armada Invencible. La guerra amb Felip II va arruïnar econòmicament a ambos països.

    Elisabet no es va casar mai, no s'hi han sabut mai les raons d'això. A mesura que Elisabet va anar envellint, la seva virginitat la va tornar famosa, i un culte va créixer al voltant d'ella, celebrat en retrats, desfilades i en la literatura de l'època.

    A la seva infància, va viure sols amb el seu pare, ja que la seva mare va ser executada uns anys després que ella neixes, i ella va ser declarada il·legítima. I va ser la mort de la seva germana la que la va fer convertir en única heredera del regne. Va néixer en 1533, i va acabar vivent retirada de la cort.

    La reina Elisabet I es va fer càrrec d'un país dividit en qüestions, al segle XVI va afavorí l'església en contraposició als regnats anteriors, ja que ella ho veia d'una forma de reafirmar o l'estat i ella.
    Per aquestes raons va manar construir l'església de protesta a Roma.

    ResponElimina
  26. Javi Ochando, 4t Eso. Napoleó Bonaparte. El març de 1798, Napoleó va proposar una idea per colonitzar Egipte i dur a terme una expedició. Una província de l'imperi otomà, amb l'objectiu de protegir els interessos comercials francesos i fer una ruta alternativa per anar a Gran Bretanya. El Directori no volia a Napoleó Bonaparte en el centre del poder, però això, va aprovar l'empresa perquè significava treure a Bonaparte del seu lloc al centre del poder.

    Quan Napoleó estava anant cap a Egipte, conquista Malta el 9 de juny, això provoca l'expulsió de l'ordre hospitalari. Desembarca a Alexandria l'1 de juliol de 1798, eludint temporalment la Royal Navy.

    Ell fou el comandant de l'exèrcit durant la revolució francesa, com a primer consol de la primera república francesa, va ser emperador de França i durant un temps rei d'Itàlia.
    Va destacar a la revolució francesa on va comandar diverses campanyes d'èxit contra la Primera i la Segona Coalició.
    En un menys d'una dècada l'exèrcit francès baix el seu comandament va lluitar contra quasi tota Europa, guanyant la majoria dels terrenys.
    Va anomenar monarques importants i figures del govern importants.

    Napoleó va desenvolupa poques innovacions en el terreny militar, però va destacar per fer servir les millors i més variades tàctiques.

    Napoleó va ser nomenat comandant de l'exèrcit francès a Itàlia l'any 1792.

    ResponElimina